tisdag 15 februari 2011

Thailändska förluster

Under en gemensam övning mellan USA och Thailand har två stycken thailändska F-16 havererat. Thailand som precis ska få sina första 6 Gripen (av 12 stycken som hittills har beställts) har en mycket ålderstigen flygplansflotta.

Det är de äldsta F-5 som kommer att ersättas av Gripen. Deras F-16A/B ska uppgraderas för att kunna flygas ett par år till innan man bestämmer sig för om även dessa ska ersättas av fler Gripenflygplan.

Även om det går åt pipan med Indien och Brasilien-affärerna så kommer Thailand troligen att köpa betydligt fler flygplan från Saab.

5 kommentarer:

 1. http://www.f-16.net/news_article4289.html:

  "Group Captain Krisda Sukchan and Flight Lieutenant Chatchanon Promdet had contacted the base and confirmed they are both safe after the accident."

  Gott så.

  SvaraRadera
 2. Tack Helge. Jag var precis på väg att efterforska om de hade blivit upphittade. Thailand har haft ett dåligt år avseende haverier.

  http://www.f-16.net/news_article4225.html

  SvaraRadera
 3. http://www.wing7.rtaf.mi.th/gripen.php

  Thailändarna läntar så mycket att de har en nedräkningsklocka tills första planet blir operativt ;)

  SvaraRadera
 4. Här finns mer att läsa.

  http://www.nationmultimedia.com/2011/02/16/national/F-16-upgrades-in-wake-of-double-crash-30148810.html

  http://www.bangkokpost.com/news/local/221609/air-force-seeks-clues-to-crash-of-f16-jets

  SvaraRadera
 5. Jag har läst om ett antal haverier i thailändska tidningar. En gemensam nämnare var att den döde piloten i princip alltid var son till en general eller någon annan höjdare i det thailändska samhället. Kan man anta att uttagningen till pilotutbildningen mer berodde på släktkontakter än om lämplighet?

  mvh.

  x.

  SvaraRadera