måndag 21 februari 2011

Dominoeffekten

I den ena arabstaten efter den andra så sprider sig nu dominoeffekten av den andra arabrevolutionen (den första inträffade 1916). Demonstranterna får medvind av framgångarna i Egypten och Tunisien.

Än så länge så har regimerna inte gjort särskilt stort motstånd och demonstranterna har fått stöd från den inhemska armén. Men i Libyen kan detta vända. Idag rapporteras det om att stridsflyg satts in mot demonstranter.

Stridsflyg uppges skjuta med skarp ammunition mot grupper av demonstranter i Tripoli, enligt tv-kanalen, som citerar vittnen. Det fanns omedelbart inga oberoende bekräftelser.

En invånare i Libyens huvudstad Tripoli, Adil Muhammad al-Salih, sade senare att libyska flygvapenplan bombade flera stadsdelar.

- Det vi bevittnar i dag är ofattbart. Militärplan och helikoptrar bombar urskiljningslöst det ena området efter det andra. Många, många har dödats.


Detta kan skapa en omvänd dominoeffekt där regimen i länder där demonstranterna ännu inte fått grepp på händelseutvecklingen kan komma att ta till mer våld. De har sett avskräckande exempel i Tunisien och Egypten som visar att de snabbt kan bli av med makten om de inte försäkrar sig om lojaliteten från sina försvarsmakter. Kan de bara övertyga sina generaler om att även de kommer att dras med i fallen så kan utvecklingen mycket snabbt ändra riktning.

Även om det nu har börjat lugna ner sig i Tunisien och Egypten så har vi ännu inte sett slutet på dessa revolutioner. Förhoppningsvis kommer det att genomföras offentliga val, men vilka är det som komer att komma till makten? Vi i västvärlden är nog en smula naiva om vi tror att det med revolution automatiskt kommer förbättringar. Exemplen är dock många på motsatsen. Vi behöver dessutom inte gå långt tillbaka i tiden för avskräckande exempel även här i Europa.

Dominobrickor kan falla åt bägge hållen och kan regimen bara starta ett fall från motsatt håll, så stoppas den ursprunliga kedjeeffekten.

5 kommentarer:

  1. Undrar vad man kan göra för att påverka händelseutvecklingen i positiv riktning?

    Försöka påverka de i regionen mest aktiva EU länderna? Bojkotta oljeimporten? (ha ha...)
    Det effektivaste borde vara att på något sätt underminera ekonomin för diktatorerna.

    Nu sätter det sig i alla fall i medvetandet vilka skitregimer det var eller är. Jag skäms lite för att jag inte har tänkt så mycket på hur hemskt det var i Egypten, jag har mest triggat på att det är en land som USA skickar folk till för att de skall torteras och oroat mig för att USA håller på att förfalla. Nåja, det går inte all följa allt elände lika lite som man kan hjälpa alla som behöver nödhjälp.

    Åt andra håller är en intressant fråga vilka som kan tänkas att hjälpa Khadaffi att massakrera så mycket som möjligt för att försöka stoppa dominobrickorna.

    SvaraRadera
  2. Påverka i rätt rikting? Då är ju frågan vad rätt riktning egentligen är. Visst talas det stort om att folkens röster måste få höras och det fördöms till vänster och till höger - men i slutänden finns ju diktaturerna kvar därför att vi i väst (väldigt svepande uttryckt) tycker det är ok. Det har funnits stora möjligheter att "påverka i rätt riktning" ganska länge, men sanningen som ingen vill kännas vid är ju att diktatorer skapar viss stabilitet. Självklart vore det bättre om alla obehagliga länder helt plötsligt blir som Finland, men det kommer aldrig hända. Det är barsnligt naivt att tro att det med lite Facebook och fria val kommer bli lungt och bra. Sanningen är att vi inte har en aning om vad som skulle hända i ett "fritt" mellanöstern. Och den osäkerheten är bra mycket obehagligare än den moraliska kompromiss man får göra för att nå någon form av stabilitet och förutsägbarhet.

    SvaraRadera
  3. Går det åt skogen och kommer nya diktatorer hoppas jag på en ny revolt, och en till, tills någon av dem lyckas eller de får en diktator som avvecklar sig själv.

    Jag har inga illusioner om att det automatiskt blir rosor och kramar men om det blir bättre i något land är det bra. Det vore helt otroligt om det går lika bra som Sovjets kollaps som ände utlöste eländen i Jugoslavien och massdöd genom fattigdom och alkoholmissburk i f.d. Sovjet.

    Moralisk kompromiss för stabilitet och förutsägbarhet låter som stöd för den naturliga ordningen att Sovjet sköter om de baltiska territorierna.

    Jag föredrar instabilitet och överraskningar, speciellt som jag tror att världsekonomin och politiken kommer att bli extremt belastad när oljan börjar sina i hög takt. Hellre små kollapser som dessa nu medan de har en chans att få ordning på sina länder och ekonomier än stora kollapser när det i stort sett är kört.

    Jag tror att deras framtid generellt sett antingen är att bygga upp diversifierade marknadsekonomier eller bokstavligen svälta ihjäl när oljan sinar. Rent oljeinkomstmässigt ligger Egypten mera illa till än Libyen som har stora reserver kvar men håller Egypten ihop sin stat och får till en öppen marknadsekonomi och någon form av demokrati kan det mer än väl kompensera detta.

    Med de ledare som det nu har gjorts uppror emot uppfattar jag det som att de var på en långsam och stabil vandring mot ekonomisk undergång.

    SvaraRadera
  4. Att regimen i Libyen skulle uppleva folkresningar likt de andra nordafrikanska staterna var väntat. Men att de skulle försöka slå ner upproret på ett så blodigt sätt hade få kanske förväntat sig.

    I sammanhanget kan det vara lite intressant att veta även i Sverige har det funnits en föreskrift om användande av stridsflyg i syfte att stävja upplopp...

    I den gamla F A V O, FÖRESKRIFTER för MILITÄR TRUPPS ANVÄNDNING AV VAPEN FÖR UPPRÄTTHÅLLANDE AV ALLMÄN ORDNING M.M. från 1958 stod det under punkt 11 C, övriga stridsmedel, att tillsammans med stridsvagnar "för samma ändamål kunna flygplan användas". Ammunitionsinsatsen begränsas till en början med lös ammunition, rök och övningsgasammunition...

    Det var inte alltid bättre förr dock

    /op

    SvaraRadera
  5. En smula oroväckande att Jordanien beställer dessa flygplan.

    http://www.defencetalk.com/jordan-orders-casa-c-235-gunship-conversion-32253/

    I Sydafrika användes gunship-helikoptrar under upproren i Soweto. (De var ursprungligen designade för att användas under Border-War/Bush-War).

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A%C3%A9rospatiale_Alouette_III_Gunship-001.jpg

    http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/16/newsid_2514000/2514467.stm

    http://www.saairforce.co.za/the-airforce/history/saaf/the-border-war

    SvaraRadera