lördag 25 september 2010

Det händer inte oss, eller? (uppdaterad)

Dagens bombhot där ett flygplan på väg från Kanada till Pakistan tvingades nödlanda på Arlanda borde fungera som en väckarklocka för oss svenskar.

Ett passagerarflygplan på väg från Kanada till Pakistan med 273 passagerare nödlandade på Arlanda på lördagsmorgonen efter misstankar om sprängmedel ombord. En passagerare har gripits i samband med att samtliga evakuerades.

– Det var personalen som ville gå ned eftersom de hade information att någon ombord kan ha sprängmedel, säger Flygräddningscentralen till SvD.se.


I just detta fall är det en smula oklart om han verkligen hade en bomb med sig, eller om det var hans f.d. fru som hämnades genom att peka ut honom.

En kvinna ska ha ringt från en mynttelefon till kanadensisk polis, och påstått att en namngiven man ombord på det aktuella planet skulle ha en sprängladdning på sig. Han ska alltså ha tagit sig genom alla säkerhetskontroller med denna sprängladdning.

Kvinnan ringde anonymt och mannen, som ursprungligen kommer från Pakistan, är kanadensisk medborgare.

- Han är i nuläget inte misstänkt mer än på de uppgifter som den anonyma kvinnan lämnade, säger Janne Hedlund till Sveriges Nyheter.


Men oavsett sanningen i just detta fall så tror vi svenskar allt för ofta att det som händer i omvärlden inte kan drabba oss. Afghanistan är ju ett kvarts jordklot iväg från oss. Men i dagens värld så förändras hotbilden hela tiden och kommer närmare och närmare. Den senaste tidens upptrappning på våldet i den svenska PRT:n i Afghanistan är ett exempel på just detta. Är det ett tecken på att talibanerna är desperata och flyttar sina aktioner från de hårda striderna i de södra delarna av landet, eller är det ett bevis på att dom inser att NATO inte har ekonomi för att stanna för evigt och därför gör sitt bästa för att ge ISAF nådastöten?

Självmordsbombaren i närheten av Mazar-e Sharif är ett exempel på ändrad hotbild. Detta är något som tidigare inte funnits i den svenska sektorn och jämfört med Irak varit mycket ovanligt även i övriga Afghanistan. Men metoderna från Irak sprider sig till Afghanistan och tekniken blir bättre och bättre. Bombmakarna lär sig att göra bomber med större delar i trä för att dom inte ska kunna detekteras på vanligt sätt. Bomber i form av IED har varit det stora hotet, självmordsbombare är betydligt värre. Är bilen som kommer mot dig framförd av en afghan som inte förstår att han ska stanna, eller är det en självmordsbombare som är på väg att anfalla? Vi kritiserar ofta amerikanska soldater som skjuter civila, men i Irak har det varit mycket svårt att skilja fienden från de man egentligen ska skydda. Detta kan få konskekvenser för de svenska soldaternas uppträdande.

Visst så kan vi avsluta insatsen i Afghanistan som bl.a. (sd), (s) och (v) avser att göra, men dagens incident på Arlanda visar helt tydligt att det som händer i dessa länder förr eller senare påverkar oss. (sd) har dock helt rätt i en sak och det är att hotbilden i Sverige har ökat. Det har dock inget med den egentliga invandringen att göra, utan är snarar en konsekvens av den ökade globaliseringen. Därför så är deras föreslagna lösningar helt felaktiga. Vi kan inte skärma oss från omvärlden och tro att inget kan hända i Sverige då vi är en del av omvärlden. Tvärt om måste vi vara mer aktiva. Vi borde dock ta ett större helhetsgrepp och redan på hemmaplan samordna militära och civila insatser. Förr eller senare smäller det även här hemma!

Försvarsmakten och Cynisk om självmordsbombaren.

SvD och DN om bombhotet på Arlanda.

Uppdaterad 10-09-25, 17:52
Den gripne pakistaniern har nu släppts. Polisen hittade dessutom inga sprängämnen. Ilskex ex-fru eller terrorist som glömt att packa bomben är oklart. Det visar om inte annat på vådan av att ha ett muslimskt namn när man är ute och reser. I dessa dagar finns inget som heter "oskyldig tills motsatsen bevisats".

DN1, DN2

Uppdaterad 10-09-29, 10:09
Att hotet från Al Qaida inte är utplånat visar de planer mot att attackera mål i Europa och USA som nu förhoppningsvis stoppats. Detta är också en förklaring till den massiva ökningen av anfall med UCAV mot mål inne i Pakistan där bl.a. en hög ledare för Al Qaida dödades. Usama bin Laden skulle kunna parafrisera Mark Twain, "Ryktet om min död är överdrivet".

För Pakistans del så krävs det en politisk lösning. De enstaka anfallen med UCAV är bara som att peta med en pinne på ett getingbo.

SvD, DN

Uppdaterad 10-10-01, 13:19
SÄPO uppgraderar nu bedömningen av vilken hotnivå som Sverige är utsatt för. Med stor sannolikhet har detta kopplingar till de terroristplaner som finns mot större städer i Europa.

John Daniels, säkerhetschef vid Must, säger att hotet inte är riktat mot Försvarsmakten.

Det handlar ju om ett antal individer i Sverige som har intention och kapacitet att genomföra attacker mot svenska mål. Det är för tidigt att säga vad som driver och motiverar de här individerna. Om jag får gissa är det en ganska komplex motivbild som driver dem, säger Daniels.


Hur kan en höjd hotnivå märkas i det vardagliga livet i Sverige? Givetvis längre köe på Arlanda när man ska igenom säkerhetskontroller, men även mindre ingrepp som får stor påverkan på vardagen. Jag kommer ihåg hur det var i London efter 2001 när hotet från terrorbomber var stort. Man plockade bl.a. bort alla offentliga papperskorgar, då det gick att gömma bomber i dem. Vi kanske får vänja oss att liknande säkerhetsarrangemang införs även i Sverige. Lite smuts på trotoarerna är kanske att föredra framför bomber?

Detta visar dock helt tydligt på att vi lever i en värld där händelse långt borta påverkar även oss.

SvD, DN

Uppdaterad 10-10-01, 23:51
De myndigheter som i Sverige deltar i skyddet mot terrorism har alla vidtagit åtgärder för att möta ett ökat hot. Det jag skulle vilja fråga mig är vem som egentligen leder spaningsarbetet och insatser? I USA skapade man Homeland Security då man såg att framför allt underrättelseinformation inte spreds till alla berörda och det ledde i förlängningen att misstänkta terrorister kunde trots många förvarningar genomföra 9-11.

Är NCT - Nationellt Centrum för Terrorhotsbedömning vårt svenska "Homeland Security"?

Bedömningen som ligger till grund för denna ändring (den första i sitt slag i Sverige) är baserad på underlag från det så kallade Nationellt Centrum för Terrorbedömning, NCT. Detta underlag är således en samlad bedömning från flera källor, bland annat Militära Underrättelsetjänsten (Must), alltså inte enbart från Säpo. Detta är en modell som Sverige delar med andra länder och den fråga som samtliga underrättelse- och säkerhetstjänster har att ta ställning till vid sådana här tillfällen är hur mycket eller hur lite man kan gå ut med.

I rapport hade man idag ett reportage om terroristberedskapen i Sverige.

Underlaget för Säpochefen Anders Danielssons beslut att höja terrorberedskapen har tagits fram av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

Det består av operativt ansvariga personer från Säpo, Försvarets Radioanstalt (FRA) och den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

NCT har sedan juni 2005 tagit fram bedömningar av terroristhotet mot Sverige och svenska intressen. Bedömningen presenteras sedan regelbundet för Regeringskansliet i syfte att utgöra underlag för politiska bedömningar.
...
NCT är en permanent arbetsgrupp som lyder under Samverkansrådet mot terrorism. Samverkansrådet är Sveriges samlade resurser för att bekämpa terrorism och är ett samarbete mellan 13 olika myndigheter. Enligt Säkerhetspolisens hemsida leds rådet av Säpos generaldirektör och det var också Säpo som tog initiativ till att rådet skapades.


Bättre än ingenting, men en grupp som tillsammans bedömer hot är bara början. I slutändan så måste det leda till samordnade insatser. Det här är inte helt lätt, vilket helikopterrånet visar. trots underrättelseinformation från Serbien så missade svenska polisen att göra insatsen i tid. vad händer om samma tidsfördröjningar finns när de ska jaga terrorister?

Uppdaterad 10-10-03, 19:36
En rapport från George Washingtonuniversitetet (med svenskt bidrag av Magnus rantorp från FHS) beskrivs rekryteringen av frivilliga från västvärlden till de islamistiska terrororganisationerna som bl.a. Al Shabaab.

Hur många krigare som rekryterats från västländer är oklart, men krigarna från väst utgör en mindre del av den jihadistiska rörelsen. Det är svårt att se några gemensamma mönster eller anledningar till varför männen radikaliserats, men alla har de fängslats av den propaganda som sprids via nätet och islamistiska forum.

Att ungdomar åker iväg och slåss är inget nytt. Det har många svenskar gjort i historien t.ex. i det spanska inbördeskriget och det finska vinterkriget. Orsaken till att man åker bör vi dock studera mer. Är det äventyrslust eller fanatism som driver ungdomarna? Finns det risk för att dom använder våld här i Sverige i stället för i sitt hemland?

Under tiden så trappar USA upp varningarna för terrorattentat i Europa.

The State Department alerts U.S. citizens to the potential for terrorist attacks in Europe. Current information suggests that al-Qa’ida and affiliated organizations continue to plan terrorist attacks. European governments have taken action to guard against a terrorist attack and some have spoken publicly about the heightened threat conditions.

DN, SvD

15 kommentarer:

 1. Detta fall påverkade oss eftersom Sverige ligger på flygrutten mellan Kanada och Pakistan och har alltså inget att göra med insatsen i Afghanistan.

  Om hotbilden mot Sverige har ökat är det just för att vi har soldater som krigar i främmande land. Tog vi hem dem till Sverige skulle risken att bli mål för terrorattacker minska avsevärt; motsatsen skulle gälla om vi blev mer aktiva.

  SvaraRadera
 2. Anton: Visst ökar riskerna i Sverige tillfälligt på grund av vår insats, men man ska inte glömma bort att dom är inte noll från början.

  För andra länder i omvärlden är riskerna betydligt större. Vi kan därmed göra som under VK2 och låta omvärlden ta hela smällen själva. Det lär nog terigen skapa mycket dålig PR. Efter VK2 fick Sverige anstränga sig för att åter bygga upp sitt rykte med bl.a. insatser inom ramen för FN.

  Läget i Afghanstan, Irak, centralasien, Pakistan m.fl. kommer inte att förbättras av sig själv.

  SvaraRadera
 3. Men det är den koloniala bilden av att vi är så mycket bättre på att styra de här länderna än de själva är, och framförallt att våra värderingar är de rätta värderingarna, som bringar oss säkerhetsproblem. Jag tycker att din inställning till detta är väldigt allvarlig, eftersom den inte bygger på hjärtats godhet direkt, utan på att vi ska vara med om "ta ansvar" att lära "de där" vad som är rätt och riktigt samtidigt som vi ska vara med och krafsa kastanjerna ur elden (ja, handelskammaren tycker tex att svenska företag inte håller sig framme i tillräcklig utsträckning i Afghanistan). Vi kan tycka vad vi vill om vad som sker på andra platser i världen (var var kvinnornas tillskyndare innan 9/11 och varför är det ingen som bryr sig om Saudiarabien och Jemen förresten, om man nu ska ta och göra mos av argumentet att man ska frigöra kvinnorna), men med vapen i hand kommer vi och våra värderingar aldrig att välkomnas med öppna armar. Detta handlar om makt, vem som har rätt att diktera ordningen i världen och vem som har rätt till diverse naturresurser. Har man läst sin historia vet man varför just USA skördar det de sådde på 80-talet och varför de är så ivriga att dra med sig alla västländer för att bloda ner sina händer. Sådan skit ska banne mig inte Sverige hålla på med!

  Vi ska heller inte ha ett yrkesförsvar med en politisk agenda där de enda som får tycka något är de med de rätta åsikterna, helt ignorerandes att det är den folkvalda riksdagen som fattar beslut om vad försvarsmakten ska syssla med.
  /Eva

  SvaraRadera
 4. @Eva: Den dag Försvarsmaktens annställda slutar tycka och ha åsikter så är vi ett snäpp närmare 1933.

  Det du inte verkar förstå är att Försvarsmakten inte har någon egen politisk vilja utan helt enligt Clausewitz skola är ett verktyg för våra politisktvalda att driva internationell säkerhetspolitik.

  SvaraRadera
 5. CI, självmordsbombare har förekommit tidigare i MeS, så det är inte första gången.

  SvaraRadera
 6. @Wiseman
  Det är korrekt men det tillhör inte normalbilden. Tvärtom så innebär det en ganska stor avvikelse.

  SvaraRadera
 7. Om Sverige och övriga världen gjort samma sak som vi gör i Afghanistan idag - men i Tyskland på 1930-talet - och bekämpat nazisterna innan de vuxit sig starka - då hade vi sparat många människoliv. Talibanerna idag är inte farliga - men vem vet hur starka de kan växa sig i framtiden om vi drar hem alla trupper?

  SvaraRadera
 8. Det här med attackerna mot europeiska mål bör du ta med en nyppa salt, skiten kommer från Sky News som ägs av News Corp, alltså Rupert Murdocs företag, han som äger Fox News...

  Kommer nyheterna från hans nyhetskanaler bör man ta en extra funderare :) För det där är en stor jävla propaganda kanal som lyckats bra med att hjärntvätta den konservativa högern i USA. Du vet de som tror att Obama är socialist, muslim, inte född i USA, tror att Mosken i New York är ett terrorist command center m.m m.m.

  SvaraRadera
 9. Anonym 10:38, Tyskland var på 1800&1900 talet en av de största ekonomierna i världen och är det än idag. Afghanistan har länge varit det fattigaste landet i världen och saknar än idag helt och hållet infrastruktur. Tror du på allvar att de kan bygga upp en militär stark nog att ta över Europa och Afrika?

  SvaraRadera
 10. Man kan fråga sig varför kom det inte en terror varning före MADRID massakern?

  Angående al-Qaidas ideologi, den kan man inte förknippa med islam.

  Däremot al-Qaidas taktik går ut på att övertyga arabvärlden analfabeter samt bokstavliga muslimer att deras terrordåd görs i Allahs namn!
  Det fruktansvärda är att de har lyckats få anhängare till denna blodbad på oskyldiga!

  @ Anton
  Sverige har inte soldater som krigar i främmande land! Deras inblandning påtvingas på de av Talibanerna som angriper svenska soldater.

  @ Anonym [29 september 2010 08:18]
  "Det här med attackerna mot europeiska mål bör du ta med en nyppa salt, skiten kommer från Sky News..."
  Då frågar jag dig - varför kom det inte en terror varning före London eller Madrid massakern?
  Har Sky News struntat i informationen, eller antog de att det var inte trovärdig varning?

  De "som tror att Obama är socialist, muslim, inte född i USA, tror att Mosken i New York är ett terrorist command center m.m m.m." är sådana hjärntvätta som du.

  Litar du inte på individernas intelligens?
  Tror du att vi är alla lika insnöade som du?

  SvaraRadera
 11. Så nationer som i många år fört en aktivistisk utrikespolitik i mellanöstern/centralasien utsätts för terrorhot.
  För att visa solidaritet med dessa nationer, så skall vi också föra en aktivistisk politik i mellanöstern och centralasien?


  Och artiklar om 'avslöjade terrorplaner' i pressen är lätta att skriva, oavsett om det funnits några planer eller inte.
  En kartläggning av om förekomsten av sådana avslöjanden brukar komma då stödet på hemmafronmten är svagt vore intressant att se...

  SvaraRadera
 12. @ Jerry

  "Angående al-Qaidas ideologi, den kan man inte förknippa med islam."

  "Det fruktansvärda är att de har lyckats få anhängare till denna blodbad på oskyldiga!"

  Med vilka metoder anser du att islam spritts genom århundradena, om du utesluter våldsanvändning mot oskyldiga?

  Vad är det, på ett principiellt plan, som skiljer al-Qaidas metoder från de historiska metoderna för islams utbredning?

  SvaraRadera
 13. @ Sumatra

  Du har missuppfattat det jag försökte säga att om man skall tro på Islam egna regler så är det förbjudet att döda en annan muslim.
  Därför kan man inte förknippa al-Qaidas ideologi med islam - det strider ju mot Islam.

  Men som det är har al-Qaidas taktik går ut på att övertyga arabvärldens analfabeter samt bokstavliga muslimer att deras terrordåd görs i Allahs namn! Med andra ord, dessa idioter har glömt Islams regler och godkänt al-Qaidas lögn. Inga tongivande muslimer opponerar sig!

  Det fruktansvärda är att de har lyckats få anhängare till denna blodbad på oskyldiga!

  Som om det inte var nog så det finns idioter i västvärlden som tror att Islam är fredens religion... http://www.youtube.com/watch?v=QU_BczRk2wo.

  Samtidigt många vägrar att acceptera faktumet att för många muslimer har drömmen av skapandet av en ny kalifat.
  http://www.youtube.com/watch?v=_mClkUzGDhA

  Eftersom termen heter terrorism så många har inte insätt faran med det fanatiska i Islam.
  Tvärtom sådana nyttiga idioter – Mankell och Gardell bidrar till islamisternas grepp över resten av den fria världen!
  SANNA muslimer är ödmjuka!
  Så kan man säga att i den värld vi lever (västkultur) är fanatisk islam en fara. Denna ideologi är oacceptabel och farligt för västvärlden.
  Man behöver inte flygplan granater eller andra militära lösningar för att sätta stopp för expansion av fanatisk islam i Europa eller i andra icke muslimska delar av välden.
  Denna kamp har vi REDAN förlorat – då återstå det att mildra effekten med sådana petitioner
  STOPP FÖR SHARIA !
  http://www.petitiononline.com/swsharia/petition.html
  Vi har ju Mamoud Aldebes kandidatur till riksdagen, han har kravlista;
  • Att integrera islam i svenska skolor.
  • En moské i varje stad eller kommun.
  • Två timmars ledighet för fredagsbön, mellan kl.12- kl.14 under vintertiden........

  SvaraRadera
 14. Jerry, du har så rätt så. Islam är INTE fredens religion, islam är ett totalitär samhällssystem som utnytjar religion. Det är precis som du skriver: arabiska analfabeter som är gotrogna muslimer är lätt byte för extrema islamister som strävar efter MAKT i hela världen.

  Ja och nyttiga idioter som Mankell, Gardell och andra hjälper till. Och under beskydd av oansvariga politiker från Alliansen och Rödgröna och deras förlängda arm-media, raserar Sverige som byggdes av många generationer i slit och uppoffring. Landet ges bort, nej skänks bort till individer som inte vill itegreras, som tom hatar allt som är svensk.

  Jag lider. Politiska toner i landet känner jag från mitt födelseland (fd öststat)utan demokrati och yttrandefrihet. Paradoxalt efter kommunistiskt fall finns nästan inga muslimer alls i landet. Landets religion är än så länge stark mot islamsintåg.

  SvaraRadera
 15. Mördad statsminister, mördad utrikesminister, krigstillstånd i förorterna pga av objudna parasiter, nej, naturligtvis kan inget hända i Sverige.

  SvaraRadera