onsdag 2 februari 2011

Gästinlägg: Ronald Reagan

"Here's my strategy on the Cold War: We win, they lose."

Nu på söndag skulle USA:s 40:e president fyllt 100 år. Ingen annan president i min livstid har betytt så mycket för den fria världen som han och ingen annan har för lång tid framåt förändrat USA så i grunden som han. Vem kan någonsin glömma Reagans "Mr. Gorbachev, tear down this wall!" vid Brandenburger Tor i december 1987.

Det finns mycket att lära av denne man, inte minst inom ämnet ledarskap. Läs och begrunda de tio ledarskapsråd som kan extraheras ur Reagans presidentskap. Här finns en del för Försvarsmakten att lära i stort och smått. Inte minst när det gäller att sälja in ett budskap.

Reaganomics förändrade USA och illustreras väl bäst av detta citat: "Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it." Här kan nog den nuvarande svenska regeringen sägas ha tagit lärdom.

En president som börjar arbetsdagen klockan nio och nockar av klockan fem för att umgås med sina vänner och samtidigt får så mycket uträttat måste vara ett föredöme för vem som helst. Enligt veckans Time Magazine har Reagan etablerat sig som en förebild för President Obama. Inte så att deras politiska ambitioner och vilja inte är diametrala, men så att deras vilja till förändring förenar. Vi får se om deras förmåga till verkställighet också förenar. Time will tell, om man säger så.



Låt mig avsluta med några citat av en stor president.

"The taxpayer: That's someone who works for the federal government but doesn't have to take the civil service examination."

"It has been said that politics is the second oldest profession. I have learned that it bears a striking resemblance to the first."


Happy birthday Mr President. Where ever you are.

/Sumatra

20 kommentarer:

  1. Hear, hear. Allt för många svenskar tror att Reagan enbart var en B-skådis som likta Schwarzenegger röstats fram på Hollywoodmeriter. Man missar då bl.a. Reagans kamp inom fackförbund.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan

    Han lyckades med att rusta Sovjetunionen till döds. Frågan är om SDI bara var en amerikansk Maskirovka eller inte? Om så ett lysande bidrag till Kalla Krigets slut.

    Jag föreslår följande "present" till Reagan. Det som duger för en en president borde duga till en annan...

    http://www.youtube.com/watch?v=k4SLSlSmW74

    P.S. En annan stor man har sin födelsedag idag. Givetvis pratar jag om Jussi Björling!

    http://www.youtube.com/watch?v=kXPPMYyJl-g

    SvaraRadera
  2. Klockrent! Som vanligt otroligt bra och med den ofrånkomliga kopplingen till vår älskade och hatade arbetsgivare FM.

    SvaraRadera
  3. Han hade ju humor också, som röstprovet han gjorde inför ett radiotal om mötesfrihet:
    My fellow Americans, I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever. We begin bombing in five minutes...

    /G

    SvaraRadera
  4. Det är även möjligt att han fick med Saudi Arbien på att överproducera olja och krascha oljepriset vilket var förödande för Sovjets ekonomi.

    SvaraRadera
  5. Jag undrar varför han blev så belackad av svenska massmedia och f ö av hela Sveriges vänsterhalva?
    Nja, förresten, jag undrar egentligen inte.

    SvaraRadera
  6. Reagnomics var väl knappast speciellt lyckat, snarare så har strategin med att rejält sänka skatter i kombination med dålig budgetdisciplin gett USA ett federalt underskott på ca 90.000 miljarder.
    Vidare har en lång rad stater grava problem med sina delstasbudgetar.

    Så Regan var ett föredöme gällande kampen mot kommunismen, men bedrövlig rent statsekonomsikt.

    SvaraRadera
  7. Han lärde sig väl att sikta mot stjärnorna i Hollywood, den där Reagan. Även vad gäller budgetunderskott och statsskuld. Voodoo economics kallade George H.W. Bush det och anföll Irak. Sen kom junior Bush och gjorde om bravaden. "Guld förblindar många, kärleken förblindar alla."

    SvaraRadera
  8. Faktum är att Reagan höjde skatterna i USA rejält då hans administration märkte att sk Reaganomics medförde vissa problem.

    Bra sammandrag över Reagans fiskala åtgärder:

    http://money.cnn.com/2010/09/08/news/economy/reagan_years_taxes/index.htm

    Notera detta :

    "Two bills passed in 1982 and 1984 together constituted the biggest tax increase ever enacted during peacetime"

    Det Reagan egentligen gjorde var att sänka den personliga inkomstskatten, men samtidigt breddade han basen för skatteutag, så att det totala skkattetrycket var relativt konstant eller en aning högre än under Carter.

    Statsekonomiskt var nog Reagan inte så tokig, han var helt tydligt en pragmatiker, men problemet är att de som åberopar Reagans minne har mycket selektivt minne beträffande vad Reagan gjorde beträffande beskattning och ekonomi.

    SvaraRadera
  9. Reagan var hatad i flumsverige. Jag minns under en engelska lektion, läraren ställde en ledande fråga. Det är väl ingen är i klassen som skulle ha röstat på Ronald Reagan. Alla svarade nej. Ingen vågade säga ja. Thatcher och Reagan var två röda skynken för det svenska etablissemanget.

    SvaraRadera
  10. Reagan och Thatcher är hatade av alla som tvingas äta gröpe tack vare deras ekonomiska reformer.

    SvaraRadera
  11. Den som vågar rensa upp efter andras år av misskötsel blir sällan populär. Fråga George Osborne.

    SvaraRadera
  12. Anonym 03:42: Jag kommer ihåg en liknande händelse. Jag var väl 14-15 nånting sådant och jag tror valkampanjen pågick för fullt. Av nån anledning bjöd vår engelsklärare in en ung "american liberal" - jag minns inte varför - han kom till klassen, men oj, oj...

    ...vilken föreläsning vi fick om vad som skulle ske om Reagan kom till makten.

    Jag begrep inte hälften vid tillfället, men det som fastnade var att han for iväg i en lång utläggning om "The Trilateral Commission" och Rockefeller...

    ...lite mycke' för en värmländsk moppekille...

    SvaraRadera
  13. Det är värt att notera att huvuddelen av den militära återupprustning som Reagan fått äran för påbörjades under Carter.

    SvaraRadera
  14. Jag tror att ett av Reagans sämre rustningsbeslut var B-1B, det hade gett mer pang per peng med motoruppgraderingar osv av F-111 och B-52 samt fler kryssningsmissiler och därefter fler B2. Å andra sidan hade det nog gett mindre "svinmat" till mängder med delstater, det gick inte att skryta med B2 projektet eftersom det var hemligt och man visste givetvis inte hur bra det skulle bli.

    Reagan och Thatcher betydde enormt mycket som inspiration för den gradvisa avsocialiseringen av Sverige som har gett oss mer individuell frihet, hjälpt oss prioritera skattepengarna och hjälpt ekonomin. Jag räknar dem som hjältar för oss även om Reagans energipolitik och inriktning på "morning in america" innebar en enorm tempoförlust och resursförbrukning som försvagar USA i dag och gör klimatpolitiken näst intill hopplös och Thatcher brände igenom nordsjöoljan riktigt snabbt.

    SvaraRadera
  15. @ Per A

    Det är också värt att notera att den ekonomiska uppgång som Clinton fått beröm för startades av Reagan och började skjuta fart under Bush den I och varade fram till slutet av Clintons andra presidentperiod. Förmodligen någon form av rekord i ekonomisk uppgång.

    Det är på samma sätt värt att notera att den goda ekonomi som finansminister Borg får äran för bär Göran Perssons signum.

    Det är glädjande att det finns politiker som ser bortom egen mandatperiod. Mer sådant.

    SvaraRadera
  16. @ Borneo

    En ekonomisk uppgång under vilken reallönerna sjunker är inte odelat bra.

    Och reallönerna i USA sjönk faktiskt ett par procent under Reagan-åren.

    SvaraRadera
  17. Fasen, 'Sumatra' skall det förståss vara.
    Mea culpa.

    SvaraRadera
  18. För något år sedan sändes en dokumentär om Reagan-administrationen, i vilken tesen var att efter attentatet mot honom han i princip var helt i händerna på sina rådgivare, eftersom hans egen arbetskapacitet sjönk drastiskt. Klart är att det alltid är ett oerhört starkt fokus på EN individ i en stat vars politiska system samtidigt bygger på maktdelningslära.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera
  19. Per A.

    Helt OK. Ö som ö ;-)

    Även i Sverige rasade reallönerna under Reaganåren. Det mesta av skördetiden kom först under 41:a och 42:a presidenternas tid. Så kan det vara när man vidtar långsiktiga förändringar.

    De politiker som fattar beslut om att återskapa ett svenskt försvar med användbar militär förmåga (ett långsökt hypotetiskt resonemang, jag vet) lär inte få se detta förverkligas under de närmaste mandatperioderna.

    Rom brändes inte på en dag brukar man säga.

    SvaraRadera
  20. Alla Svenska partier utöver de extrema har varit och är överens om att staten budget skall vara ballanserad. Dessutom har det visat sig att de menade allvar och Alliansen förvaltar det arvet.

    Det vore bra om de även vore överens om att Sveriges försvar skall fungera och klara av att Skydda Sverige och hjälpa våra grannar och vänner. Många säger rätt ord men det behöver visas att det är på allvar.

    Sedan kan man diskutera värderingen av hotens art och storlek men det spelar ingen roll att diskutera vad som kan brinna och hur stor branden kan bli när man inte ens klarar av att pumpa vatten.

    SvaraRadera