onsdag 15 september 2010

Fred i norr! (uppdaterad)

Norge riskerar liksom Sverige att få neddragningar i sin försvarsmakt. Men faktum är att idag försvann en av anledningarna att ha kvar gränsbevakningen i norr, nämligen den omtvistade gränsen mot Ryssland.

Här i Murmansk samlas många förbindelser i vår gemensamma historia. Efter 40 års förhandlingar inleder vi i dag en ny era i våra bilaterala relationer, sade Medvedev efter undertecknandet.

Han pekade på viktiga samarbetsområden på energi- och transportsidan samt nämnde särskilt Nordostpassagen där man nu gör försök med kommersiell sjöfart.

– Vi kan också samarbeta om miljön, strålskydd och atomsäkerhet, tillade Medvedev,


Härmed försvann en av de sista omtvistade gränserna i Europa. Det här ändrar ganska så radikalt behovet för gränsöverskridande luftbevakning i norr och kommer givetvis att ligga som del i den fortsatta försvarsdebatten även här i Sverige.

Uppdaterad 10-09-16, 18:02
Issmältningen i Arktis fortsätter och kan enligt forskare innebära att det är isfritt år 2030 (vad man nu menar med isfritt).

Som jag har beskrivit tidigare skulle en ändring på möjligheterna till olje-/gasutvinning och transporter i denna region få det strategiska läget att balansera över åt andra hållet och därmed så återkommer kanske behovet av luftrums och havsövervakning i norr. Den som lever får se.

Updaterad 10-09-17, 17:52
Hmm... Jag var nog en smula för snabb när jag hävdade att alla gränsproblem var borta. Avtalet gäller bara för Barents hav och det finns fler regioner som ställer till problem.

Ryssland ber nu NATO att hålla sig undan från regionen kring Arktis.

– Vi kan inte se vad Nato kan bringa för gott till Arktis, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov vid ett möte med sin kanadensiska kollega Lawrence Cannon på torsdagen.

På onsdagen hade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev förklarat sig ”bekymrad” över alliansens militära aktiviteter i området.

Av de fem länder som gör anspråk på Arktis är fyra Natomedlemmar: USA, Kanada, Danmark och Norge. Experter har länge varnat för att området kan bli föremål för en ny konflikt mellan västalliansen och Ryssland.


Se även Gyllenhaal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar