fredag 11 februari 2011

Mörkläggning?

Anders Jallai skriver idag ett mycket intressant inlägg på Newsmill. Han har intervjuat inblandade i händelseutvecklingen kring den svenska DC 3 som blev nedskjuten av ryskt jaktflyg den 13 juni 1952. Nu pekar många bevis på att det fanns en extra besättningsmedlem ombord, en amerikan!

För mig personligen förklarar det hela mörkläggningen kring DC-3:an. Om det hade avslöjats att en amerikan varit ombord mitt under det kalla kriget, hade det varit ett gravt avsteg från vår neutralitetslinje. Ett rejält avbräck för vår då sittande socialdemokratiska regering. APR-9:an kommer klart i skymundan i jämförelse med en underrättelseman som förbinder FRA och den svenska underrättelsetjänsten med Pentagons huvudkontor i Europa. Det hade varit en skandal av stora mått - och kanske är det än idag. Än kusligare är, att amerikanens anhöriga sannolikt inte heller vet något då det här dödsfallet säkert mörklagts av amerikanska myndigheter. En hypotetisk gissning vore att hans död plockades undan i någon av Koreakrigets dödsrullor, möjligen i den besättning som sköts ned samma dag som DC-3:an, i bortre Asien.

Detta ställer givetvis en hoper nya frågor?

- Visste ryssarna om detta?
- Vad hade amerikanen för uppdrag?

Fortfarande kvarstår en stor fråga som inte besvarades vid bärgningen eller tidigare utredningar. Kvarlevor från fyra besättningsmedlemmar har påträffats. Deras fyra fallskärmar har också påträffats. Med de övriga fyra svenska besättningsmedlemmarna (signalspecialisterna) samt den eventuelle amerikanen är fortfarande försvunna. Var tog de vägen? Var ryssarna beredda att plocka upp dessa experter?

Det som gör denna upptäckt extra intressant är att det efter DC 3:ans bärgning har genomförts utredning på utredning där Försvarsmakten och politiker dyrt och heligt lovat att alla fakta ligger på bordet. Helt plötsligt dyker det alltså upp nya bevis! Vilka fakta ligger fortfarande och väntar djupt inne i något kassaskåp i Sverige eller i Ryssland?

6 kommentarer:

 1. Vi använde amerikansk utrustning och vidarebefordrade spaningsresultaten till USA - det vore väl knappast särskilt förvånande om det ibland förekom att en amerikansk utbildnings-/förbindelseofficer satt med på någon enstaka flygning?

  Inte heller är det särskilt "kusligt" att dennes anhöriga inte är medvetna om detaljerna - det var nog tyvärr ganska vanligt på den här tiden.

  SvaraRadera
 2. Det man kan fundera på är varför blev DC 3:an nedskjuten på just denna flygning? Wennerström had läckt en hel del data kring signalspaningarna. Hade han även lyckats läcka att det skulle vara en "hedersgäst" till Gulag ombord?

  SvaraRadera
 3. Det låter mer än lite långsökt.

  SvaraRadera
 4. Tp 79 som den benämns blev ju plockad av en MIG-15 troligen, vet man av vem?

  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 5. @Förste Sergeanten: Ja. Läs Björn Hagbergs bok "DC-3:an. På jakt efter sanning". Det var kapten Osinskij som var pilot i flygplanet. Plottar från den ryska radarövervakningen av anfallet har hittats som bekräftar detta.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dimmorna-skingras-kring-dc-3an_136804.svd

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/rapporter/Haverirapport_dc3.pdf

  SvaraRadera
 6. Det har tidigare förekommit rykten om att det var med en amerikan ombord på flygningen. Bl a visades ett teveprogram för ca 10 år sedan där man presenterade den teorin. Jag insert dock inte vad man idag fortfarande skulle ha för anledning att mörka om den saken. Dock kan det kanske ha varit så att det inte ens dokumenterades att han fanns med ombord. Då är det idag ingen i försvarsmakten som har kännedom om detaljerna kring händelsen.

  Jag tycker också att det är en aning egendomligt att man inte har hittat några kvarlevor från ett antal av besättningsmännen.

  SvaraRadera