fredag 18 februari 2011

Övertramp

Europarådet har tidigare kritiserat Sverige för att höga militärer direkt efter att de slutat sin tjänst i Försvarsmakten får gå till toppbefattningar inom försvarsindustrin. Risken är nämligen stor att de utnyttjar sina kontakter inom Högkvarteret, FMV och Försvarsdepartementet och styr upphandlingar till förmån för det bolag som de arbetar för.

Detta händer bara i korrupta länder säger kanske vän av ordning?

Nja, Sverige är nog inte bättre än de flesta andra länder.

Nu visar det sig att f.d. C INS Jan Jonsson konsultat åt Hägglunds 2008 - 2009 och att han i den rollen skrivit ett inlägg i pressen där han förordat SEP framför AMV. Inlägget publicerades på SvD Brännpunkt den 3 maj, 2008. Jan Jonsson uttryckte sig enbart i rollen som f.d. insatschef. Han nämnde dock inget om eventuella kopplingar till Hägglunds.

Jan Jonsson, Generallöjtnant, försvarsmaktens insatschef 2000-2007 och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademin.

Detta är dock inte någon nyhet då Jan Salestrand och Anders Lindström kommenterade just detta faktum i sin replik som publicerades ett par dagar senare.

Det är en uppseendeväckande vulgärargumentation. Förklaringen kan möjligen sökas i det faktum att en av författarna arbetar på uppdrag av tillverkaren SEP.

Svenska freds nyhet är därmed ingen nyhet. Dock så är det fortfarande konstigt att det inte finns några regler för högre officerares övergång till industrin.

4 kommentarer:

 1. Nu är nog inte detta det värsta....

  Hur många kollegor har vi inte som slutat och direkt börjat på en konsultfirma för att göra exakt samma arbete som tidigare fast nu som inhyrd konsult.

  Exemplen från FMV är legio på samma sak - ena dagen FMV-anställd, nästa dag som inhyrd konsult med SAMMA arbetsuppgifter.

  Det kan vara så att ledningssystemskrået är extremt - men här är exemplen många...

  Jag missunnar inte de företagsamma att sko sig - men vän av ordning bör fråga sig hur i hela hel...vet detta är möjligt. Kostnaden för arbetet blir minst det dubbla - och INGEN är så oumbärlig att denne inte kan ersättas.

  Det skulle vara intressant om riksrevisionen började granska denna sörjan - hur FM och FMV beter sig när de köper in konsulter, för inte ger en konsult mer pang för pengarna, och som skattebetalare kan man inte göra annat än att ta sig för pannan!

  SvaraRadera
 2. För åtminstone FMV finns det en förklaring. FMV personalvolym styrs av regleringsbreven och budgetram. Konsulter kan hyra in för projektpengar. Detta innebär givetvis dyrare prylar och att den totala forsvarsbugeten ökar, då konsulter givetvis är dyrare än anställda. Lösning? Låt FMV finansieras helt av projektbudget!

  SvaraRadera
 3. @CI

  Nja - inte alla gånger. Jag vet själv åtminstone två FMV-anställda som på eget initiativ startat egna företag och sagt upp sig för att sedan hyras in ocg göra EXAKT samma sak, fast som konsulter.

  Och är nu personer sååå oumbärliga att de direkt efter en ev uppsägning måste hyras in som konsulter så har det begåtts tjänstefel på FMV.

  Jag kan aldrig tänka mig att denna hantering skulle hålla i en granskning från riksrevisionen.

  SvaraRadera
 4. Det är många övergångar som har en påtaglig odör kring sig. Bara för att nämna en i mängden...

  http://www.centriclabs.se/jobb/krister_arnell.html

  SvaraRadera