onsdag 16 februari 2011

Spela vår sång

Under andra världskriget så lyssnade soldater på bägge sidorna på Lili Marleen och i Sverige så var det "Min soldat (någonstans i Sverige)" som var favorit. Musik är något som uppskattas av de flesta för att kunna koppla av i svåra situationer och drömma sig bort en stund. I Sverige så har Försvarsmakten förstått detta och de svenska fältartisterna gör ett strålande jobb när de åker runt och besöker svenska missioner över hela världen. De får en militär grundutbildning precis som alla andra soldater som åker ut på interationella insatser, även om den kanske innehåller en del annorlunda lektioner.

I Storbritannien har PJ Harvey kommit ut med en kritikerhyllad skiva kallad "Let England Shake" som tar upp många av de krig som Storbritannien varit inblandad i genom århundradena.

Let England shake är en temaskiva om engelska krig genom tiderna, den innehåller berättelser från Anzacs skyttegravar, irländska bygelhorn och irakiska samplingar. Men där hörs också ett tunt spöke av Harveys tidiga 4-track demos, en av världens bästa proto-blues-skivor. Då lät hon som en modern arvtagare till Utah Smith eller vem som helst född före 1920 med ordet ”Blind” i förnamnet.

Här, på hennes åttonde album, finns samma råa gitarr, samma strippade trummor, och Harvey låter rösten bli djup och gurglig. Men skivan innehåller luftig pop också. I Last living rose, en rolig hitlåt om saker som ger Dorset-födda Harvey hemlängtan (ljudet av fylleslagsmål, stinkande gränder, dimma, döda kaptener), sjunger hon klart och vackert.


Imperial War Museum funderar nu på att anställa PJ Harwey för att åka runt och sjunga för brittiska soldater. Detta projekt är inte givetvis bara för att roa soldaterna, utan för att dokumentera Storbritanniens krigsinsatser på ett annorlunda sätt.

"We are certainly interested in working with PJ Harvey," said Roger Tolson, the museum's head of collections. "It is something we can take forward as we have never commissioned anybody in that capacity. We have other kinds of works of art using sound, like the art of Susan Philipsz, who won the last Turner prize, but we have never sent a musician out to a conflict zone."

Tolson said the museum wanted "a different perspective". "We want to find fresh pairs of eyes, although in this case it would be a fresh voice," he said.


I filmen "Wag the Dog" tryckte Dustin Hoffman på vikten av att ha en sång som förmedlade stämningen av kriget. Erfarenheter från VK2 visar på att detta inte är så fel som man skulle kunna tro. Frågan som jag skulle vilja få besvarad är därför, vilken sång är det som kommer att förknippas med Sveriges insats i Afghanistan? Personligen tror jag dock inte att det blir PJ Harvey...

4 kommentarer:

 1. Eller, för att uttrycka det med Tom Lehrers odödliga ord: "They may have won the war, but we had all the good songs". Ett strålande citat ! (Jag har för mig att han pratade om frivilliga från spanska inbördeskriget.)

  /Uffe

  SvaraRadera
 2. Har en hel playlist med låtar som påminner om tiden i FS17...fantastiskt hur musik kan få en att minnas :)
  http://open.spotify.com/track/6aslxbnZV7hKT7mxqeF78V

  SvaraRadera
 3. Denna var vår:

  http://www.youtube.com/watch?v=YdPOovU3deM

  SvaraRadera
 4. Och i Chad körde Sabaton en ganska uppskattad remake:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZNnEkQYFnUY

  SvaraRadera