fredag 11 februari 2011

Handbok för handläggare

I den nya Försvarsmakten är det mesta nytt. Uppgifter, utrustning och till och med själva språket. Förr i tiden var det bara obegripliga förkortningar som ställde till problem. Grdman var den logiska förkortningen för grodman som sparade in mycket bläck i manualerna. RÖVAK var den person som i Flygvapnets STRIL- (stridslednings)anläggningar satt och följde flygplanen på PPI - Plan Polär Indikator (eller på mer förståelig rikssvenska radarskärmen), d.v.s. en radarövervakare. (En av anledningarna till STRIL-systemets död var säkerligen att ingen ville ha titeln RÖVAK på sitt visitkort). Men i den offentliga debatten har det dykt upp helt nya begrepp som inte är helt självklara för en oinvigd att förstå. "Arbetsbrist" - "Ej önskvärd", "Omgalonisering" - "Degradering", m.m.

Förkortningar är bra, men kan ställa till personliga problem som mina kollegor Ullriksson och Ullberg fått leva med. Eftersom Kapten förkortas Kn, så motiveras personer med liknande efternamn att stanna för evigt som Lt - Löjtnant eller göra en snabb karriär för att bli Mj - Major. Brevbäraren fnissar annars kraftigt när han överlämnar brev till Kn *llxxx.

Nu har Försvarsmaktens stora förebild USA insett att handläggarna på Pentagon har det svårt med jargongen när de skall umgås med vanliga människor och Wired har som den tjänstvilliga tidning man är givetvis samlat ihop de bästa uttrycken i en översättning från Pentagonese till US English.

Personligen gillar jag det amerikanska begreppet "clusterf*ck!" när något går riktigt illa, men det finns givetvis inte med i den värdegrundssäkrade utgåvan. Med tanke på att våra specialistofficerare skall efterlikna Sergeant Majors i US Marines både till utseende och uppträdande så kanske denna hemligstämplade innofficiella parlör kommer hamna bredvid handbok NATO-engelska i fanjunkarens bokhylla.

Försvarsmakten har massor av mer eller mindre nödvändiga handböcker. Vissa bra, andra sämre. Men alla har de en stolt handläggare på HKV som varit med och tagit fram den. Själv så har jag givetvis ett exemplar av KaKoB i bokhyllan, d.v.s. "Bestämmelser för kaffekokning vid Försvarsmakten". Den visar med mycket instruktiva bilder hur kaffekokning ska gå till så att inga officerare eller soldater skadas under denna en av Försvarsmaktens huvuduppgifter vid sidan av väpnad strid.

Men givetvis så saknar vi den handbok som vi just nu behöver som bäst för att förstå oss på våra chefer. När ska vi ta fram en egen parlör för handläggare på HKV som de kan använda vid föredragningar för FML - Försvarsmaktsledningen? Någon som har förslag på begrepp som borde ingå i denna parlör?

26 kommentarer:

 1. Även USA har en del korkade regelverk. I Sverige svär vi över att vår skyddsväst som används nere i Afghanistan är grön. Men vi slipper i varje fall bära reflexer...

  http://www.wired.com/dangerroom/2009/10/airmen-take-to-facebook-to-protest-silly-safety-regs/

  SvaraRadera
 2. Den där KaKoB måste väl ändå vara ploj?

  /Kaffegök

  SvaraRadera
 3. Stridsskola skrivs som SS, t.ex HvSS som är hemvärnets stridsskola.

  Även det hädangångna kustartilleriet hade en stridsskola, men av någon anledning skrevs den KAS.

  SvaraRadera
 4. När vi nu är inne på regelverk så har jag en längre tid efterlyst en ny UniRFM med tillägget PRIO-hatt.

  /Attdetstör

  SvaraRadera
 5. Lite OT, Har precis laddat hem Gränsen. Whops olagligt !! Vilken pekoral.
  Är det någon som fattar vad det handlar om ? Typisk svensk film,dåligt ljud,mörka bilder etc.etc. riktig skitfilm!!

  SvaraRadera
 6. Ni missade väl inte Stigs 30-årsdag förra sommaren???

  Krigsfången menige Stig Nilsson (800610-5935, (SoldF sidan 425), fyllde 30 år den 10 juni ifjol. Han mår enligt obekräftade källor väl, även om han själv inte kan svara på den frågan.

  SvaraRadera
 7. Radarövervakaren i stril 60 förkortades RRVAK så den förkortningen var ganska neutral.

  En tänkt kurs med arbetsnamnet KompletteringsUtbildning Kompoff fick i sent skede döpas om till kompletteringskurs - KKK - efter att ngn insett att förkortningen annars skulle ha väckt viss munterhet.

  SvaraRadera
 8. @ Zzooter:
  Han firas årligen på MSS/Kvarn.

  Förutom KaKoB finns SmitIA och det fanns Inf/KavR RK d.v.s. Smitinstruktion för armén och Infanteri/kavallerireglemente Riktig karl.

  SvaraRadera
 9. Språkbruket i FM har under lång tid varit en källa till glädje för den oinvigde! En som det var särskilt synd om var ju den stackaren som skötte minorna i Kustartilleriets spärrbataljoner. -Spärrman Bengtsson! Kanske världens minsta soldat?! Själv strävade jag länge efter den eftertraktade befattningen "Festaren" i sambandsplutonens linjegrupp. Stor var min besvikelse när jag förstod att det stavades med ä och ej alls handlade om vin, kvinnor och sång utan mer om knapp och knap!
  Men språkbruket har även haft sina praktiska sidor. Hur många har inte, med den ledsna uppsynen hos en cockerspaniel-valp, meddelat hustrun att; -Tyvärr älskling, inga pengar nu heller, traktamentet utgick!

  SvaraRadera
 10. @Anonym 23.31: Enligt mitt gamla minne så bytte man till RRVAK först när Radar började förkortas Rr. Radar hette trots allt ekoradio när det introducerades i Sverige. Men som allt annat så kan minnet fallera, särskilt när den alternativa versionen är roligare...

  SvaraRadera
 11. När Artilleriregementet flyttade från Kristinehamn till Boden 2005 genomfördes en artillerikurs för alla som bytte förband från lv och sign till art.
  Kursen benämndes en väldigt kort tid för KompetensUtvecklingsKurs, men bytte snart namn till Kompetenskurs Indirekt bekämpning....
  /Art-löken

  SvaraRadera
 12. HKV "nyspråk" exempel:
  En RATIO flera RATION trolig avsikt är att utrycka sig om RATIONALISERINGAR.Ration är dagsranson för häst...
  Fler exempel?
  /Absolut anonym

  SvaraRadera
 13. @23:31
  Kompletteringskursen för Kompoff förkortades till slut för KOK. Jag minns ej vad förkortningen stod för men den genomfördes en gång 1983 vid Karlberg.

  En som var med...

  SvaraRadera
 14. CI:

  Den som "satt och följde flygplanen på PPI" var målobservatören - målobs.
  Rrvak hade till uppgift att samordna radaranvändningen inom luftförsvarssektorn.

  SvaraRadera
 15. @Art-löken:

  Gick du långa eller korta..? :) Sen kom den faktiskt att heta KompetensUtveckling IndBek (KUIB)...chefen ArtSS var ganska snabb på den ändringen! :))

  /FLIR

  SvaraRadera
 16. Jag rekommenderar:
  Maktspråk : boken med jävlaranamma / Lars Melin & Martin Melin

  Den behandlar bland annat maktens nyspråk.

  Fundersam

  SvaraRadera
 17. @Uppgiven: Attsingen. Jag behöver visst läsa H-STRIL - Handbok Stridsledning! :-)

  SvaraRadera
 18. CI: Hatar att förstöra den mysiga stämningen här i kommentarsfältet, men... STRIL betyder STRIdsledning och Luftbevakning. Rädd för att det inte heller finns någon H-STRIL att läsa, har nog ens aldrig funnits.

  SvaraRadera
 19. KaKoB 1986 har utgått och ersatts av H KaKo 2007.

  SvaraRadera
 20. Nu är det ju lördagkväll och då om något är väl dags att läsa RaggI, Raggningsinstruktion, för de som kan anses behöva den...

  SvaraRadera
 21. @05:56
  Såja...sansa sig nu!
  Nog har det det och en ny på väg, även om det tar sin lilla tid. Även om Björn är övertalig på sin arbetsplats så är läget inte detsamma överallt. Den som väntar på något gott

  SvaraRadera
 22. Just det 05:56, den som väntar på något gott i FM, väntar för länge. Betrakta dig som övertalig. SMS-bekräftelse kommer.

  MVH Chefens chefs chef.

  PS. Lycka till med livet. Hur svårt kan det va' - det finns ju socialbidrag... DS.

  SvaraRadera
 23. Glöm inte bort Dr FOD och Miss Body, har letat hos kamratföreningen utan resultat! Så vi får väl hoppas på privata långtidslån enligt annat inlägg, då filmserien troligen inte överlevt Värdegrund :)

  /Flygverkmästaren

  SvaraRadera
 24. Var det inte grodmn det hette... liksom ubt för ubåt, i sig en förkortning för undervattensbåt.

  Gunnery Sgt. Highway snurrar säkert i sin grav över dem som försöker efterlikna recon. platoons underofficerare... fast han tycker nog att de mer liknar rövslickarna i den andra plutonen :D

  SvaraRadera
 25. "Dr FOD And The Wayward Body" finns på tuben:
  http://www.youtube.com/watch?v=X7za28P3ZNA

  SvaraRadera
 26. http://www.offkaren.com/doc/Hkaffe.pdf

  SvaraRadera