lördag 19 februari 2011

Teknik löser alla problem?

I ett tidigare inlägg tog jag bl.a. upp den akuta bristen på bevakningssoldater som kommer att lösas genom att officerare kommer att sättas in. Med vanlig FM logik så ersätter en dyr resurs en billig. I ett vanligt bolag hade detta varit ett slöseri på dyrbara resurser och lösts genom att snabbt som sjutton anställa soldater.

Tyvärr så är FM lösning på problemet ett tecken på ett annat problem. Det finns helt enkelt en massa officerare som sysslar med uppgifter som är lågt prioriterade. I ett annat bolag hade detta lösts genom att säga upp den överflödiga personalkategorin.

Försvarsmakten brukar ofta lösa problem genom att köpa in dyr teknik. Jag har givetvis ett par förslag som löser bristen på soldater OCH överflödiga officerare!

- Skapa en virtuell vaktanläggning baserad på L24. Tekniken kan återanvändas från de övervakningskameror som nu prövas inom flygtrafikledningen.

- Ytbevakningen sköter vi med våra TUAV som ändå precis hinner levereras lagom tills dess att vi drar oss ur Afghanistan. US Customs and Border Protection har anskaffat Predators för att bevaka gränsen till Mexico. Sätter vi dessutom på beväpning på TUAV så kan vi både skjuta varningsskott och verkanseld mot eventuella inkräktare. Även denna lösning kan med fördel styras från L24.

Flygvapnet har idag ersatt de lokala flyg- och tekniska cheferna med en central flyg-/teknisk chef som sitter i Stockholm. Varför inte ha en central vaktchef som ersätter de lokala? Att sitta i Stockholm och leda denna övervakning måste vara minst överstelöjtnantsnivå. Detta avlastar en överflödig handläggare på HKV och dessutom så slipper vi också förudmjuka våra officerare med att placera dem på korpralsarbetsuppgifter.

4 kommentarer:

 1. Teknik är bra men det kanske börjar bli dags att sätta upp Försvarsmakten till försäljning under rubriken Renoveringsobjekt Till Salu eller som det brukar stå i husannonserna för förfallna byggnader; Möjligheternas Hus.

  SvaraRadera
 2. Ohhh, ge nu inte PRIO-konsulterna sådana uppslag!

  SvaraRadera
 3. Lugn, bara lugn... PRIO-konsulterna har fullt upp med att rätta till sitt senaste (inte sista) misstag....

  SvaraRadera
 4. Vi gör misstag med en lön på 1 250:-/tim

  Du sitter och fikar i en dassig M/90på logementet för 30 000:-/månaden.

  Undrar varför du är så bitter...

  SvaraRadera