fredag 18 februari 2011

Mer lök på laxen (uppdaterad)

F-18 har varit en smula uträknad i den brasilianska anskaffningen av nytt stridsflyg. Detta då USA inte har varit sugna på att dela med sig av sina teknikkunskaper till den brasilianska flygindustrin.

Men nu öppnar USA för en ny policy och kan därmed åter vara med i den omstartade upphandlingen.

"The United States has made a robust proposal of the Super Hornet technology -- a significant technology transfer," he said.

Dessutom slår man på med den stora politiska trumman och låter Obama besöka Brasilien. Det är bara att erkänna att när det kommer till politisk tyngd så spelar Sverige i division två...

US President Barack Obama is scheduled to visit Brazil in late March as part of a tour that includes stops in Chile and El Salvador. Brazil and the United States signed a military cooperation agreement in April 2010.

Även USA verkar vara i kraftigt behov av internationella kunder för att säkerställa att deras flygindustri överlever. F-35 blir bara dyrare och dyrare, något vårt grannland börjar upptäcka. Det pratas om export av F-35 till Indien, något som tidigare varit otänkbart, och nu även tekniktransfer till Brasilien.

Därmed är kanske både Su-35 och F-18E/F med i matchen igen och lär göra det svårare för både Gripen och Rafale att vinna den brasilianska upphandlingen.

Defence News

Uppdaterad 11-02-20, 13:15
Nu verkar det som om Brasilien skjuter upp sitt beslut till nästa år.

På Aero India 2011 har Boeing visat upp en hel del nya optioner till sin Super-Hornet.

Boeing has unveiled a series of advanced options for international customers of the F-18 E/F Super Hornet, including conformal fuel tanks, a pod for the internal carriage of weapons, an internally-mounted infrared search and track (IRST) sensor, and enhanced engine performance.

Givetvis kommer dessa optioner nu att erbjudas både Indien och Brasilien. Även om det inte är något som de bägge länderna skulle hoppa på direkt vid en anskaffning av F-18 så visar det att det finns potential för fortsatta uppgraderingar.

Det här tillsammans med de uppgraderingar som tidigare lanserats för F-15pekar på att det ibland amerikansk flygindustri börjar komma fram med alternativ till F-35 för att erbjuda de länder som hoppar av F-35 satsningen. Frågan är hur sanktionerat det är från Obama och Gates? Kanske även USA behöver alternativ för att få upp numerären då den nuvarande planeringen med F-35 pekar på en kraftig reducering av luftstridskrafterna?

AFP

8 kommentarer:

 1. Hur hinner du med och bevaka allt detta och dessutom skriva om det ?
  Har du ingen annan hobby ? :)

  SvaraRadera
 2. Division två? Det var snällt sagt. Snarare korp.

  //Limpan

  SvaraRadera
 3. Med tanke på USA:s ofantliga och skenande budgetunderskott gör man väl nästan vad som helst för att få in lite friska kulor. Tekniköverföring är ett litet pris att betala när hela USA:s framtid som utvecklad nation står på spel.

  /Martin J

  SvaraRadera
 4. Hörde ett rykte om att den franskvänlige försvarsministern i Brasilien slutat. Nån som kan bekräfta??

  SvaraRadera
 5. Det ska bli intressant när hur mycket som krävs för att USA ska lämna en offert på F-22 till exempelvis Australien. Med en försenad F-35 borde brytpunkten beträffande tekniköverföring närmas.

  Gällande Sveriges politiska "fotavtryck" så instämmer jag på Limpans teori om korpserien. Trots att Urban Ahlin tror att Sverige är någon form av (s)upermakt med inflytande och pondus (angående Sverige vs. Mubarak).

  SvaraRadera
 6. Jag undrar vad som händer i Japan om F-35 fördyras/försenas? Nordkoreas agerande det senaste året lär nog inte ligga som grund för en nedskärning på luftstridskrafterna.

  http://www.japaneconomynews.com/2009/05/23/so-much-for-the-f-22-in-japan-gates-says-the-f-35-is-good-enough/

  SvaraRadera
 7. USA tittar på att ersätta sina gamla 707:or i E-8 JSTARs-systemet. Britterna har med sin Sentinel visat att det går att använda ett mindre plan. Nu är Embraer intresserade att leverera flygkroppen.
  http://defensetech.org/2011/02/21/embraer-could-offer-one-of-its-business-jets-to-replace-e-8-jstars/

  SvaraRadera