torsdag 16 september 2010

En riktig nagelbitare (uppdaterad)

Nu har den första neutrala rapporten som analyserar händelseförloppet vid den israeliska bordningen av Mavi Marmera släppts.

"Panelen är enig om att, i ljuset av den hittills insamlade informationen, undersöka och finna fakta, omständigheter och sammanhang i händelsen", liksom att söka och rekommendera sådant som kan avstyra liknande händelser i framtiden, sade Bans talesman.

Det ska bli mycket intressant att läsa rapporten. Inte bara för att se en mer objektiv redogörelse för vad som hände ombord på Mavi Marmera, utan även för att få en internationell bedömning för vad som ligger inom en stats rätt att agera på internationellt vatten.

Vi får se vilken påverkan rapporten får på de pågående fredssamtalen mellan palestinerna och Israel. Jag hade stora förhoppningar, men det verkar som om samtalen gått i stå de senaste dagarna.

Dystra tongångar kommer från de av USA frampressade fredssamtalen mellan israeler och palestinier. Israel uppges nobba ett amerikansk-egyptiskt förslag att förlänga byggstoppet på Västbanken i tre månader.

Premiärminister Benjamin Netanyahus position vad gäller tidsperioden för frysningen av bosättningar är väl känd, och har inte förändrats”, hette det i kortfattat uttalande från hans kansli på torsdagen.


DN, SvD

Uppdaterad 10-09-23, 07:02
Inte helt oväntat så kritiseras Israel kraftigt för det kraftiga våld som användes vid bordningen av Mavi Marmera.

Utredningen slår fast att bordningen stred mot Genèvekonventionen och att det finns klara bevis för att stödja åtal på flera punkter: uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, uppsåtligt orsakande av stort lidande eller allvarlig kroppsskada.

"Uppförandet från Israels militär och annan personal mot passagerarna på flottan var inte bara oproportionerligt för tillfället men visade också nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld", går att läsa i rapporten som ska läggas fram för FN-rådet på måndag.


Det ska bli intressant att läsa hela rapporten nästa måndag. Lka intressant ska det bli att läsa den israeliska utredningen för att jämföra resultaten.

8 kommentarer:

 1. Om inte Erdogan personligen och terroristorganisationen IHH hade satsat pengar på båtflocken hade där inte hänt något. Turkiet har givit minimalt till Gaza den legala vägen. De har ägnat sig att provocera sedan Israel blev tvungen att försvara sig mot Hamas efter ca 10000 raketer/granater, 40 om dagen den sista veckan före kriget. Direkt efter började Turkiet vråla och provocera Israel på allehanda sätt.

  Förhandlingar - varför skriver inte svenska media ett dyft om vad Abbas vägrar att göra? Sedan Oslo finns där en lång rad som araberna lovat - stopp på hatpropagandan, stopp på terrorismen, insamlande av alla illegala vapen - som de helt skitit i, trots att de fått kontroll över hela område A och civil kontroll över område B, vilket de aldrig någonsin haft innan. Oslo säger att Israel har full kontroll över område C, där alla judiska bosättningar och byar befinner sig.

  SvaraRadera
 2. Tycker denna är läsvärd.
  http://www.expressen.se/debatt/1.2001146/skepp-fullastade-med-charlataner

  SvaraRadera
 3. @Anonym 05.26: Denna artikel är skriven innan Israels attack på Mavi Marmera. Jag höll med mycket av symboliken vid det tillfället. Tyvärr så tappade Israel en stor del av sin Goodwill efter attacken. Hur vi än vrider och vänder på det hela så var det 9 döda aktivister och ingen död israelisk soldat.

  I de internationella humanitära lagarna finns regeln om proportionalitet. D.v.s. målet ska givetvis nås, men inte till vilka kostnader som hellst.

  Jämför med en afghansk krypskytt. Att slå ut honom med en egen krypskytt är OK. Att slå ut honom med en 250 kilo bomb är också OK. Att samtidigt slå ut 10 civila är inte OK.

  Den dagen Israel förstår detta budskap så kommer man kanske kunna vinna tillbaka omvärldens stöd. Just nu är man tvåa i PR-kampen.

  SvaraRadera
 4. Konflikten i mellanöstern står inte mellan "rätt" eller "fel".

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-kritik-mot-hur-gazabrott-utretts_5372035.svd

  SvaraRadera
 5. Konflikten står inte mellan rätt och fel - mycket riktigt. Det görs både rätt och begås fel i en demokrati. Ja, jag kan till och med sträcka mig så långt att till och med en diktatur eller en terrorist kan göra rätt någon enstaka gång. Ingen människa är ond eller god, utan någonstans däremellan.

  Konflikten i Mellanöstern står mellan en fredlig demokrati, Israel, som med all sin makt försvarar sin demokrati och sina medborgares liv, och en arabvärld full av diktatorer som med pengar och vapen understödjer terrororganisationer, Hamas och Hizbollah, vars främsta mål är att utplåna Israel och mörda alla judar.

  Det märkliga är att det är de senare som understöds av världsopinionen.

  SvaraRadera
 6. @Mikael: Det viktiga i analysen av Gazakonvojen är att Israel förlorade PR-mässigt på sin aktion. Man måste helt enkelt lära sig att även om man försvarar sig själv så finns det gränser för metoderna.

  SvaraRadera
 7. Jo Israel förlorade PR-mässigt, men samtidigt vann ju Hamas allas sympatier och det var ju syftet med hela operationen.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr så är bägge sidor "hard-core" i detta sammanhang. Israel vägrar ge med sig avseende bosättningarna och Hamas svarar med våld.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/byggstoppet-for-bosattningar-borta-1.1177302

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/hamas-hotar-fortsatta-morda-bosattare-1.1178104

  SvaraRadera