
Officersförbundet har försökt att hitta konstruktiva lösningar som skulle stimulera de anställda till att kliva in i en ny arbetsskyldighet.
Dessa är bland annat:
- Tydligare regler för insatsfrekvens
- Förbättrat stöd till anhöriga
- Höjda ersättningar
Försvarsmakten har sagt nej i samtliga tre frågorna.
I sista sekunden kommer HKV därför att genomföra ett antal förhandlingar med fackförbunden, men att få ut informationen i tid för att officerarna ska skriva på den 20 september bedömer jag som helt omöjligt. Faktum är att det är ganska så pinsamt att man är ute så sent med att förtydliga villkoren. IG i ledarskap med andra ord!
Arbetet genomförs i flera steg. Den 9 september 2010 inleddes omförhandlingen av utlandsavtalet. Försvarsmakten har därefter kallat till en samordnad förhandling om arbetstidsavtalet, avtalet om löner för flygförare (ALFF) och utlandsavtalet den 17 september 2010. De fackliga organisationerna har också bjudits in till en övergripande diskussion på ordförandenivå.
HKV lyckades i våras med det som jag trodde var omöjligt, d.v.s. att få avsteg på LAS för de kontraktsanställda soldaterna och sjömännen. Man försökte för många år sedan få avsteg från LAS, men misslyckades då kapitalt. Den här gången gick det betydligt bättre. Varför inte lägga ner samma jobb på villkoren för skyldighet till internationella insatser? Internationellt har man förmåner som kompenserar skyldigheterna.
Förslag på förbättrade villkor är bl.a.
- Ett minimum är ökad lön. Ändrade arbetsvillkor innebär i de flesta löneförhandlingar att man får ett påslag på lönen. Nu pratar jag givetvis inte om de ersättningar man får för ökade risker på en insats, utan på en ökning för att man ingår ett åtagande om att vid behov ställa upp. Detta på samma sätt som t.ex. våra beredskapsförband idag får ett lönepåslag för att dom sitter i beredskap.
- Det ska inte behandlas som en skattepliktig förmån om t.ex. en gravid fru till en soldat/officer på insats får hjälp med att skotta snö. Stöd till hemmavarande minskar pressen på en soldat på insats och gör det dessutom möjligt att skaffa familj. En kontraktsanställd soldat ska under en anställning på 6-8 år åka ut på insats ca en gång vart annat år. Ska dessa soldater inte ha samma möjligheter som andra svenskar att skaffa familj?
- Soldater/officerare på insats borde kunna få samma avsteg från skattepliktigheten som t.ex. FN-anställda. Lönerna idag för officerare på insats är jämfört med många andra länder ganska så usla, men skulle kunna kompenseras med en anpassad skattepolitik. Går det att göra avsteg för ett par hundra FN-anställda per år borde 2000 soldater kunna rymmas inom samma ram. En kollega till mig tjänade nyligen 160.000 kr/mån skattefritt för en civil insats i Afrika. Hade han gjort samma insats i Försvarsmaktens regi hade han fått ut ca 70.000 före skatt! Pengar är inte allt här i livet, men det kan innebära extra trygghet när man kommer hem och täcka kostnader för lägenhet/hus m.m. som står oanvända.
Jag är personligen helt för internationella insatser och ställer upp när det behövs. Men att skriva på ett avtal in blanco är ur juridisk synpunkt korkat. Försvarsmakten vill ha officerare som använder hjärnan i stället för musklerna, men i detta fall så tycker nog många på HKV att officerskåren tänker för mycket.
Min rekommendation är därför att lyssna på facken som nu äntligen börjar agera ordentligt. Innan dom skriver samråd på avtalet så bör heller inte vi officerare skriva på!