fredag 10 september 2010

Gästinlägg: Förslag till julhälsning

Resultatet av årets sommarhälsning till personalen processas i skrivande stund på olika nivåer inom Försvarsmakten. Vem skall vinna och vem skall försvinna? Det börjar nu bli dags att fila på årets julhälsning, det är ju bara tre månader kvar tills brev nummer ett skall nå mottagarna och skall man sedan hinna skicka ett korrekturläst brev med samma innehåll före jul, så får man pinade börja nu.

Vad skall då julhälsningen ges för innehåll? Ett bra förslag - som en inspirerande morot för personalen - är att ge besked om stundande förbandsnedläggningar och flyttade verksamhetsorter. Det får nog många att må rejält dåligt. Juletid är julefrid. Då hinner personalen dessutom nås av sina varsel i tid till första april.

Nu kommer ju den personal som inte direkt drabbas av nedläggnings- och flyttbeslut att dra en suck av lättnad. För att motverka detta kan man komplettera julbrevet med budskapet att den officer (OF) som inte tycker att det är en bra idé att bli specialistofficer (OR) kommer att varslas p.g.a. arbetsbrist.

Vad nästa års sommarhälsning skall innehålla tillhör de himmelska hemligheterna. Om detta vill jag ingenting sia eller föreslå.

/Sumatra

11 kommentarer:

 1. @ Sumatra
  Jag tror faktiskt du är närmare sanningen än du tror!

  Om man tittar i Prio och ser att antalet tjänster är strax över tvåhundra i insatsorg och strax under 20 i prodorg på förbandet?
  Hur många av de 400 reservarna och 300 anställda kommer då att återfinnas i övergångsorg?
  Hur många blir övertaliga och/eller kommer att lida av arbetsbrist?
  Vilka kompetenser behövs inte i den "nya" insatsorg?
  Vilka kan då behöva "karriärväxla" till specoff?

  Dessa siffror/faktaunderlag finns ute på förbanden och jobbas hårt med. Det finns även en deadline för detta!

  Politiker av alla de slag kommer hävda att det inte behöver läggas ner någonting under "överskådlig" framtid. De besluten får FM fatta själva med hänsyn till vad de anser sig behöva och ha råd med.

  Med tanke på hur fort det går ned för backen, är det kanske så, att vi alla inom FM, snart lider av arbetsbrist.

  Annars kommer tankarna på Sverkers rimstuga att få det att rycka lite i skrattmusklerna.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 2. Dessvärre är det väl så att innebörden av försvarsmaktsledningens värdegrundsakronym ÖRA efter en tids glidande på skalan har kommit att stanna vid; Överkörd, R.vkn.llad och Avpolleterad.

  Sannolikt är det inte enbart de försvarsanställda som väljer att inte låta sig skrämmas att ansöka om nytt anställningsavtal som kommer att bli varse detta...

  SvaraRadera
 3. @ Teaterdirektören

  Siste man släcker ljuset.

  Själv tycker jag att det är klokt att inte ta med allt i julhälsningen. Vad skulle det då stå i nästa års sommarhälsning?

  SvaraRadera
 4. Så här ser det nog ut !

  Efter sammanräkningen av svaren på Sverkers hotbrev från i somras, så kommer det framgå att FML inte lyckades skrämma iväg tillräckligt många från det "Insatta Instasförsvaret". Julhälsningen kommer därför innehålla fler subtila signaler om att fler av oss kommer få sparken i närtid.

  Av myndighetens budgetunderlag för 2011 framgår:

  "Enligt vad som tidigare anförts krävs, utöver vad som Försvarsmakten själv kan besluta,
  strukturella förändringar av grundorganisationen. Försvarsmaktens förslag till verksamhet år 2011 samt inriktning för verksamheten åren 2012 och 2013 förutsätter att
  grundorganisatoriska förändringar kan förberedas under år 2011 för att påbörjas år
  2012."

  Semesterhälsningen 2011 kommer alltså innhålla varsel för de nedläggningar som skall effektueras 2012.

  FM - En attraktiv och trovärdig arbetsgivare - inte längre nära Dig....

  SvaraRadera
 5. Dessvärre är det inget hypotetiskt exempelförband.
  Det finns tillsammans med sina trehundra anställda, fyrahundra reservare och sina tvåhundratjugoåtta tjänster i PRIO, i verkligheten.
  Deadline finns också, dragen och klar, det är egentligen bara en liten detalj kvar att få till. Nämligen namnen på de olika raderna.

  Jag kan hålla med dig att det blir kanske lite mer spännande om man håller lite på hälsningen fram till det nya året. Dessutom blir det ju svårt att överträffa årets sommarbrev. (För de som är kvar så länge)

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 6. Teaterdirektören, finns det några lediga jobb på teatern? Jag funderar på att karriärväxla, så varför inte satsa på en framtid inom teatern. Har ett förflutet som Jeppe i Jeppe på berget och som general Peklin i Strindbergs Gustav III.

  På tal om Peklin. Det var förmodligen en hyfsat stor konspiration bakom mordet på kung Gustav, men eftersom en visserligen adlig men ändå bara en kapten som utförde och åkte dit för själva verkställigheten, fanns det ingen anledning att söka skyldiga högre upp i hierarkin. Precis som idag. Min gissning är att även Peklin tillhörde de sammansvurna.

  Jag vill helst ha musikalroller, men jag har inte lyckats få mina mässkamrater att skriva ett rekommendationsbrev. Dom mumlade något om etik, ärlighet och värdegrund.

  Barnteater är nog inget för mig. Leksinnet försvann i samband med ett tidigare försvarsbeslut.

  Inte heller vill jag arbeta med kulisserna. Dåligt uppförda och målade kulisser har jag nog av på mitt nuvarande jobb.

  Kanske behöver teatern en Swiss Admiral, d.v.s en som, iförd pråliga militärliknande kläder, river biljetter och visar besökarna till deras platser. Stor vana vid att sätta folk på plats kanske meriterar?

  SvaraRadera
 7. @ Sumatra

  Vi ska bara ut på en liten, kort, och skyndsam beredskapsturne med dockteatern.
  När vi kommit tillbaka och kollat skyltarna utanför tjänsterummen ska vi fixa till en bra befattning. Vi lägger in den i Prio (om vi fortfarande har kvar behörigheterna) precis efter din kvalifikationer i din ansökan enligt ovan.
  Musikalartister som kan sjunga ut har vi stor brist på. Teaterns grundstenar kännetecknas
  mer av panik, falskhet och avgrund än något annat.
  Därav är rekommendationer av ringa betydelse.

  Jag räknar med att efter vederbörlig hantering i systemet och HRcentret sagt sitt så dyker du upp, vilket år som helst, inom en snar överskådlig framtid. Se bara till att dina kvalifikationer läggs in i din personliga profil i Prio.

  Teaterdirektören.

  PS. Vill du skynda på ärendet kan du reglera dina personliga lån till förrådet på måndag förmiddag och titta in efter lunch, så kan vi ta in dig som konsult och projektledare. Vi har en grej med både sång och bensprattel på gång, för marinen, som heter "Teaterbåten Visby". Där borde det väl gå att klämma in en amiral i ökencammo?

  SvaraRadera
 8. Teaterdirektören, det här låter verkligen lockande. Jag har bara några små frågor och funderingar.

  Får jag veta anställningsvillkoren före eller efter att jag skrivit på kontraktet?

  Hur ofta måste jag följa med teatern till föreställningar utanför Sverige?

  När jag spelade teater senast, så fick ensemblen behålla de tomater och ägg som publiken hade godheten att kasta till oss medan vi spelade. Dessa fick vi som sagt behålla och kunde göra tomatsoppa och äggröra av, som en sorts löneförmån och kostförstärkning. Vid festliga tillfällen förädlade vi råvarorna till Bloody Mary eller en stärkande Toddy. Min fråga är om det numera är förmånsbeskattning på dessa fria måltider?

  På min nuvarande arbetsplats har jag vant mig vid att få små julhälsningar från chefen. Kommer jag att förlora detta trevliga och lite familjära inslag om jag karriärväxlar?

  Jag oroar mig för det här både sång och bensprattel samtidigt. Finns det möjlighet att sjunga först och sprattla sedan?

  På mitt nuvarande arbete har kraven sänkts efterhand. Nu för tiden är det få som vet om briggad stavas med ett eller två g. Hoppas att ni haft en liknande utveckling vid teatern, så att övergången inte blir för besvärlig.

  Jag har försökt att övertala några duktiga militärmusiker att börja spela i teaterns orkester (man kan ju inte spela Brecht utan musiker). Ingen ville. - Vem tror du då ska spela när förband läggs ner, frågade dom. Frågan verkar motiverad.

  SvaraRadera
 9. @ Anonym 01:31

  "Semesterhälsningen 2011 kommer alltså innehålla varsel för de nedläggningar som skall effektueras 2012".

  Sannolikt har du plockat ut en lågoddsare. Ett annat tänkbart alternativ vore att resultatet av årets vitsordsarbete i PRIO processas avseende värdegrundsdelen. De som "tyckt fel" drabbas av arbetsbrist.

  Bara en så´n sak som inställningen till FN kommer nog att fälla en del. Den som delar Inga-Britt Ahlenius syn på organisationen åker förmodligen ut.

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/07/gastinlagg-en-modig-kvinna.html

  Ord och inga visor. I Försvarsmakten duger inte den inställningen.

  SvaraRadera
 10. @ Sumatra
  Här i kompetensens högborg vet alla att när man riggat en brigg så kallas det att den är briggad.
  I övrigt tycker vi att du har bra,väl formulerade, berättigade och väl framställda frågo. Precis sådana som man kan tänkas få av en kompetent och eventuellt blivande kollega.
  Vi värdesätter att du uppskattar det höga taket på teatern.
  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 11. @ Teaterdirektören

  Fick just ett anbud som jag inte kan nobba. Såväl bild på omslaget som ett helt mittuppslag i den kolorerade tidskriften Playgirls decembernummer.

  Lite stressad just nu, gymmet stänger strax och det finns trots allt några små detaljer jag måste putsa på inför fotograferingstillfället.

  Vi hörs på den här frekvensen. Stay tuned.

  SvaraRadera