måndag 21 februari 2011

1.000.000

Nu har denna blogg passerat den magiska en-miljon-barriären på antalet besökare. Wiseman passerade denna gräns för ett halvår sedan, men jag gör mitt bästa för att komma ikapp. Det som är intressant är att jag inte stulit några besökare från Wiseman utan tvärtom så har det startats upp ännu fler försvarsrelaterade bloggar och antalet besökare ökar hela tiden.

Jag startade bloggen 24 juli 2009. På de 19 månader som gått sedan dess så har det hittills blivit 865 inlägg (inklusive ett antal gästinlägg).

För min del så har det varit en ganska så turbulent tid. Det var mitt missnöje med tillståndet i Försvarsmakten som fick mig att börja blogga. Tyvärr så har tillståndet (och även mitt missnöje) inte förbättrats, utan nådde i stället förra året ett nytt lågvattenmärke med det nya anställningsavtalet.

Jag försökte att anpassa mig till den reformerade Försvarsmakten (med skrotad värnplikt, fokus på internationella operationer och allt vad det innebär). Min lösning blev att jag utbildade mig för att som en del av FS20 tjänstgöra nere på ISAF Joint Command i Kabul. Men ett par veckor innan min avresa så fick jag sparken med motiveringen "Arbetsbrist". Vad kan man säga? "Not HRC finest hour!"

Just nu så pågår förhandling mellan facket och HRC om uppsägningarna gått till på rätt sätt eller inte. Oavsett slutresultatet av dessa förhandlingar så kommer jag att söka mig från Försvarsmakten, vilket innebär att denna blogg komer att ändra fokus om ett par månader. Då jag inte längre är en del av Försvarsmakten så kan jag inte skriva som en insider, utan får hitta andra vinklingar och ämnen. Under tiden så kommer dock denna blogg att fortsätta belysa de problem och utmaningar som Försvarsmakten står inför.

2011 är ett hektiskt år. Insatsen i Afghanistan ska enligt Obama, ISAF och EU:s planering nå en vändpunkt under året. Flygvapnet skickar ner helikoptrar till ISAF. Basorganisation 2013 skall intas för att nå IO14. Omgalonisering av officerare till specialistofficerare (NCO) skall genomföras på ett bättre sätt än anställningavtalet (det går i varje fall inte att göra det på ett sämre sätt). Det finns mycket att ta upp i debatten och med Försvarsmaktens nya policy avseende sociala medier så ser jag fram emot en bra, öppen diskussion utan skygglappar!

8 kommentarer:

 1. Vill på detta enkla sätt från en arbetsplats som lider av alla sorters brister utom arbetsbrist skicka en gratulation till den uppnådda miljonen.

  Ett stort GRATTIS från oss här på teatern!

  Teaterdirektören med personal.

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat. Borneoligger på ungefär på 10% av CI.
  Du som ändå kan räkna kan väl försöka få fram på ett ungefär vilken volym i antal visningar de s.k. Försvarsbloggarna har per dag.

  Jag gissar att det blir en hel del och kanske som en helhet konkurrerar med vilket större officiellt media som helst.

  I vilket fall gör vi nytta, stor som liten.

  SvaraRadera
 3. Grattis CI!
  Se nu till att inte bli en dryg läktarexpert utan fortsätt sprida din kunskap.

  SvaraRadera
 4. @Cynisk: Jag säger som i Yes-reklamen, "Nu ännu drygare!" :-)

  SvaraRadera
 5. Bara att gratulera.

  Du driver en av de två i särklass största försvarsbloggarna. Känn stolthet över detta, och jag hoppas du kommer att fortsätta även om du framöver kanske kommer att jobba på annat ställe.

  Jag tror nog att jag vågar påstå att din informationsförsörjning till FM personal vida överstiger de officiella källorna (propagandaavdelningen).

  Tack för en mycket läsvärd och lärorik blogg.

  SvaraRadera
 6. Samma som Skipper.

  Bara att gratulera...

  Yes, yes, yes från en likaledes dryg flottist,

  SvaraRadera
 7. Grattis till miljonen!

  Bara att jobba vidare på nästa :)

  SvaraRadera
 8. Ett otroligt viktigt forum för oss FM anställda att ventilera våra uppfattningar och funderingar, tack!
  På min arbetsplats pratar man inte om det som behöver pratas om och den officiella propagandan är ju bara löjeväckande. Bloggarna har visat ett uppdämt, undertryckt behov hos oss i FM. Ingen vågar uttrycka sin uppfattning på mässen eller i offentliga sammanhang. Då kommer PK-maffian direkt.
  Jag är tacksam att jag bor i ett land med yttrandefrihet som medger att jag har kunnat skriva ovanstående!

  SvaraRadera