lördag 18 september 2010

Hårda strider (uppdaterad)

Dagens val i Afghanistan har fått talibanerna att gå till motoffensiv mot ISAF. Allan Widman uttrycker på sin blogg besvikelse över att den svenska nyhetsbevakningen är mycket tunn.

Igår skadades en svensk soldat allvarlig då det stridsfordon 90 han körde utsattes för en IED.

Strax efter 20.00, lokal tid, skadades en svensk soldat i området cirka 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Soldaten, en förare av stridsfordon 90, skadades när fordonet som han framförde körde på en hemmagjord bomb. I anslutning till detta utsattes patrullen för beskjutning med finkalibriga vapen. Klockan 21.00 hade denna beskjutning upphört.

Soldaten gavs första hjälpen direkt i anslutning till skadeplatsen och helikopterunderstöd tillkallades. Sjuktransporthelikopter förde den skadade till det tyska fältsjukhuset på Marmal. Den skadade var vid medvetande när han avtransporterades och han anlände till fältsjukhuset cirka 21.30, lokal tid.

Soldaten har allvarliga skador men läget är stabilt. Så snart hans tillstånd medger kommer han att transporteras till Sverige för vidare vård.


Detta visar på hur tufft läget är just nu nere i Afghanistan. Att då som vissa svenska politiker börja prata om att dra sig ur sänder helt fel signaler till både förbandet nere i Mazar-e-Sharif, omvärlden, talibanerna och de civila afghanerna.

- Förbandet får en signal om att trots de hårda strider dom just nu genomför så behövs dom inte. Frågan blir i förlängningen då om den svenska närvaron i Afghanistan har betytt något?

- Omvärlden får en signal om att Sverige inte håller ut den tid det behövs utan tar första bästa chans att lämna. Jag är fullt medveten om de signaler som Obama har sänt ut att USA tänker börja dra ner på insatsen 2011 för att avsluta den 2014. Tyvärr misstolkas detta uttalande av svenska politiker. Man måste samtidigt titta på Irak, där USA precis avslutat den militära stridsinsatsen. Det finns fortfarande 50.000 soldater kvar i Irak för att stötta de irakiska säkerhetsstyrkorna. Motsvarande kommer att behövas även i Afghanistan! Detta sätt att hantera vår insats kan i värsta fall äventyra omvärldens uppfattning om vår Solidaritetsförklaring!

- Talibanerna får en möjlighet att ställa in klockan. Nu gäller det bara för dom att hålla ut ett tag till så har dom vunnit.

- Värst är dock att de civila afghanerna får en signal om att vi tänker lämna dom i sticket. I detta läge så måste dom för egen framtida överlevnads skull samarbeta med talibanerna. Vi riskerar då att tappa all lokal information om talibanerna och sänka säkerheten för förbandet.

Händelsen pekar också på det jag pekat på tidigare. Stridsfordon 90 löser inte alla problem nere i Afghanistan. En IED kan vara mycket kraftig och chockvågen kan slå sönder även en stridsvagn 122. Nej, lösningen heter inte i alla lägen mer skydd. I stället handlar det om fotpatruller för att nå ut till lokalbefolkningen och kunna ta talibanerna med överaskning. Att köra fram till en by med tunga fordon för att försöka fånga talibaner fungerar inte, dom drar sig bara undan i terrängen.

Norrmännen genomförde för ett tag sedan en lyckad operation där man körde in till en dal bredvid och sedan förflyttade sig till fots över bergen. De sypatisörer till talibanerna som man var ute efter togs helt och hållet med överaskning.

Jag skulle därför snarast vilja se trupptransporthelikoptrar nere i Afghanistan. De MEDEVAC-helikoptrar som vi skickar nästa år är kanske bra för att hjälpa till vid en eventuell skada, men trupptransporthelikoptrar kan innebära att trupperna undviker skada helt och hållet.

- Man undviker vägar och därmed IED.

- Man kan med mindre mängd trupp nå större områden och färdas snabbt. På så sätt så hinner inte talibanerna förbereda motståndet.

- Man kan fotpatrullera ute i byarna och komma i kontakt med lokalbefolkningen. På så sätt får man in mer information om t.ex. talibanernas rörelser i området och kan därmed ytterligare öka säkerheten.

Just nu gäller det dock att sända en tanke till grabbarna och tjejerna där nere och hoppas att allt går bra för den skadade soldaten.

DN, SvD, Wiseman

Uppdaterad 10-09-18, 15:13
Den skadade soldaten ska nu föras hem till Sverige. Bra, det tyder på att hans tillstånd är tillräckligt bra för transport.

Läget för den soldat som skadades igår när hans stridsfordon körde på en hemmagjord bomb i Afghanistan är nu stabilt. Han är vaken och klar och inriktningen är att han under söndagen ska transporteras hem till Sverige och Akademiska sjukhuset i Uppsala för vidare vård.

Valet har inneburit en ökad intensitet på talibanernas anfall på ISAF. Detta var dock inget oväntat och ännu så ser det ut som det kommer att kunna genomföras som planerat.

På valdagen inträffade flera granatattacker och andra våldsutbrott på flera håll. Flera dödsoffer krävdes.

I de regioner där talibanerna har stark närvaro har det varit betydligt svårare än runt Mazar-e-Sharif. Det påverkar givetvis deltagandet i valet.

The streets and bazaars were largely empty when polls opened at 8 a.m., and by noon there were reports that fewer than 100 people had cast ballots in southern Marja. More than 1,000 people — all men — had registered to vote in recent weeks. The population of all of Marja is about 80,000.
...
“The people were coming here to vote but the shooting stopped them,” said Abdul Bari, 20, the chief election worker at the high school, a small whitewashed building of about a half dozen rooms. Another election worker looked nervous as he sat idly at a table keeping an eye on a stack of ballots, each displaying color pictures of 53 candidates from Marja.


Att Afghanerna ens vågar ge sig ut och rösta är något att fundera på för svenska soffliggare. Det tyder också på att det trots allt finns en vilja att få det bättre och att trotsa talibanerna. FS19 gör ett bra jobb i Afghanistan. Hade vi inte varit där hade det kanske inte varit så våldsamt, men heller inte några fria val.

Avslutningsvis så rekommenderar jag varmt bloggen "efter bomben" för att se personliga erfarenheter hur den svenska sjukvården fungerar för soldater som skadats i strid.

DN, Expressen1, Expressen2, Expressen3

Uppdaterad 10-09-20, 22:08
Den skadade soldaten är nu hemma i Sverige.

Omkring klockan 15.30 i dag landade ambulansflyget med den skadade soldaten på Ärna flygplats i Uppsala. Där förflyttades han till en väntande ambulans som tog honom till Akademiska sjukhuset för vidare vård.
– Omhändertagandet har fungerat bra, ända från skadeplatsen i Afghanistan till Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger Bengt Svensson, ställföreträdande chef för armétaktiska staben i Högkvarteret, som mötte den skadade soldaten på Ärna flygplats.


Expressen, UNT, DN

Uppdaterad 10-09-22, 14:13
En av soldaterna som var med i bakomvarande stridsfordon 90 beskriver händelsen för Sundsvalls Tidning.

När jag låg där i jordhögen och spanade efter fienden så slog det mig att just här är ett lämpligt ställe för en "secondary IED" som de ofta lägger ut. Jag kände ett obehag för någon sekund, stålsatte mig och tänkte "ja det är inte omöjligt att jag dör här inatt... huvudsaken det går snabbt". Sedan tänkte jag inte mer på det. Passade även på att skicka ett sms till pappa där jag låg och berättade lite kort vad som hänt och att jag var okej, skriver Joel i ett mejl till Sundsvalls Tidning.

Soldaten i fråga bloggar även för Fredssoldaten där han beskriver händelsen i mer detalj.

Plutonchefen berättade efteråt att när dem gick på IED så svartnade hela vagnen. Han hörde hur skytten skrek och frågade om de andra levde. Vagnen fortsatte rulla och han tyckte det var bra att föraren fortsatte köra ut ur situationen, han fick dock ingen kontakt med föraren och märkte att vagnen bara rullade av sig själv. Han luckade upp och hoppade fram till förarluckan för att se hur föraren mådde. Luckan gick ej att öppna trots ihärdigt sparkande, han klättrade bak till skyttesoldaterna fick ett "okej" tecken från dem att alla vara oskadda. Han beordrade fram en yxa för att slå upp luckan till föraren. Allt detta under tiden vagnen fortfarande rullar. Till slut fick han med hjälp av sin skytt upp luckan. Dem får stopp på vagnen halvvägs ned i ett dike.

61 kommentarer:

 1. Och vilka skulle dessa trupptransporthelikoptrar vara? HKP15? =)

  SvaraRadera
 2. "Omvärlden får en signal om att Sverige inte håller ut den tid det behövs utan tar första bästa chans att lämna."

  Sverige har haft trupp i landet sedan 2002. Åtta års närvaro är svårt att beskriva som 'första bästa chans att lämna'.


  Den tämligen lilla svenska insatsen måste synkas med hur de större bidragarländerna avser att lägga upp sin närvaro i landet. Om dessa aviserar en neddragning så är det också rimligt att Sverige börjar planera en sådan.
  I och med att den svenska styrkan verka vara förhållandevis 'top-heavy', så är det inte heller orimligt att den blir en av de styrkor som dras ur tidigast.


  "Detta sätt att hantera vår insats kan i värsta fall äventyra omvärldens uppfattning om vår Solidaritetsförklaring!"

  Kan omvärldens uppfattning om vår solidaritetsförklaring bli mycket lägre? Glappet mellan vad vi säger oss vilja göra, och vad vi faktiskt kan göra är ganska imponerande.

  SvaraRadera
 3. Bloggaren är helt enkelt för ett ökat antal lemlästade och döda soldater. Soldater som har en far och mor hemma i Sverige som ständigt är oroade. Förstår inte hur man kan ha ett så orent samvete. Alla ni som gjort lumpen, vapen är till för att döda, inget annat.

  Vill man hjälpa befolkningen i Afghanistan, då gör man det med humanitär hjälp. Inte genom att locka ett antal sprängsugna talibaner till Sverige och Stockholm.

  SvaraRadera
 4. Nu har ju alla försvarsanställda, även civilanställda, fått möjligheten till att välja om man vill åka ut i hela världen och jobba eller om man vill bli uppsagd beroende på om man svarar ja eller nej på en blankett. Ingen information ges om förutsättningarna, tex hur länge man ska placeras i tex Afghanistan eller vad dom ekonomiska ersättningarna är, det ska tydligen komma ett nytt avtal från årskiftet 2010/11. Enligt en info som gavs av militär personal skulle dock inte ersättningarna bli sämre än nu, men vad dom inte tänkte på eller brydde sej om är att för civilanställda så blir ersättningen BETYDLIGT lägre jämfört med hur den är för nuvarande samt att det nu är frivilligt att åka utomlands.Iofs så är det ju frivilligt även i framtiden, men väljer någon att inte åka så blir dom uppsagd! Många civilanställda anställdes inte med någon skyldighet att verka utanför Sveriges gränser men nu "körs" personalen över mer eller mindre. Det infördes även ett fystest som visade att en del som skulle jobba utomlands inte klarade så då gjorde man bara avsteg från det!? Men i framtiden så kanske det blir så att den som inte klarar fystestet blir uppsagd eftersom personen inte passar in i försvarets nya organisation?

  SvaraRadera
 5. Orent samvete? Har Ahmed gjort lumpen själv - eller bara tittat på amerikanska filmer? Jag hade gärna åkt ner till Afghanistan frivilligt och har sökt ungefär 6 gånger - men inte kommit med trots bra betyg från militärtjänst. Avseende humanitär hjälp så kommer den knappast till nytta om talibanerna tar makten igen. Hur ska den humanitära hjälpen hindra talibanerna från att spränga skolor exempelvis?

  SvaraRadera
 6. Trupptransporthelikoptrar är brist i hela ISAF. Hade man fått välja så hade alla förband och alla transporter varit luftburna, men vi får inte välja.

  SvaraRadera
 7. Ja, värnplikten är avklarad. Och alla ,någorlunda vettiga, före detta värnpliktiga inser att dagens försvarsmakt arbetar starkt för att vara ett så snällt barn som det bara går, till USA. Alla dessa rekryteringsbrev om att ställa upp för demokrati och frihet är duktigt kopierat från USA rekryteringscentra.

  Om vi leker med tanken att Sverige attackeras, då ställer jag upp. I rent försvarssyfte, inget snack om saken. Men att ställa upp på invasionsstyrkors sida är bara skamligt och skrattretande.

  Och anonym, 04:59, du är säkerligen en av dem som starkt blivit hjärntvättade av försvaret. Den där militära jargongen och känslan att bära vapen har du med stor sannolikhet inte gjort dig av med. Det finns inget positivt med att skjuta bort kroppsdelar och döda andra människor.

  Låt mig sammanfatta det hela väldigt enkelt: Jag vill inte att svenska soldater blir dödade för att ge ett annat folk " demokrati" och " frihet". Precis som jag inte vill att talibanerna kommer hit och spränger sig själva och våra medborgare.

  Spara pengarna och satsa på utbildning och sjukvård. Där gör de mycket större nytta.

  SvaraRadera
 8. Ja, värnplikten är avklarad. Och alla ,någorlunda vettiga, före detta värnpliktiga inser att dagens försvarsmakt arbetar starkt för att vara ett så snällt barn som det bara går, till USA. Alla dessa rekryteringsbrev om att ställa upp för demokrati och frihet är duktigt kopierat från USA rekryteringscentra.

  Om vi leker med tanken att Sverige attackeras, då ställer jag upp. I rent försvarssyfte, inget snack om saken. Men att ställa upp på invasionsstyrkors sida är bara skamligt och skrattretande.

  Och anonym, 04:59, du är säkerligen en av dem som starkt blivit hjärntvättade av försvaret. Den där militära jargongen och känslan att bära vapen har du med stor sannolikhet inte gjort dig av med. Det finns inget positivt med att skjuta bort kroppsdelar och döda andra människor.

  Låt mig sammanfatta det hela väldigt enkelt: Jag vill inte att svenska soldater blir dödade för att ge ett annat folk " demokrati" och " frihet". Precis som jag inte vill att talibanerna kommer hit och spränger sig själva och våra medborgare.

  Spara pengarna och satsa på utbildning och sjukvård. Där gör de mycket större nytta.

  SvaraRadera
 9. @Marcus: HKP 16. Köper vi Blackhawk och väler ett "begagnat" alternativ från USA så kan vi få helikoptrarna mycket snabbt. Väljer vi sedan att sätta in dom i Afghanistan kan vi säkert förhandla till oss amerikanska besättningar initialt medan vi utbildar svenska.

  @Ahmed: COIN innebär att ta risker. Syftet är inte att vinna kriget, utan att vinna över befolkningen på vår sida. Dom behöver inte älska oss, men dom måste anse at t vi är det starkare och bätre alternativet.

  @Per A: På Cypern hade vi svensk trupp i 30 år. Varför ska Afghanistan gå snabbare?

  SvaraRadera
 10. @CI: För att de viktigaste bidragande staterna inte har råd att hålla tillräckligt med trupp i Afghanistan under 30 år av krigsliknande förhållanden.
  Vi har därför inte 30 år på oss. Vi kanske har fem år till, om inte de ekonomiska förutsättningarna inte ändras i grund.
  Lycka till med att i USA vinna ett val med 'skattehöjningar för kriget i Afghanistan' som valplatform.

  Tror jag att kriget kan föras till ett framgånsrikt slut på fem år? Nej, det tror jag inte.

  SvaraRadera
 11. Kan inte FM lära vàra soldater att inte köra pà IEDer i Afghanistan som alternativ till hkp? Eller är det en dàlig ide? Eller helt enkelt stoppa att folk gömmer IEDer i vägen!

  Klart att en hkp inte kör pà en IED! Men det gäller att se upp för Stingers o.dyl!

  Hursomhelst startar USA sitt tillbakadragande i juli 2011 (enligt Obama/Gates nyligen)och dà borde väl ISAF göra samma sak? Varför inte redan nu?

  SvaraRadera
 12. Du skrev ju;

  "Jag skulle därför snarast vilja se trupptransporthelikoptrar nere i Afghanistan."

  Allt beror ju på vad man menar med snarast. HKP16 ligger ju minst ett par år bort i tiden, även om man köper "begagnat". Förmodligen blir det ju UH60M om det blir något alls.

  Dessutom är det ju så att man planerar för MEDEVAC-helikopter med HKP16 från 2013 som ersättare för HKP10 som då har varit där ca 2 år. Ska man genomföra trupptransport kan man inte samtidigt stå i beredskap för MEDEVAC. Man flyger minst rote, vilket ger att man måste ha 4 fungerande helikoptrar på plats dvs minst 6 helst 7 totalt i landet för att alltid ha 4 på linjen. Detta är hälften av det totala antalet hkp16 som lär vara ca 15. Frågan är om det räcker för att driva runt hela utbildningssnurran hemma.

  SvaraRadera
 13. @Marcus: Jag är helt övertygad att om vi bara lät bli den låtsasupphandling som vi håller på med för närvarande och väljer Blackhawk samt säger till amerikanarna att vi kommer att skicka dom till Afghanistan så kan vi ha ett par helikoptrar med vändande post.

  - Låna ett par begagnade under tiden som eventuella nya tillverkas.

  - Låna besättningar under tiden svenska utbildas.

  Med andra ord så om viljan finns så pratar vi inte längre ett par år framåt i tiden.

  MEDEVAC är inga särskilda helikoptrar, det är bara ett utrustningsval. Med andra ord så skulle dom kunna gå att använda till trupptransport i första hand och vid behov MEDEVAC.

  Med tanke på hur få HKP10B som vi har (3 st) så kommer max två att finnas i Afghanistan samtidigt för att medge utbildning i Sverige. Nu har vi i och för sig också HKP10D som används som nödlösning för att få besättningarna klara för HKP10B.

  @Anders B: Stingers är knappast det stora hotet i Afghanistan. Batterierna på de enheter dom fick från USA lär vara utgångna för länge sedan. En och annan SA7 kan finnas i omlopp, men även dom i dåligt skick. Det stora hotet är vanliga eldhandvapen i samband med start och landning samt givetvis väder och vind. Fler helikoptrar har havererat p.g.a. Brownout än p.g.a. nedskjutning. Dina tips att undvika IED tror jag inte behöver kommenteras...

  SvaraRadera
 14. @Per A: Tyvärr så har du nog helt rätt. Tyvärr är det också så att ger vi oss iväg för tidigt så är det bortkastad tid i Afghanistan.

  SvaraRadera
 15. Jag håller med om att det delvis är en låtsasupphandling. Däremot vet jag att fokus till 99% läggs på USA/UH60. Det är ju ingen slump att FMV/FM representanter var i USA denna vecka men inte planerar någon resa till Frankrike. Dock har vi ju vissa (EU)regler att följa och ett visst spel för galleriet är oundvikligt.

  Det jag däremot är skeptisk till är att USA skulle ställa egna besättningar till förfogande för att flyga svenska soldater i svenska BG i Afghanistan.

  Nej, MEDEVAC och TTT är i grunden samma helikopter. Däremot går det inte att upprätthålla MEDEVAC-beredskap samtidigt som man är 30 NM bort från MeS med helikoptern full av trupp. Alltså tvingas man välja, TTT eller MEDEVAC.

  SvaraRadera
 16. Svenska BH skulle det förstås vara.

  SvaraRadera
 17. Trupptransporthelikoptrar är brist i ISAF och i Sverige.

  Besättningar till trupptransporthelikopter är det ännu större brist på, inte minst i Sverige. Majoriteten av våra besättningar har idag inget att flyga med och behöver 1-2 års träning för att bli dugliga.

  Vem avvecklade våra betalda träningshelikoptrar Hkp4 och Hkp9!

  Frivillig, men oduglig pilot.

  SvaraRadera
 18. Vad tycker herrskapet om den idag allvarligt skadade soldaten? Skamligt att ni ens diskuterar vapen och vapensystem när ni rednecks aldrig varit med i en riktig skarp situation. PTS på hög nivå...

  SvaraRadera
 19. @ CI: Precis.
  Och om vi piper iväg för tidigt eller inte bestämms i slutändan i Washington.DC.

  Visst är det roligt att hänga på andra staters strategiska haverier?

  SvaraRadera
 20. @Anonym 14.18: Vi bryr oss oerhört mycket. Just därför för vi diskussionen.

  SvaraRadera
 21. I Norge omkom en soldat när hans CV90 körde på en mina/IED.

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.1864009/svenske-joachim-dodad-av-mina-i-afghanistan

  Liksom i detta fall så var det föraren av fordonet.

  SvaraRadera
 22. Jag noterar att skadade i Afghanistan inte längre är intressant för den ansvarige ministern. På Tolgfors egen blogg från igår är det istället jobben och jobbskatteavdraget och RUT/ROTs fortsatta existens som är i fokus.

  SvaraRadera
 23. I http://www.hmforces.co.uk/news/articles/3828-face-reality-talk-to-the-taliban rekommenderas förhandlingar med taliban! Det är dock försent (eftersom kriget är förlorat). USA kommer därför, à la Vietnam, att evakuera Afghanistan och lämna kaos efter sig. Det kan ske redan 2011. Jag undrar hur Sverige bedömer den risken! De svenska soldaterna (och hela basen) kan ju helt enkelt förintas när USA flyger iväg. Kan Sverige lita pà USA/Obama?

  Skyll inte pà mig som pekar pà skiten utan pà den som producerar skiten, dvs skiter!

  SvaraRadera
 24. @ Anders Björkman

  En balanserad kommentar, som ger näring till debatten. Tack för att du finns.

  ...eller?

  Varför inte göra som vi andra och hålla dig borta från inlägg, där du inte har något att tillföra.

  SvaraRadera
 25. @Sumatra

  Som gammal officer i flottan vet jag att första offret i krig är sanningen och Afghanistan bekräftar det. Vàra soldater i krigsfronten/karriären/Afghanistan rapporterar framsteg sedan 8 àr när i själva verket det bara blir sämre och sämre - skiten blir bara värre. Karriären gàr före sanningen. Samma gäller mànga politiker. Som jag alltid säger: Visa att jag har fel och jag ger dig Euro 10 000:- (klicka pà mitt namn).

  SvaraRadera
 26. @Anders

  En seriös fråga: varifrån får då du din sanning? För vad jag förstår bor du i Frankrike och inte i Afghanistan.

  Fråga två: vad behöver jag visa för att du skall acceptera att du har fel?

  /Benny

  SvaraRadera
 27. @Benny - jag baserar min bedömning pà läget i Afghanistan pà uppgifter i fransk (och tysk) media (vilket jag har meddelat tidigare). Frankrike bedömer sedan länge ISAF/NATO kriget som förlorat och är bara med att dokumentera USA:s nederlag (och säkra reträtten) och Tyskland i Kundus (och Sveriges chef) har inte gjort nàgot rätt sedan start! Visa gärna att jag har fel! Du fàr Euro 10 000:-.

  SvaraRadera
 28. @Anders

  Det låter som ett ganska begränsat underlag. Vidare undrar jag vad det konkret är du inbjuder mig att motbevisa. Att 'skiten' blir 'värre'?

  /Benny

  SvaraRadera
 29. @Benny - om du deltagit pà CI:s blogg tidigare vet du att det handlar om franska generalers rapporter fràn Afghanistan (om USA:s nederlag) och tyska underrättelseofficerares rapporter, etc, etc. Du verkar leva i en fantasivärld! Har man inte markkontroll efter 9 àrs krig har man förlorat! Fältherre Petraeus uttalanden om 'förstärkningar' pà 2000 man är i det avseendet komiska! Franska generalstaben anser att Petraeus är inkompetent som blandar ihop önskemàl och verklighet.

  SvaraRadera
 30. En förstärkning med trupptransporthelikoptrar vore mycket välkommet. Det skulle utgöra ett komplement till bepansrade fordon, men kanske ingen ersättare. DE brittiska erfarenheterna är ganska typiska, tror jag. I början av insatsen hade de många förluster pga. vägbomber. Med tiden lärde de sig hantera dem, men då ökade istället förlusterna pga sprängladdningar under fotpatruller. Talibanerna lärde sig nämligen att minera de stråk som britterna använde sig av. Om man får ett stridsfordon på platsen så har man också ett mycket bättre understöd än om man blir avsläppt som en lätt fotpatrull av en helikopter. Både CV90 och Galten verkar trots allt ge ett gott skydd. Ju högre skyddsnivån på fordonet är desto större laddningar måste talibanerna bygga med samma "resurser". Det innebär färre laddningar som är lättare att upptäcka. Så en kombination av allt är nog det bästa.

  SvaraRadera
 31. @Anders

  Men vad vill du att jag skall försöka motbevisa? Och vilka är kriterierna för att du skall anse dig motbevisad?

  /Benny

  SvaraRadera
 32. @Benny - du har synpunkter pà mina observationer (av skiten). Istället för att jämra dig ... visa att jag (franska generalstaben, tysk BND i Kunduz, Le Figaro, Le Canard, Le Monde, FAZ, Der Spiegel) har fel. Du tror väl inte att svenska militära insatsen i Afghanistan bidrar till nàgonting positivt alls? Det är ju skit alltsammans. Jag bara tycker det. De som skiter har en annan agenda. Vilken är din?

  SvaraRadera
 33. @Anders

  Du erbjuder mig alltså 10 000 euro för att motbevisa något du "tycker". Varför inte lika gärna höja summan till en miljon? Kanske det skulle få dig att må ännu bättre.

  Själv tycker jag det är lite näpet att du inte förstår att även dina källor har en agenda. Mer jämmer än så har jag inte tid med, Anders, men lycka till i fortsättningen.

  /Benny

  SvaraRadera
 34. @Benny,

  nej - 10 000 euro ger jag till den som kan krascha en struktur A genom att släppa en liten topp C (av A) pà A, dvs C + tyngdkraft krashar A (à la WTC 911 som ledde till USA:s attack pà Afghanistan som ledde till ISAF och Sverige i Mazar e Sherif och fronten där).

  Eftersom man kan flyga in hur mànga flygplan som helst i toppar av skyskrapor utan att nàgot händer i botten, sà är min Utmaning berättigad. Varför gick WTC 1/2 sönder totalt 911 efter att smà flygplan kraschade i toppen.

  SvaraRadera
 35. @Anders

  Huh? WTC? Jag tror du har blandat ihop mig med någon annan.

  /Benny

  SvaraRadera
 36. @Benny
  En debatt med Björkman kräver inga kunskaper i säkerhetspolitik utan kunskaper inom Psykiatri.

  SvaraRadera
 37. @Anders
  Skicka dina 10 000 Euro till offren för AQ:s attacker. AQ lyckades bevisligen med det som du inte tror är möjligt.

  Du har också en felaktig bild av vad som händer i Afghanistan.

  Sluta trolla!

  SvaraRadera
 38. @Cynisk
  Om nu AQ kraschade plan i tornen, sà var resultatet rena trolleriet, dvs tornen gick sönder uppifràn och nber. Enligt elementär hàllfasthetslära är det ej möjligt. Jag har skrivit om det i Journal of Engineering Mechanics.
  Men eftersom tornen gick sönder befinner sig Sverige i Afghanistan. Trollkonsterna var enligt uppgift ledda därifràn. Men nàgra bevis finns ju inte för det heller. Sà enligt min uppfattning lurades Sverige till Afghanistan.

  SvaraRadera
 39. Enligt dig Anders, är världen en helt annan planet än den som vi övriga bebor.
  Att du skrivit diverse skönlitteratur i magasin vet vi om och vi har även läst sågandet av dina alster.

  Du ska få cred för din ihärdighet och för att du är konsekvent. De flesta hade förstått sig överbevisade vid det här laget men inte du. Du framhärdar i din något annorlunda världsuppfattning. Din konsekventa konspiratoriska uppfattning gör att det blir även fortsatt lätt att avfärda dig. Tack för det.

  SvaraRadera
 40. @Anders Björkman

  Okej låt os medge att du har rätt, vad menar du? Var twin towers kapitalt felkonstruerade från början? Eller hade USA själv och i hemlighet placerat ut laddningar i båda tornen och sedan orkestrerat två flygkrasher för att ha ett skäl till jaga terrorister? Eller har händelsen helt enkelt inte inträffat? Står tornen egentligen kvar? Eller fanns de inte från början? Är talibaner ett amerikanskt truppslag?

  Var ligger det uppenbara sambanden mellan dessa hisnande händelser (eller ickehändelser) i New York, hållfasthetslära och gravitation samt den Svenska insatsen i Afghanistan?

  Jag förstår att du menar att sverige på nåt sätt har blivit lurade, men av vem och i vilket syfte?

  Skulle du, på ytterst kortfattat, utan insinuationer eller hänvisning till läsarens slutledningsförmågor och fantasi, helt enkelt berätta vad som egentligen hände (eller inte hände) och i vilket syfte. Om du kan undvika att vara långrandig så kan du också klämma in hur detta påverkar oss nu (egentligen).

  SvaraRadera
 41. Björkman! Kan det vara så här? Ett utdrag från en artikel i SVD: "Begreppet ”Den store Andre” står i lacansk terminologi för den sociala symboliska ordning som vi socialiseras in i och som ger våra handlingar och vårt vara en mening vi aldrig fullständigt har kontroll över. Vuxenblivandet innebär en alienation från denna symboliska ordning: vi inser att den sociala berättelse vi tidigare trott på innehåller brister och är motsägelsefull. Den paranoida fantasin är ett försök att reparera och ge ett sammanhang åt den skadade symboliska ordningen: bakom marknadens kaos, sedernas förfall och så vidare döljer sig den målmedvetna världskonspirationen. Det är detta sönderfall av en begriplig symbolisk ordning som lett till den paranoida logikens framfart".

  SvaraRadera
 42. @Pellefant - klart jag har rätt. Ingen byggnad/struktur gàr sönder genom att en toppdel C kraschar underdelen A mha tyngdkraften efter att flygplan (CI:s favoritämne) kraschat i toppen. Du kan flyga in flera flygplan i toppen C - inget händer med bottendelen A, speciellt inte att A plötsligt gàr sönder. Sà det var rent trolleri 911 och àret efter befinner sig Sverige i Afghanistan att militärt skydda civil àteruppbyggnad (som aldrig ägt rum) utan istället skydda USA:s marionettregim pà plats, etc i ett inbördeskrig som USA redan förlorat.
  Som sagt visa att jag har fel - jag delar ut Euro 10 000:- till den som gör det.

  SvaraRadera
 43. @Anders

  Det börjar bli lite tröttsamt att läsa dina febriga upprepningar. Läser du överhuvudtaget andra inlägg ordentligt? Pellefant ställde ju faktiskt en intressant fråga.

  SvaraRadera
 44. @Anonym - vi diskuterar hàrda strider i Afghanistan och hur Sverige hamnat i dem - AQ rev torn 911 i NY mha flygplan? Det fungerar ju inte. Men det är anledning till USA:s krig där som Sverige inte protesterar emot. Skall man kriga sà skall man naturligtvis ha taktik och strategi sà man vinner. Sverige verkar sakna bàda.

  SvaraRadera
 45. @Pellefant - som undrar vad sm hände 911 i NY. Hela WTC-komplexet förstördes och myndighterna skyllde det hela pà flygplan som kraschade in i tornen! Resultat - tornen gick sönder uppifràn och ner; topp C kraschade bottendel A, mha tyngdkraften.

  Det är omöjligt ur grundläggande hàllfasthetsteori. En liten toppdel C av struktur A kan ej krascha A. Slutsats - köra in flygplan i toppen C pà ett torn förstör ej botten A. Elementärt!

  SvaraRadera
 46. Jag misstänker att Björkman inte alls är febrig eller inte läser, däremot är han bara intresserad av att skapa debatt. Vad skulle annars anledningen till dessa felaktiga påståenden och sätt att undvika frågor bero på?

  /Linda

  SvaraRadera
 47. @Anders

  Jag håller med om att den övergripande strategin i Afghanistan har allvarliga brister och detta är absolut något som är värt att diskutera och debattera. Säkert har du intressanta synpunkter, så varför hela tiden upprepa dina tankar om hållfasthetslära och tiotusen euro?

  /Benny

  SvaraRadera
 48. @Linda

  Tvärtom verkar Anders vara helt ointresserad av debatt. Han har hittills inte lyckats med att varken tala ur skägget om vad han egentligen tror hände den 11 September 2001 och hur det påverkar strategin i Afghanistan. Det skapar inte debatt. Det skapar trötthet och irritation.

  /Benny

  SvaraRadera
 49. @ Benny - vi diskuterar Sveriges krig i Afghanistan och varför Sverige är där. USA ansàg 2001 att privatpersoner (ej afghaner!) i (en grotta ?? haha) i Afghanistan attackerat USA och kraschat WTC-tornen med flygplan (fysiskt omöjligt enligt mig) sà USA attackerade Afghanistan 11/2001 och afghanska regeringen gick i landsflykt. USA har sedan installerat en marionettregim i Kabul och begärt hjälp för/militärt skydd av civil àteruppbyggnad.
  Nàgon civil àteruppbyggnad har knappast ägt rum sedan 2001 och den förra afghanska regeringen leder naturligtvis inbördeskriget mot marionettregimen (Karzai) och dess herrar/lakejer ... och verkar vinna enligt all seriös, miltär expertis. Vad svensk militär anser är ???? De har ju inte ens markkontroll i sin ända! Och personalen jobbar 4 ggr 7 veckor + 11 dagars R&R mellan under 7 mànader och sedan är kontraktet slut. Motstàndarna (vinnarna) jobbar 7/7, 24/24 sedan 9+ àr och är rätt motiverade (de representerar ju den tidigare regeringen).
  Klart svensk militär är irriterade ... och trötta ... av denna desperata situation.

  SvaraRadera
 50. @Anders

  Då tror jag vi kan anse Pellefants fråga besvarad. Du klarar inte att utan insinuationer eller hänvisning till läsarens slutledningsförmågor och fantasi berätta vad som egentligen hände (eller inte hände) eller i vilket syfte. Inte heller klarar du av att klämma in hur detta påverkar oss nu.

  /Benny

  SvaraRadera
 51. @ Benny - ??? klart att WTC-komplexet i NY total förstördes, inkl. WTC 7 som förstördes 8 timmar senare, pga termisk expansion (eldsvàda i botten och 47 vàningar föll samman - har aldrig hänt förr). Och det är tydligen varför Sverige befinner sig i krig i Afghanistan utan plan, màl, taktik och strategi, pga brist pà markkontroll.
  Sverige litar tydligen pà USA = AQ totalförstörde WTC!
  Jag tror inte AQ var kapabel till det av kända skäl = skyskrapor gàr ej sönder uppifràn.
  Skjut ej pianisten om du inte gillar musiken! Skjut kompositören!

  SvaraRadera
 52. @Anders

  Du har redan bevisat din oförmåga. Det räcker nu.

  /Benny

  SvaraRadera
 53. Då kan jag (återigen) berätta för dig Anders Björkman att det finns mål, både Strategiska, Operativa och Taktiska sådana för ISAF och PRT MES.

  Återuppbyggnad sker i alla de tre pelarna som nationsbyggandet vilar på. Det vittnar fler än "Markkontroll" är inte en gångbar term så du ISAF om.

  får gärna förklara vad du menar med det.
  Har svensk polis "markkontroll"? I så fall hur förklarar du alla brott som ändå begås?

  Att du inte har grepp på vad som händer där borta är helt uppenbart och jag tycker absolut att du ska ta reda på fakta i stället för att bara komma med massa ogrundade påståenden.

  Slutligen så är du ingen pianist och det är ingen musik du spelar. Det är dina egna ihopkokade fantasier och konspirationer du uttrycker. Vi andra är inte imponerade.


  Jag har fått många påpekanden att jag borde sluta argumentera med dig eftersom det inte är lönt. Min argumentation är inte med dig utan mot dina påståenden och den syftar till att folk ska få bättre underlag för sina uppfattningar än vad du kan ge dem.

  SvaraRadera
 54. @Anders
  Finns det koppling mellan Roswellincidenten och 9/11 enligt dig? Kan Majestic 12 vara inblandade? Vore även intressant och veta om du ser paralleller mellan Estoniakatastrofen och Bermudatriangeln.

  SvaraRadera
 55. @Benny, Linda, Anonym m fl
  Anders borde vid det här laget ha bevisat bortom allt tvivel att han antingen är ovillig eller oförmögen att relatera till verkligheten i allmänhet och andras argument i synnerhet.

  Om han bara trollar så är han ett av de mest konsekventa, genomarbetade och uthålliga trollen i nätets historia. Så det är mindre sannolikt och den mer sannolika förklaringen är ganska tragisk.

  Det är mycket enkelt att motbevis Anders, men helt omöjligt att övertyga honom eftersom han är helt psykotisk, och det menar jag i en bokstavlig och klinisk betydelse.

  Hans hemsida och "artikel" i Journal of Engineering Mechanics borde vara bevis nog.

  För alla andra var det senare närmast att likna vid en insändare som blev avfärdad som det trams det är, men i Anders Björkmans värld så har han blivit publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

  Det är inget undantag utan symptomatiskt; igen bokstavligen.

  @Anders Björkman
  Anders, seriöst, sök hjälp. Det finns nya mediciner med mycket lindrigare biverkningar än traditionella neuroleptika.

  SvaraRadera
 56. Själva anledningen till att detta är kommentar #53 heter Björkman. han har en sällsynt förmåga att få intet ont anande bloggläsare att nappa.

  Som jag förstått saken, så har det ingen betydelse att två fulltankade trafikplan flög in i tvillingtornen i New York. De skulle ju ändå fallit ihop en stund senare av sig själva.

  Det hela rör sig om en slumpmässig tillfällighet. Ett rent kvantmekaniskt fenomen, en verkan utan orsak.

  SvaraRadera
 57. @Forsno

  Ja, vi gör sannolikt Anders en otjänst genom att svara på hans inlägg. Det rör sig om någon form av narcissistisk personlighetsstörning. Antagligen är det bäst att låta honom hållas, att rensa bort inläggen leder nog bara till att förstärka hans bild av sig själv som en sanningssägare med hela världen mot sig.

  /Benny

  SvaraRadera
 58. @Forsno - synd att du inte har bättre argument än medicin med biverkningar. Sverige befinner sig i krig lett av Obama som anger reträtt med start juli 2011; flera av Obamas medarbetare hàller inte med, dvs det är total oordning i ledningen och Sverige saknar total markkontroll i sitt lilla krgsomràde och tror att truppförflyttning med hkps ökar krigslyckan (när det enbart är risken för soldaten som minskar), etc. Och du oroar dig för min hälsa. LOL. Men det stämmer att jag är publicerad i Journal of Engineering Mechanics, juli 2010 och visar att skyskrapor ej faller ihop uppifràn, pga fulltankade flygplan som landar i toppen.

  SvaraRadera
 59. @Anders B: Du skrev en insändare (inte en publicering) som kritiserade en tidigare publicering av en professor i fysik, som bevisade att skyskrapor visst kunde falla ihop av egen tyngd om strukturen försvagats någonstans mitt i. Får jag påminna att din insändare blev totalt sågad av den samlade expertisen i Journal of Engineering Mechanics? Sluta upp med tramset nu!

  SvaraRadera
 60. Jag tror att Anders B är en pseudonym för någon annan. Retoriken känns igen från tidningarna...

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/ahmadinejad-anklagar-usa-for-911-1.1176237

  SvaraRadera
 61. @Anonym - Nä, jag, Anders B, är äkta och erkänd. Var med och krigade för Sverige redan 1965! Min stora bragd var att visa upp Sveriges idéeer för WP/NATO september/oktober 1970 i Luleà. Har använt erfarenheterna därifràn sedan dess mer civilt/fredligt. CI verkar inte gilla det! Han suddar bort mina tvà senaste inlägg. Gillar tydligen inte oss flottans män?

  SvaraRadera