
Nu har officersförbundet genomfört en undersökning bland sina medlemmar.
Av de 655 som svarat på enkäten uppger över 60 procent att deras beslut påverkades av uppsägningshotet.
- De har varit rädda för att bli av med sina arbete, säger Roger Karlsson, ordförande i Officersförbundet på F 17.
Tolgfors och ÖB var nöjda med att 95% av officerarna valde att säga "Ja". Undrar om man är lika nöjd med att 60% av dessa sade "Ja", fast de kanske hade svarat något annat om de hade känt att de hade möjlighet till det?
Officersförbundet kommenterar studien på sin hemsida.
– Det här visar svart på vitt att många av de som valt att svara ja till nya anställningskontrakt gjort det under trycket från uppsägningshot, säger Lars Fresker.
Bland de svarande i undersökningen uppgav 82 procent att de svarat ja, fyra procent att de svarat nej, nio procent att de redan hade internationell arbetsskyldighet och fem procent svarade inte på frågan.
...
Både Försvarsmakten och Offi cersförbundet får kritik för hur de agerat i frågan. 65 procent av de tillfrågade anser att deras förtroende för arbetsgivaren påverkats negativt och andelen som saknar förtroende för Försvarsmaktens ledning har ökat, från 20 till 35 procent jämfört med den mätning som gjordes i april 2010.
– Det här bevisar vad vi sagt tidigare. Medlemmarna, förbundet och Försvarsmakten har alla förlorat på sättet som den internationella arbetsskyldigheten införts, säger Lars Fresker.
Jag skulle vilja se en utökning av denna enkät med följande frågor:
- Om du blir tvingad att åka iväg på internationell tjänstgöring, vad kommer du att göra i det fallet?
- Söker du nytt jobb?
Bägge dessa frågor skulle peka på framtida problem som vi kommer att få att bibehålla kompetens samt att bemanna våra insatser.
Jag är dessutom mycket intresserad av att se statistik på vilka yrkeskategorier de som sagt upp sig samt de som tvekade att skriva på tillhör. Min misstanke är att många av de som inte tvekade att skriva på tillhör de kategorier som det inte finns en chans i världen att någonsin kommer att behöva åka utomlands.
För min egen del så ska det bli intressant att se hur det går i förhandlingarna mellan Försvarsmakten och mitt fackförbund. Om Försvarsmakten "vinner", d.v.s. att man hade rätt att säga upp medarbetare med "arbetsbrist" som argument och att det var OK att köra över fackförbundet så blir vi alla ännu större förlorare. Medlemmarna kommer att känna sig ännu mer otrygga inför framtiden då de inser att detta kan vara bara toppen på isberget, att personalhanteringen kommer att kunna fortsätta på det sätt den hanterats de senaste åren och att fackförbunden inte har makt att sätta stopp för detta. Detta kommer i sin tur att leda till att fler officerare säger upp sig, går ur fackförbunden samt att nyrekryteringen försvåras då rekryterna inser att de själva kommer att förr eller senare behandlas på samma sätt.
Sydöstran
Uppdaterad 11-02-07, 20:07
Jan Salestrand, C LEDS har på EMIL kommenterat Officersförbundets undersökning.
"Försvarsmaktsledningen har tagit del av Officersförbundets undersökning. Vi är medvetna om att det finns en stor oro kring kommande förändringar, och att en del av våra anställda känner sig otrygga. Oron, som ledningen uppfattar det, kommer till uttryck genom frågor om förändringstakten, hur organisationen ska se ut, vart Försvarsmakten är på väg, eventuell omgalonering, brist på materiel/utrustning samt frågor kring personalförsörjningens delar. Det är frågor som ledningen tar på stort allvar och är bland annat föremål för diskussion vid tidigare och kommande ÖB chefsmöten. Försvarsmaktsledningen har också genomfört besök vid förbanden under hösten som en del i att skaffa sig kunskap om de frågor som personalen diskuterar lokalt.
Resultatet av medlemsenkäten utgör - tillsammans med andra utvärderingar som tidigare genomförts - ett underlag, som Försvarsmakten kan dra nytta av för att arbeta vidare och hitta förbättringar. Centralt är att dessa frågor hanteras och förs i dialog mellan chef och medarbetare vid varje förband. Individen i fokus är en av hörnstenarna i värdegrundsarbetet och ska genomsyra hantering av de frågor som ställs genom enkätundersökningen. Undersökningen pekar på brister i detta och kommer att påverka det fortsatta arbetet.
Jan Salestrand
Chef ledningsstaben"