Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp politikernas ovilja att sätta upp minnesmärken efter den militära verksamhet som en gång i tiden små svenska orter byggdes upp kring. Men tyvärr så sträcker sig viljan inte ens till att bevara de minnesmärken som redan finns på plats.
I Söderhamn vill nu kommunen ta bort den AJ37 Viggen som står längs med E4:an. Orsaken är att man vill ge kommunen en mer "skärgårdsliknande profil"! Vadå skärgårdsliknande profil!! Ska de sätta upp en fiskmås på pinnen, eller?
Olle 54 som idag välkomnar besökare till Söderhamn är ett minne efter F15, Kungliga Hälsinge Flygflottilj som mellan åren 1945-1998 försvarade norrlandskusten. F15 var en gång i tiden Söderhamns största arbetsplats, men i den allmänna nedläggningsyran så försvann sjukhus, LM Ericsson, massafabriker, Kockums skogsmaskintillverkning, Ljusne kätting och som kronan på raden av nedlagda arbetsplatser så försvann även F15. Vad har Söderhamn fått i utbyte? Tja, en och annan statlig myndighet som utlokaliserades i samband med nedläggningsbeslutet av F15 1996. Tyvärr så upptäckte man alldeles för sent att ingen stockholmare var sugen att flytta till Norrland och det saknades rätt typ av arbetskraft i staden.
Personligen så älskar jag Hälsingland och skulle gärna flytta tillbaka, men det finns inga jobb för en person med min utbildning. I tidningen Fokus årliga sammanställning över bästa kommun så hamnade Söderhamn på en icke allt för meriterande 264:e plats (av 290 kommuner i Sverige). Helt klart behöver kommunledningen förbättra stadens image, men hur ska man göra det? Arbetslösheten leder till att de flesta unga flyttar från staden.
Mina föräldrar är dock på väg att flytta tillbaka och kanske är det pensionärerna som är den folkgrupp som städer liknande Söderhamn nu bör satsa på att få tillbaka. Men frågan är om dessa pensionärer är intresserade av att mata fiskmåsar, eller titta på historiska flygplan och komma ihåg den Försvarsmakt som fanns när de var unga?
Skulle kommunen fortsätta sin plan att montera ner alla synliga minnen efter flygverksamheten i staden så är det minsta man kan begära att monumentet i stället flyttas till F15 för att markera infarten till det flygmuseum som ligger inne på gamla flottiljområdet. Jag rekommenderar alla som har vägarna förbi att besöka det, då det är "litet, men naggande gott". I Svensk Flyghistorisk Tidsskrift nr 1, 2011 finns en artikel på sid 40-42 som handlar om just detta museum.
I värsta fall så får vi helt enkelt sätta upp hela kommunledningen i Söderhamn på HBR:s lista över personer med anti-hälsingska tendenser. Revolutionen kommer snart...
P.S. F15 finns givetvis även på Facebook!
Uppdaterad 11-03-02, 13:52
I Ronneby vill man nu sätta upp ett minnesmärke för att fira flottiljens 70-års jubileum om tre år. Det kanske finns ett flygplan som är färdigt att flyttas ner till Ronneby? Det är bara att byta nos och beteckning så förvandlas Olle 54 från en AJ37 till en SF37.
Raytheon Awarded NGJ-MB Pod Production Contract
9 timmar sedan
När det beslutades att F15 skulle läggas ned jublades det bland kommunpolitiker för nu skulle "flygstaden", som området kom att kallas, locka massor av ny industri att etablera sig.
SvaraRaderaMen. Festen kom av sig för av nyetablering blev nästan intet.
Staden myntade en slogan ungefärligen lydande "den lilla staden, den vackra miljön och den nya andan".
Men. Den gamla ingrodda mentaliteten förändrades inte på något sätt.
Sorry CI men jag citerar The Boss:
"It's a town for the losers and we're pulling out of here to win".
/Omnia Possumus
ps. Jag delar CI uppfattning att dessa minnesmärken ska bevarad och vårdas. Olle 54 är i bedrövligt skick. Shame om you Söderhamn.
Jag noterar med intresse att det Flygmuseet verkar ha gjort ett bättre jobb med att visa hela Flygvapnet än vad det s k Flygvapenmuseet har gjort...
SvaraRaderaKan nog bli ett besök där i sommar.
Ett gott exempel att ta efter är Grästorps kommun. Där poserar G72 välputsad vid Trafikverkets rastplats "Viggen" i nära anslutning till kortbana B !
SvaraRaderaJag vill minnas att Fortifikationsförvaltningen hade examensarbetsförslag i början av 90-talet: Utveckling av en kasernområde. Nu vet vi facit: högskola (Gävle, Kristianstad och Östersund i alla fall).
SvaraRaderaVad kommunerna hittar på slogan. Minst hälften säger ju inte ett dugg, de kan syfta på många orter.
Solna gör reklam för Karolinska institutet, fast nu kanske AIK är på väg bort (se Fokus
http://www.fokus.se/2010/10/fuskbygget/).
Fundersam
Försöker få ungarna att titta ordentligt, både vid Olle 54 och förbi Linköping men den samlade reaktionen är att pappa skall koncentrera sig på att köra och att de har sett den förr...
SvaraRaderaHar inte britterna gått över till GRP för att klara underhållet bättre?
@Uppgiven: Själv så ska jag ta ett besök till "spaningsmecka", d.v.s. gamla F11 och bli nostalgisk!
SvaraRaderahttp://www.f11museum.se/
Jag rekommenderar att om du har vägarna förbi Östersund ta ett besök på Optands gamla flygfält. Där kan man om man har tur få höra en Merlinmotor utan flamdämpare i full gas. En fröjd för själen!
http://op.se/ostersund/1.2080410-militar-pragel-pa-nyoppnat-museum-i-optand
http://www.flygochlotta.se/index.asp
http://www.f4kamratforening.se/Forbandsmuseum.htm
Ja bakåtsträvare. Dock ska det tilläggas att det är ett medborgarförslag, även om han verkar vara anställd av kommunen.
SvaraRaderahttp://helahalsingland.se/soderhamn/soderhamnc/1.1882604-viggen-vs-vindkraft
Han får dock rejält med mothugg i kommentarerna.
/ Andreas, f.d Söderhamnare
Det har tyvärr i samtal gått betydligt längre än så, mothuggen är förvisso existerande, men SD lämnar en reservation. En upprustning av planet med behövs, dock har jag redan fixat tillfällig förvaring . Detta är ju ett led i den nya profileringen.
SvaraRaderaPlanet lär försvinna tyvärr.
// Förste Sergeanten
Samhälle under nedläggning. :-(
SvaraRaderaJag antar att jag får hoppas på pendling, nya företag som söker billiga m2 och invandring av folk som söker livsutrymme typ den holländska invandringen.
För flygfältet hoppas jag att vi bygger upp en krigsbasorganisation. Typ bidrag till överdimensionering av den civila infrastrukturen med reservkraft, bränsledepå och snöröjning, osv, ett lokalt hemvärnsbaskompani och förberedelser för att ta emot en rörlig basbataljon.
Det går att göra bra mycket "återtagning" innan det börjar bli dags att överväga vägbanor.
"Men tyvärr så sträcker sig viljan inte ens till att bevara de minnesmärken som redan finns på plats."
SvaraRaderaVarför skall samhället vara intresserat av en Försvarsmakt som inte verkar vara över sig intresserad av samhället?
Att sådant här händer är inte roligt alls, men det är inte svårt att se varför det händer.
Den nya förskolan Nova på Tullinges gamla flottiljområde har avdelningarna Gripen, Viggen, Draken, Lansen, Tunnan och Hercules.
SvaraRaderaFundersam
@Fundersam: Var finns "gilla"-knappen när man behöver den! :-)
SvaraRadera