torsdag 17 februari 2011

Mer skvaller från ÖB chefsmöte (uppdaterad)

2011 har nu dragit igång med full fart och det är en hel del utmaningar som står inför dörren. Som vanligt så har jag lyssnat utanför dörren när ÖB i tisdags hade möte med alla chefer i Försvarsmakten.

Vad var det då för kul som togs upp?

Jag börjar givetvis med det jag var mest nyfiken på, nämligen personaldirektörens presentation av läget.

De viktigaste utmaningarna under 2011 är:

- FM som arbetsgivare - Attraktion. Här har man tyvärr en hel del att städa upp efter förra årets debakel. Enligt C LEDS presentation nedan så stoppar man in ytterligare 60 miljoner under 2011 för att rätta till de misstag som begåtts.

- Implementering av tvåbefälssystemet - Omgalonering.

- Bemanning av IO- och basorganisation.

- Konsekvenser av HR-transformering. Ständiga förändringar och arbetsbörda på chefer.

Trots att datainspektionen ännu inte godkänt PRIO:s förmåga att lagra personuppgifter så ska utvecklingssamtal genomföras. Det är dock inte helt klart vilka frågor som får ställas. Är t.ex. syn på värdegrunden OK?

Först 2018 förväntas vi ha en organisation i balans med rätt antal soldater, gruppchefer, specialistofficerare och officerare.

Vi har äntligen fått en ny förhandlingschef i form av Ulf Olsson som ska ta över efter de två tidigare som gett upp. Kanske kan han lyckas ta fram de avtal som jag efterlyste innan jag ville sätta ett definitivt "Ja" på enkäten om nytt anställningsavtal. Förhandling pågår om RALS, Utlandsavtal, Arbetstidsavtal, ALFF (pilotavtal) och chefsavtal. Semesteravtalet har börjat diskuteras. Må Ulf orka längre än sina föregångare!

GD Ulf Bengtsson tog över och pratade upphandling, eller rättare sagt skällde på cheferna för att de upphandlar på fel sätt!

Många tror att det är FMV som upphandlar allt åt Försvarsmakten. Men faktum är att FM har en ganska så stor egen budget för att handla prylar för. Av en total budget för Försvarsmakten på 40 miljarder så handlar Försvarsmakten själva för ca 7. Här uppstår det problem då man lite för ofta bryter mot regelverk i form av LOU samt överenskomna avtal.

- Försvarsmakten upphandlade för 900 miljoner där man bryter mot LOU §15 p.g.a. "synnerliga skäl", vilket oftast betyder att man har så bråttom att man inte hinner göra en riktig upphandling utan köper det man först hittar i butiken. En del av detta beror på insatser där man i sista sekunden upptäckt behov av nya kängor m.m.

- Den värsta värsta posten är dock på 400 miljoner i "svartfakturor/vilda inköp/otillåten anskaffning utanför Försvarsmaktens regelverk där beställning/inköpsorder saknas".

Detta kan jämföras med beställningen på Gripens MS20 som förra året låg på ca 600 miljoner! Allt för många debattörer skyller Försvarsmaktens dåliga ekonomi på Gripen, men här kan man börja ana andra orsaker. Om nu kadetter får skäll och löneavdrag för att flagga med en sn*pp, så borde huvuden rulla för detta agerande! Men som vanligt så ju större brott en person begår, ju lättare att komma undan.

C LEDS var näste man på banan. Ekonomin för 2010 såg bra ut och man "sparade" in 684 miljoner. Frågan är var dessa pengar tar vägen? Får man utnyttja dem vid behov under t.ex. en insats med NBG11, eller försvinner de bara i statens stora vakuum?

Den största materielkostnaden under 2010 var anskaffning av Visby för 753 miljoner. På andra plats kom halvtidsmodifiering av minröjfartyg Landsort. På tredje plats kom Gripens uppgradering till MS20 på 593 miljoner. På fjärde plats HKP14 för 561 miljoner. Anmärkningsvärt är att av dessa fyra så är Visby fortfarande ganska så tandlös och HKP14 inte flygbar!

För Gripen tittar man nu på ett antal alternativ. E/F, En uppgradering av C/D--B(äst) eller att vänta tills man ser vad som händer med Brasilien och Indien. Beslut om detta skall tas 21/2.

Omgaloneringen är en viktig process under 2011. Man har tre olika alternativa lösningar:

1. Helt frivilligt att byta grad.

2. Frivilligt hemma, befattningsberoende på insats.

3. Frivilligt till (2013), därefter grad efter befattning.

Detta ledde till en diskussion bland församlingen som jag tyvärr inte har insyn i.

Han tryckte precis som ÖB i Sälen på att vidmakthållande av IO14 efter 2015 kräver ett tillskott i Försvarsmaktens ekonomi!

Stf C INS redogjorde för Försvarsplaneringen 2011-13. En ny doktrinserie är under framtagning. Jag är personligen mycket nyfiken på vad den kommer att säga avseende avvägning av nationellt behov och internationella insatser. Flygvapnet har t.ex. i alla tidigare doktriner förkastat CAS (som vi nu ska till Red Flag i Alaska under året och genomföra inför internationella insatser) samt byggt upp all taktik på STRIL och bassystem som numera knappt finns kvar. Baserat på detta skall man ta fram en ny plan för nationell beredskap och mobilisering. Mycket bra! Men enligt VU11 så är fortfarande bemanning av de internationella insatserna prio 1.

Under 2010 har ett 25-tal kränkningar av Sveriges territorium (sjö, luft) skett, vilket är en ökning med 50% jämfört med tidigare år. Detta beror på ökad övningsverksamhet i närområdet.

Förbanden har brist på personal att lösa uppgiften IBSS/TPSS (Insatsberedd Skyddstyrka). Detta ser jag som ett stort problem då det är den resurs som bl.a. ska stå för bevakning av skyddsobjekt samt stötta det civila samhället vid behov. Den gamla förmågan till kuppberedskap är dock kanske inte längre är lika akut. I brist på IBSS lär det få bli Hv som får ta uppgiften att stödja civilisterna.

I Afghanistan har det svenska förbandet i FS20 omorganiserat sig i skyttekompanier som är mer lämpade för strid mot talibaner. Med tanke på den ominriktning av insatsen som skall göras under 2011 inför 2014, så kanske vi skall gå tillbaka till MOT-konceptet med fokus på CIMIC? Ökat fokus ska ske på mentorering och träning i stället för att deltaga i insatser.

P.S. Jag sökte på Google efter ÖB för att få en bild till detta inlägg. De fyra första var på det ÖB som sysslar med att sälja ut invasionsförsvaret bit för bit. De tre nästa på vår förra ÖB, Håkan Syrén. Först på åttonde plats kom vår nuvarande ÖB, Sverker Göransson. Är detta kanske symptomatiskt för tillståndet i FM just nu? 2009 ville ÖB ta det lungt med avskaffandet av värnplikten samt ha det högt i tak avseende diskussionen i Försvarsmakten. Hur har det egentligen gått och vem är det egentligen som beslutar om Försvarsmaktens framtid? ÖB säger att vi skall följa politikernas vilja samtidigt som politikerna säger att man inte vill gå in och detaljstyra verksamheten.

Uppdaterad 11-02-18, 22:15
Försvarsmakten har gått ut med ett pressmeddelande så säger att officerare får sköta bevakningen i brist på soldater. Detta är med andra ord konsekvensen av bristen på IBSS.

"Lösningen är inte idealisk, men det kan visa sig bli nödvändigt", säger generalmajoren Gunnar Karlsson vid Högkvarteret i ett pressmeddelande.

Förr satt soldaterna i vakten och tittade på icke-värdegrundsanpassade filmer. Det kallades för grå arbetskraft och var ett icke tillåtet slöseri på vår dyrbara svenska ungdom. Frågan är vad officerarna skall göra i vakten mellan det att bommen ska lyftas för inpassage?

DN

46 kommentarer:

 1. Det har länge gått ett rykte om en general och ett lösenord med obsent innehåll som visades av misstag inför elever på FHS, är detta sant?

  SvaraRadera
 2. Arbetsbrist som leder till vakanser, som gör att vi inte hinner med eller kan utföra det vi är ålagda att göra?!
  Detta bygger också upp en övertalighet!
  -??
  En tidigarelagd rekrytering som enligt alla officiella uttalanden går långt över förväntningarna, där det kryllar av förväntansfyllda före detta värnpliktiga, gör att vi saknar personal till insatsberedd skyddsstyrka och liknande?!
  -??
  Det måste vara något i “nyspråket” som jag inte förstår?

  Det kan väl inte vara brist på personal i antal?
  Vi är ju några tusen som via det nya avtalet är insatsberedda, även för insats långtbortistan. Vi är väl inte omöjliga att använda här hemma medan vi väntar??
  Det måste vara “billig” personal som saknas!
  De som förr kallades beväringar!

  Det där med pengarna får jag inte heller att gå ihop.
  Först säger man till oss anställda och lovar våra uppdragsgivare att 2014 ska det hela vara klart.
  Sedan tillägger man att kommer att vara "i balans" år 2018.
  Ibland är det 2020 eller strax efter.
  Vissa brukar skjuta in lite brister, här och där, som man inte hinner fixa till under resans gång. Ja, du vet, beväpning, utrustning, övning, personal o.s.v.

  Ovanpå detta går nu ÖB ut med att om man inte får mer pengar avstannar processen redan 2015? Hur kan man då komma “i balans” 2018 eller strax bortom??

  Våra politiker ser ju det hela som en effektivisering och något vi skall spara pengar på. Något, som vi fram tills nu, varit överens med dem om?

  Jag måste erkänna att jag begriper mindre och mindre ju mer jag får veta. Det kan väl inte vara bra??
  Jag behöver nog få ta del av några av de där nya miljonerna och tokshoppa lite!

  En kille från FortV upplyste mig häromdagen om att det skulle bli billigare om vi hade broddar på våra skor än om de stod för snöröjning och sandning av gångvägen upp från parkeringen. Han uttryckte sig dock på “nyspråket” och då skulle broddarna “göra skillnad”. Jag tyckte dock att det skulle göra en jävla skillnad om de kunde röja och sanda innan vi kom till jobbet.
  Detta var givetvis omöjligt eftersom FortV har samma arbetstider som oss andra.
  Om vi såg det som en “utmaning” kunde vi givetvis ta upp en förhandling om vi ville betala för personal i jour från FortV!

  Vad kostar broddar?
  Räcker en miljon, till oss på teatern (ca 15 pers)om FMV köper in dem?

  Även om jag inte direkt känner att jag är “på spåret” undrar jag ändå.
  Vart är vi på väg?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. CI
  "Detta ser jag som ett stort problem då det är den resurs som bl.a. ska stå för bevakning av skyddsobjekt samt stötta det civila samhället vid behov."

  Vill bara upplysa dig om att Sverige bara har ETT samhälle. Ett sätt att uttrycka sig som om FM inte är en del av det övriga samhället är just en sådan sak som gör att resterande delar av samhället uppfattar FM som i bästa fall arrogant och i sämsta fall som en icke önskvärd samarbetspartner.

  Att medarbetare på alla nivåer regelmässigt och utan reflextion uttrycker sig så säger en hel del om organisationens syn på sig själv!

  // Fundersam

  SvaraRadera
 4. Att FM ska genomföra det som det politiska etablissemanget beslutat är självklart. Det finns således ingen anledning att ifrågasätta fattade politiska beslut.

  Problemet är hur det görs. Här krävs ett fungerande ledarskap i FM. Finns det? Knappast. FM håller på att bli en pinsamhet vad gäller ledarskap. Personal- och informationsfunktionerna har havererat. Hur är det med materielplaneringen? Har personalen de medel och skydd som behövs?

  Finns det någon gemensam nämnare för den situation FM befinner sig i? Ja, det gör det. Sverker Göransson i form av bristande ledarskap. Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
 5. Hemvärnet har stått för "berto" på regementena sedan länge...

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=1599655

  SvaraRadera
 6. Saxat från vår alldeles egna propagandasida - EMIL:

  "02-18 Officerare i vakttjänst

  Officerare och annan militär personal får sannolikt nygamla uppgifter under det att Försvarsmakten skruvas om till ett insatsförsvar. De kan få bemanna bland annat kasernvakt, beredskapsstyrkor och skyddsstyrkor.

  - Lösningen är inte idealisk, men det kan visa sig bli nödvändigt, säger generalmajor Gunnar Karlson, chef för förbandsproduktionen vid Högkvarteret.

  Under det gamla systemet genomfördes vakt- och beredskapstjänsten vanligen av vakt- eller beredskapssoldater. Men när nu ett nytt personalförsörjningssysten införs steg för steg kommer Försvarsmakten - de närmaste åren – ha ganska få soldater. Ändå ska de grundläggande uppgifterna klaras av, inklusive vakt- och beredskapstjänst.

  Försvarsmakten löser många uppgifter. Det som diskuteras oftast är hur den territoriella integriteten hävdas eller deltagande i internationella insatser. En uppgift som det mer sällan talas om är bevakningen och skyddet av den egna verksamheten på hemmaplan.

  Att Försvarsmakten ska ta ansvar för att skydda egna lokaler, vapen och så vidare är en självklarhet. Och det är en uppgift som ska lösas av den personal Försvarsmakten har.

  - Det betyder att militär personal – och inte bara de som är soldater och inte bara de som har strid som huvuduppgift – måste kunna lösa vakt- och beredskapsuppgifter, säger Gunnar Karlson.

  Under ett antal år växer antalet soldater planenligt och därmed blir det lättare att lösa vakt- och beredskapsuppgifterna. Enligt Gunnar Karlson finns det också sätt att på sikt minska personalåtgången för just det och det finns också andra lösningar som kan övervägas.

  - Men ingen av dessa lösningar är självklar och alla kostar pengar, konstaterar Gunnar Karlson. Här och nu får vi lösa våra viktigaste uppgifter med den personal vi har."


  Nu har vi visst fått en fingervisning om svaret på frågan - Hur många krigsförband finns omedelbart gripbara....


  Generalen är tydligen dessutom optimist:
  " Under ett antal år växer antalet soldater planenligt och därmed blir det lättare att lösa vakt- och beredskapsuppgifterna."

  NEJ! Det finns inga som helst problem med rekryteringen - ALLT går enligt plan.....


  Vår beredskap är god.....

  SvaraRadera
 7. Vore det inte billigare och bättre att lägga ut vakt- och beredskapsuppgifter på entreprenad? Det går ju att ha civila väktare på HKV så det borde väl gå på regementen och flottiljer?

  SvaraRadera
 8. Har svårt att tänka mig att ett civilt bevakningsföretag skulle kunna tänka sig att rondera förråd beväpnade med batong eller pistol...

  Dessutom tveksamt om det verkligen är billigare - OPSlösningar brukar varken vara billigare eller bättre.


  //Snedseglaren

  SvaraRadera
 9. Civila bevakningsföretag ronderar väl förråd idag med batong? Och hkv:s securitasvakter är beväpnade med glock.

  Det kan väl varken vara biligt eller bra med överstelöjtnanter som ronderar istället?

  SvaraRadera
 10. Det finns inga civila som ronderar ammunitionsförråd ute i skogen med batong, det ligger liksom i sakens natur...


  Sett ur ett koncernperspektiv är det nog billigare med övlt som sitter och fäller upp bommen än att köpa in tjänsten utifrån. Officeren är trots allt redan avlönad med grundlön, och även om det är en övlt så tror jag inte att denne skulle vara dyrare per timme än en inhyrd vakt.

  SvaraRadera
 11. Bristande förtänksamhet har orsakat den här paniken nu kring bemanningen av vakten. Redan förra året togs detta upp men inget gjordes, det var tydligt att sista kullen vaktsold rycker ut efter midsommar. Nu fem i två ska allting hända!
  Vad vet vi nu som vi inte visste då?

  SvaraRadera
 12. Befattning = vilka uppgifter man förväntas att lösa. Vilka uppgifter man löser = vilken lön man skall ha.

  Ska jag börja stå i vakten, så kräver jag att få min lön halverad.

  SvaraRadera
 13. Å andra sidan kanske vaktsoldat känns stimulerande och som en tydlig uppgift jämfört med mycket annat som vi idag sysselsätter oss med...
  Kanske ett helgpass lockar med litet bra ob-tillägg och jour?

  SvaraRadera
 14. Till alla er som inte tror att vi använder oss av civila företag vid rondering, vakt, eskort m.m.
  Finns det något förband som klarar sig utan dessa?? Jag har sett dem på de flesta övningar och kaserngårdar de senaste åren.
  Vi har sedan många år använt oss av G4S, och på senare tid, Securitas för dessa tjänster över hela landet.
  Vi kan få dessa med den kompetens, beväpning och utrustning vi är villiga att betala för.
  Att man nu börjar titta i det tomma båset och undrar var den billiga kon tagit vägen är väl ganska typiskt vår firma.

  Hv, som är en halvbillig variant, har under många år dessutom fått ikläda sig rollen som beredskapstroppar på olika förband. I arbetsbristens och övertalighetens namn har det motiverats med personalbrist!

  Att man som anställd är skyddsvaktsutbildad måste väl vara ett grundkrav tillsammans med utbildning på sitt tjänstevapen.

  Sedan tror jag inte generalen Karlson riktigt förstår vad han själv menar med att säga att vi skall ta över alla arbetsuppgifter från de civila företagen.
  Jag trodde att vi skulle producera krigsförband?
  Med hans tänk går en stordel av vår lilla styrka åt att vakta en liten del som jobbar. Övriga är utomlands eller lediga!

  Jag har inte sett reklamfilmerna för rekrytering av vakt-och eskortsoldaterna?
  Är de bra?
  När börjar utbildningen och var?
  Jag har inte sett befattningarna i Prio IO14??
  Behovet uppstår senast efter midsommar i år!!

  För alla i ledande ställning inom FM som upplever det som en nyhet, att de värnpliktiga inte finns längre, får jag nog rekommendera att ta tag i sin arbetssituation.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 15. @ Sumatra
  Självklart och helt logiskt skall du efter ha genomfört "kompetenshöjande" utbildning till vakt ha en kraftigt reducerad lön.
  Du har en insikt som många saknar i debatten!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 16. Det första jag ska göra på mån dag är att anmäla mig till skyddsvaktsutbildning och sedan ska jag med glädje fylla på ledighetsberget och semesterkassan genom att köra bommen upp o ned....

  Tack goe generalen för ledighet och reskassa!


  Kuhlaa

  SvaraRadera
 17. @ anonym 15:03
  Menar du "Slicka f...a 123"?
  Absolut!

  SvaraRadera
 18. Värst vad alla tycks tro att vakttjänstgöring kommer att ge klirr i kassan moch ledighet. Varför skulle just detta vara kvar när tex 8h ledighet för ÖD försvinner i nästa utgåva av vårt atids avtal.

  SvaraRadera
 19. @B-E

  Avtal innebär förhandling d.v.s. inget som arbetsgivaren dikterar själv oavsett vilka våta drömmar denne har.

  "Vårt" fackförbund är nog väl medvetna om att det inte finns speciellt många som är imponerade av vare sig soldatavtalet eller avtalet för utlandskommendering med kort varsel.

  Pengar har ju som bekant FM inte och tas ledigheten bort förutsätts motsvarande ekonomisk kompensation...

  ...dessutom VAD ska alla soldater göra när vi inte kommer att ha råd att öva? Billigaste alternativet blir nog att skicka hem dem på kompledigt efter övningarna

  SvaraRadera
 20. @ Teaterdirektören

  Dåligt målade kulisser och en ensemble som pliktskyldigast framsäger sina repliker, skapar ingen kontakt med den publik som förmodligen väljer att avvika redan i första pausen.

  Att med kulisser skapa en illusion av verklighet och med inlevelseförmågan hos individerna på scenen få auditoriet att se pjäsen till slutet är inte lätt.

  Lättare vore om kulisserna inte var just kulisser och om manuset hade haft täckning i den verklighet som publiken känner igen sig i.

  SvaraRadera
 21. Lägg ned fler förband, varför ska man ha ett meningslöst pansarregemente i Skåne utan pansar eller ett Mek.regemente i Boden?
  varken Skåne eller Norrbotten ska försvaras?
  Lägg ned all arméregementen och amfregementet utom Skövde och Livgardet.
  Möjligen kan förlägga artilleriet till Kvarn.
  Vidare kan Linköping med flygskola avvecklas och den samlokaliseras med någon av de övriga flottiljerna.
  Då kan ett antal vaktjänster reduceras och hyreskostanderna minskas rejält.

  SvaraRadera
 22. @Anonym 15.03

  Obscena lösenord fanns även på FOHS. Det fixade vissa datakunniga elever, till lärarens stora förtret, varefter lektionen avbröts.

  /Omnia Possumus

  SvaraRadera
 23. @Fundersam: Jag förstår din tanke, men jag har likväl svårt att formulera mig bättre. Särskilt när värnplikten tas bort så kommer det att bli en distans mellan de civila och militära delarna av Sverige. Tillsammans utgör vi givetvis samhället, men vi har också stora skillnader.

  SvaraRadera
 24. @Omnia Possumus: Det där är KH! :-)

  SvaraRadera
 25. Sumatra sa...

  "Ska jag börja stå i vakten, så kräver jag att få min lön halverad."

  Teaterdirektören.sade

  Självklart och helt logiskt skall du efter ha genomfört "kompetenshöjande" utbildning till vakt ha en kraftigt reducerad lön.


  Det är alltid lika trevligt att se Officerskollegor utala sig nedlåtande om tjänster som andra kollegor i dagsläget redan innehar. ni vet troligen inte vet ngt om innebörden eller vad det innebär att jobba som IBSS/skyddsvakt/MP.

  När gick ni själva skyddsvaktsutb?.. eller var det på VaktB tiden?

  Vänligen
  Lt Gunnar Malmström
  Examinator Skyddsvakt
  Funktionsansvarig Skyddsvakt Livgardet

  ps. ja jag vågar skriva mitt namn.ds.

  SvaraRadera
 26. @ Gunnar,

  Jag tror nog att både jag och Teaterdirektören syftade på de värnpliktiga som varje morgon stod i vakten och kollade mil-leget. Vad jag förstår så skall vaktcheferna fortsätta att vara vaktchefer medan vi andra skall fylla på luckorna efter de värnpliktiga, i vakter och på kajer. Denna senare uppgift har inte heller tidigare lösts av kolleger. Den soldat som skulle löst uppgiften om allt fungerat inom FM, skulle ha haft knappt halva min lön. Det är detta du, Gunnar, uppfattar som nedlåtande mot kolleger.

  Jag har aldrig varit nedlåtande mot soldater och sjämän, men numera är jag förvånad över att det är möjligt att anställa någon i sina bästa år för 16 kkr/mån. ...men det är en annan sak.

  När väl kvoten av soldater är fylld, så kan officerskåren återgå till ordinarie arbetsuppgifter. Då skall, vad jag förstår, uppgiften cirkulera mellan förbandets olika delar (plutonsvis?) och förmodligen veckovis.

  Detta är nog OK när det gäller ID-kontroll i vakten, men att göra insats mot prioriterat förråd som larmat, kräver nog mer än vad korta, momentana inhopp har att erbjuda i form av tillräcklig kompetens. Sådant måste övas, framför allt för att undvika vådabekämpning.

  SvaraRadera
 27. Bra med en kommentar som påvisar att vi inte skall förringa vakttjänsten och allt därtill hörande. Faktum kvarstår: att bara vänta och se tills allt skiter sig är sanningen nu på förbanden. Helt "plötsligt" fattar man att de värnpliktiga tagit slut... Oj då! Jag vet inte hur många möten jag suttit på sen 2009 där detta flaggats underifrån men ingen har tagit frågan. Nu står vi där...

  SvaraRadera
 28. Kanske läge för löneförhandling avseende utökade arbetsuppgifter och högre krav nu när vi skall gå vakt eller kommer kunskapen med uppgiften...

  SvaraRadera
 29. @ anonym 07.35 var du där?

  SvaraRadera
 30. Har ni förarbevis på tungdragare är ni välkomna till Skövde och hjälpa till att transportera stridsfordon och stridsvagnar!
  Blir ju lite dyrt med bara inhyrda civila åkare..... ;-)

  SvaraRadera
 31. @ Herr Malmström
  Jag tar om lite av min tidigare kommentar i frågan.

  "Det kan väl inte vara brist på personal i antal?
  Vi är ju några tusen som via det nya avtalet är insatsberedda, även för insats långtbortistan. Vi är väl inte omöjliga att använda här hemma medan vi väntar??
  Det måste vara “billig” personal som saknas!
  De som förr kallades beväringar!"

  Nu hoppas jag du förstår. Jag ber om ursäkt för mitt otydliga sätt att uttrycka mig.
  Jag ser absolut inte ner på vakt- eller eskorttjänsten! Jag kan vara mer insatt/insyltat än du anar! Däremot känner jag inte att vi riktigt har kommit i mål med hur vi ska få detta till att gå ihop.
  Sumatra förklarar också förtjänstfullt. Tack!

  Har ni ingen "personalbrist" på livgardet?
  Var återfinns tjänsterna? I Prod eller Insats?
  Är generalen ute och cyklar?
  Hur löser ni "utmaningen"?
  En snabbkoll visar att de flesta förband redan har, eller tänker avskaffa vakttjänsterna och köpa in civila tjänster.
  Vakt och eskort sköts av civila vaktbolag på många ställen.
  FMlog verkar vara de största kunderna just nu.
  Dessa kanske får tänka om???

  Ska uppgifterna cirkulera mellan plutoner och kompanier i framtiden krävs en hel del utbildning/utrustning utöver det vanliga av både trupp och befäl. Det kräver också en hel del planering och luft i systemet ifall något oförutsett händer.
  Därav min fråga om när och var utbildningarna börjar?

  @ Sumatra
  Vissa av rollinnehavarna håller sig dessutom inte till manus utan improviserar fritt. Detta innebär att kulisserna inte stämmer med vad som sägs på scenen.
  Den del av publiken som inte är ditkommenderad verkar ha fått fribiljetter av någon. Denne någon verkar också ha lurat dem rejält på innehållet i det tragikomiska stycket vi spelar.
  Vissa av teaterkompaniets personal, som innehar tunga roller, verkar inte heller vilja vara kvar till sista akten.

  Det ska fan till att vara chef och få någon ordning på detta!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 32. @ Chris B

  Du upplever det hela på fel sätt.
  Kan du bara få någon av de "nya" ekonominissarna att förklara det hela så är det säkert effektivare, enklare och framför allt väldigt mycket billigare med civila åkare.
  Skulle det inte gå att bevisa i något dataprogram så använder ni era stridfordon på fel sätt, vid fel tidpunkt eller något liknande.
  Hur du än vänder och vrider skall resultatet ändå bli att ni förmodligen inte behöver några militära tungdragare i Skövde.
  Argumentera inte för ihärdigt, risken finns att ni blir av med stridsfordonen, till förmån för någon som säger sig klara det hela utan transportresurser.

  Suck!
  Kommentaren innehåller ett tungt drag av ironi.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 33. @Lt Gunnar Malmström, examinator, funktionsansvarig, HALVARspecialist och skyddsvaktsexpert:

  Det är väl bara bra att officerare skall börja sitta i vakten, tänk så mycket HALVAR dom måste köra då! Du kommer att bli en key player i FM nu, tänk utanför ramarna!

  Just det, det finns några obesvarade frågor till dig i HALVAR-tråden som du nog inte glömt bort trots att det gått ett år snart...  ;-)

  SvaraRadera
 34. Ursäkta en yngling. Vad är HALVAR?

  SvaraRadera
 35. En dyr, ineffektiv och dålig filmskjutbaneanläggning för skyddsvaktträning som hemvärnet köpt in trots att både FMV och MSS motsatte sig inköpet.

  Lt Malmström är en av dom ansvariga, men det är OT i detta forum.

  Är man intresserad av den skandalen kan man titta på soldf:s forum och söka på HALVAR.
  Intressant läsning onekligen.

  SvaraRadera
 36. Tack till Anonym 01:42 för klarläggandet. Jag aktar mig dock för att lägga synpunkter, då jag saknar kompetens på området.

  All heder åt Lt Malmström som vågar skriva sitt namn under sin kommentar, även om det kanske inte var så välbetänkt, visar det sig. Kanske.

  Det är inte första gången någon kollega träder fram med namn, befattning och förband här i bloggosfären. Gemensamt för dessa verkar vara att man vill visa att man är lojal mot Högre Chef och är beredd att försvara dennes beslut, oaktat konsekvenser av fattade beslut i övrigt och insatt i en större helhet.

  Nu när vi har ständigt insatsberedda förband överallt, vem sköter då skydd och bevakning när förbandet är insatt i någon oroshärd i världen? De civilanställda, men dessa följer väl med förbandet, nu när alla skrivit på obligatoriet?

  SvaraRadera
 37. Arbetsgivaren anställer och avskedar.
  Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet.
  Tro inget annat.
  Behövs det folk i vakten en vecka måste ju någon personal lösa ut detta.
  Resp chef fördelar då ut denna uppgift.
  Är det svårare än så, eller?

  SvaraRadera
 38. Jag tror att det är bra att få ut dököttet i vakten, det skulle innebära att vi hade höjt krigsdugligheten på förbanden radikalt. Som det är nu kan i princip ingen över kaptens grad hantera huvudvapnet AK5C. Med kravet att kunna bemanna vakten måste folk börja träna och bli krigare igen.
  På tiden!

  SvaraRadera
 39. Varför inte ta steget fullt ut och låta VaktC vara flygförare medan flygföraren kollar ID-handlingar i vakten? Eller vara vapenofficer på korvett, för att ordinarie vapenofficer förbrukat sin arbetstid genom att vara kajvakt under helgen?

  Det är ju ändå bara dökött utan uppgifter vi utbildar fram.

  SvaraRadera
 40. Till både Sumatra och Teaterdirektören vill jag sända ett tack till att ni på ett sådant trevligt sätt klargjorde er uppfattning.
  mitt första lätt syrliga ingägg beror på att jag uppfattade att det fördes en "nedlåtande" debatt om våra kollegor inom IBSS.jag har nu förstått att detta inte var er mening eller syfte.


  Sumatra.. Ja jag är lojal. men jag är INTE rädd att delge chefer min syn på deras beslut/beslutsavsikter.


  Anonym 01:42.. du för fortfarande dina samtal på samma civiliserade nivå som förut hör jag.. trevligt med kontinuitet..


  i övrigt:

  Ett redan anskaffat och levererat utbildningshjälpmedel som tex HALVAR kan verkligen behövas om nu detta blir verklighet med att "alla" officerare som är kvar i riket ska gå IBSS. o andra sidan är det lättare att förstå HALVAR än att förstå olagliga utbildningsanvisningar ifrån MSS.


  Sumatra ..ditt sista inlägg var faktiskt riktigt roligt.  Vänligen
  Lt Gunnar Malmström
  Examinator Skyddsvakt
  Funktionsansvarig Skyddsvakt Livgardet

  SvaraRadera
 41. @ Gunnar

  Fortfarande vänner? Jag tolkar din senaste kommentar på det viset.

  Själv har jag inte hört någon som har något nedsättande om någon VaktC. ... och varför skulle man göra det?

  Efter att under ett antal år ha beordrat ut insatsstyrka vid larm i prioriterade förråd, så vet jag något om vad som krävs för att då kunna göra en korrekt insats. Att lösa uppgiften med en "hoprafsad" samling befäl, som dessutom förmodligen veckovis löses av, av nya förhoppningsfulla amatörer vill inte jag åta mig eller för den delen tilldelas ny pluton varje vecka, när soldatesken fyllts på.

  Med tillbörlig respekt för dina yrkeskunskaper.

  - Tjena Kalle
  - Legitimation!
  - men för f-n Kalle. Du känner ju mig. Gamla kursare, du vet.
  - LEGITIMATION!!

  SvaraRadera
 42. "Anskaffat" eller "Mot alla rekommendationer och på tveksamma grunder inköpt"...


  Olagliga utbildningsanvisningar?

  SvaraRadera
 43. @Sumatra

  Alltid vänner... alltid.. ;-)

  "Efter att under ett antal år ha beordrat ut insatsstyrka vid larm i prioriterade förråd, så vet jag något om vad som krävs för att då kunna göra en korrekt insats"

  ja och eftersom jag under ca 8 år ledde en sådan styrka så har även jag viss insikt..

  en samling "hoprafsade" befäl som ska lösa detta kan bli en intressant truppföringsutmaning.. ;-)

  iaf jag hoppas att OM det blir så att Officerare ska bemanna detta att "rotationstiderna" blir hyfsat lång ( minst 18-24 månader) syftet måste trots allt vara att verksamheten ska fungera vid en skarp insats.

  Lt Gunnar Malmström
  Livgardet

  SvaraRadera
 44. Påhoppet på Lt Malmström och anläggningen HALVAR är ju inte svårt att lista ut var det kommer i från... Ge det en chans, tänk utanför ramarna(Det var du som sa det..). Själv skulle jag också gärna se lite svar i den tråden och då inte från Lt M. FMV och MSS är ju bara griniga för att någon lyckades handla Cots, utan att de fick klorna i det innan det kom ut i verksamheten, och på så vis lyckas fördyra/omöjliggöra användandet av systemet..

  SvaraRadera
 45. Blir det någon CI analys av FMUP?

  SvaraRadera
 46. @Anonym 00.19: Den är på gång. Jag har haft lite mycket att göra den senaste tiden med att söka nytt jobb, ny lägenhet och att sälja den nuvarande.

  Men den som väntar på något gott väntar alltid för länge... :-)

  SvaraRadera