Många förfasar sig över Al Qaidas 9-11 attack och kallar dom för terrorister. Vad man glömmer om är att detta handlar om asymmetrisk krigföring, d.v.s vi har en fiende som vägrar att slåss på samma villkor som oss. Metoderna är ur vår synpunkt kanske oetiska och bryter mot internationella lagar, men handen på hjärtat, vore jag Al Qaida kanske jag skulle välja liknande metoder. Dom är mycket effektiva och resurssnåla. Dessutom så är det ett historiskt faktum att de som slåss i ett gerillakrig per definition kallas terrorister tills den dag dom vinner då dom helt plötsligt döps om till frihetskämpar.
Varför slåss vi i Afghanistan? Det går att historiskt gå tillbaka hur långt som helst då områdena kring Eufrat och Tigris var den västerländska civilisationens ursprung. Krigen har därför varit många och likaså erövrarna Alexander, Xenophon, Djingis och Kublai Kahn, Xerxes och Darius är bara några exempel. Går man fram i mer modern tid så var det den brittiska expansionen i Indien och maktkampen med Ryssland "The great game" som ledde till de första nederlagen för engelsmännen i bl.a. det katastrofala återtåget från Kabul 1842. Det var också denna massaker som låg som grund för begreppet "The Graveyard of Empires". När det Ottomanska imperiet föll i slutet av VK1 var det fritt fram för ett nytt "Great game" mellan Ryssland och England. Detta lade grunden till bl.a. oljeindustrierna i Iran och Irak.
Men det som på senare år gett störst påverkan är den sovjetiska invasionen 1979. I det senaste numret av Krigens Historia (3/2010) så finns ett reportage om just Sovjetunionens krig i Afghanistan (mer kanske reklam inför den kommande SMB boken). Sovjetunionens strategi var att "endast markera sin närvaro och sedan snabbt dra tillbaka huvuddelen av sina styrkor". Känns detta igen från USA:s invasion av Irak 2003? (Bush Sr gjorde nog rätt när han 1991 ansåg att det var bättre med en försvagad Saddam kvar vid makten än ett söndersplittrat land). Den ryske generalstabschefen blev förfärad när han fick ordern om att anfalla Afghanistan. Han kallade beslutet för "huvudlöst" och påminde om afghanerna historiskt aldrig tolererat utländsk trupp på sin jord. Resultatet av konflikten känner vi nu till. Ca 1 miljon civila miste sitt liv, så det är lätt att förstå att afghanerna ser med viss tveksamhet på utländsk närvaro.
Det ironiska är att delar av de enheter som USA stödde och utbildade under Sovjetunionens krig i Afghanistan nu ingår i de talibanförband som man strider emot. En hel del av de vapen som används har också sitt ursprung från USA:s stöd, bl.a. de Stingerrobotar som man dock inte sett så stor effekt av under kriget (troligtvis har dom fallit för åldersstrecket).
Afghanistan är ett land som är lätt att erövra, men det har visat sig mycket svårt för alla som försökt att kontrollera landet. Anledningen är den bergiga terrängen och stamkulturen som i sig själv är den ideala strukturen för en gerillarörelse.
I ett tidigare inlägg så har jag analyserat konsekvenserna av dels det sovjetiska kriget i Afghanistan och dels striderna i Tjetjenien. Många av de metoder som används idag av gerillatrupperna i Irak och Afghanistan har utvecklats i Tjetjenien. Självmordsbombare, IED m.m. En hel del av de utländska krigare som Al Qaida använder sig av i Afghanistan kommer från just Tjetjenien.
Ryssland är fortfarande inblandad i gerillakriget i Kaukasus och får därför gång på gång känna av metoderna med självmordsbombare. Nu senast i Moskva där minst 37 människor dödades i en explosion i tunnelbanan. Detta attentat är inte det första och lär heller inte bli det sista.
Den sammanlagda dödssiffran efter attentatet i tunnelbanan har nu stigit till 37 och över 100 skadade.
– De första uppgifterna som säkerhetstjänsten har gett oss är att det handlar om två kvinnliga självmordsbomare, sade borgmästare Jurij Luzjkov till journalister på plats vid en av attentatsplatserna.
Den första explosionen inträffade ombord på ett tåg som stod inne på Lubjankastationen strax före klockan åtta på morgonen lokal tid. Bomben detonerade inne i en av vagnarna och dödade både passagerare inne i tåget och på perrongen. T-banestationen ligger under den ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkontor.
Den andra explosionen inträffade 45 minuter senare vid stationen Park Kulturij. Även där ska explosionen ägt rum inne i en av vagnarna.
Ingen har tagit på sig dådet ännu, men mycket pekar på Tjetjenien eller någon av de angränsande regionerna.
Rysslandskännaren Ingmar Oldberg på Utrikespolitiska institutet säger till TT att även om Tjetjenien är den delrepublik som de flesta sätter i samband med attentat i Ryssland kan det även vara grupper från grannarna Dagestan eller Ingusjien som står bakom.
Läget i Tjetjenien är mycket likt det i Afghanistan. De ryska styrkorna ställer till skador, men om Tjetjenien lämnas åt sitt öde kommer de olika gerillagrupperingarna att bekämpa varandra i stället för de ryska soldaterna. För civilbefolkningen blir det knappast bättre. Skillnaden mot Afghanistan är att Ryssland inte verkar ha vilja eller resurser för att försöka sig på en lösning av konflikten. De tjetjenska rebellerna har dock lyckats genomföra fler attentat i Ryssland än vad Al Qaida har lyckats med i USA eller i NATO-länder. Vem är skurken i denna konflikt? Segraren skriver historieböckerna.
Ryssland kan dock basera motiven till sina insatser i bl.a. Tjetjenien på det som händer i västvärlden. En hel del av de juridiska prejudikat som USA skapat med sitt "globala krig mot terrorismen" använder Ryssland för att motivera sina insatser i regionen. Kriget mot Georgien 2008 kan mycket väl jämföras med USA:s invasion av Irak 2003. Den preemptive strike doktrin som Bush Jr införde för att motivera anfallet på Irak är också mycket lik de senaste doktrinerna som införts i Ryssland.
Men oavsett om det var fel eller inte att anfalla Afghanistan 2001 så är faktum att lämnar ISAF Afghanistan så kommer de som allierat sig med ISAF att få lida och utrensningarna kommer att bli omfattande. USA påbörjade insatsen i Afghanistan, men stannade tyvärr strax innan mållinjen när Bush ändrade fokus mot Irak. Nu är det dags att slutföra det som påbörjades 2001.
Uppdaterad 10-03-30, 07:22
Ryssland tänker ta i med hårdhanskarna mot de som utförde terrorattentatet i Moskva igår. Detta är inte enbart en hämd för attentatet i sig själv utan ett försök att lugna den inhemska opinionen som den senaste tiden har uttryckt sitt missnöje med ledningen genom demonstrationer, vilket är mycket ovanligt i Ryssland. Att skapa en yttre fiende för att hålla samman landet är en vanlig rysk metod.
I ett tv-inslag igår meddelade president Dimitrij Medvedev att kampen mot terrorismen kommer att fortsätta utan att rubbas. Skärpt säkerhet har beordrats vid alla transportmedel i hela Ryssland.
Och premiärminister Vladimir Putin, på resa i Sibirien, försäkrade för sin del att ”terroristerna ska förgöras”. Han ledde själv ett våldsamt krig mot tjetjenska separatister, ett krig som startade 1999 och som ännu inte har klingat av.
Nyligen dödade den ryska polisen flera islamistiska milisledare i Norra Kaukasus, vilket ökat risken för hämndaktioner. I förra veckan dödades Anzor Astemirov, som sörjdes på två internetsidor med kopplingar till terroristnätverket al-Qaida, uppger AP.
Så sent som i februari förklarade den tjetjenske rebelledaren Doku Umarov på en annan hemsida att ”området för militära operationer kommer att utvidgas till ryskt territorium”. ”Kriget kommer till städerna”, varnade Umarov.
Uppdaterad 10-03-30, 17:32
Sverige huserar en Websida som används av tjetjenska terrorister. Allt enligt tryckfrihetsordningens goda vilja. Tja säga vad man vill om denna sida, men gott om skäggiga män verkar det vara...
Kavkaz Center är också den plattform där terrorledaren Doku Umorov låter sig intervjuas. Två gånger de senaste månaderna har han svarat på frågor. Han menar att terrordåd i Ryssland är del i ett heligt krig, och att kriget inte kommer att ta slut förrän alla kaukasiska territorier där det finns muslimer har inlemmats i en gudsstat.
Men nu kanske det blir ändring på lagarna?
I vår ska riksdagen ta ställning till propositionen Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism. Med den är det tänkt att lagen ska anpassas efter de EU-regler som Sverige redan skrivit under på. Bland annat berörs frågor om tryckfrihet.
Detta har väckt oro för inskränkningar. Men i lagförslaget slås fast att vad EU-reglerna kriminaliserar redan är brottsligt i Sverige. Inte ens Kavkaz Center lär med andra ord påverkas.
Uppdaterad 10-04-03, 17:13
Det talibanerna hittills har misslyckats med är att få världsopinionen med på sin sida. Hur kommer det sig att det inte finns en svensk vänster som demonstrerar för talibanerna på samma sätt som för FNL under vietnamkriget? Även dom genomförde en hel del sprängattentat där civila dödades bara för att komma åt amerikanska soldater. Med stor sannolikhet så beror detta på att vi i västvärlden inte förstår oss på de radikala islamisterna och att Al Qaida och talibanerna hittills inte har lyckats utnyttja pressen till sin fördel.
Även om terrorbomberna kan leda till att man skrämmer bort ISAF så skulle det vara betydligt mer effektivt för talibanerna att dra nytta av de misstag som ISAF begår som nu senast att döda afghanska soldater. NATO har nu erkänt att misstaget berodee på att soldaterna färdades i civila bilar.
Uppdaterad 10-04-03, 18:59
Friendly fire går tvärr inte att undvika i kaotiska miljöer som Afghanistan där det är mycket svårt att skilja fienden från allierade eller civilbefolkningen. Alternativet är att ge våra soldater mycket hårda ROE och därmed öka riskerna för dem själva. För europeiska politiker så är dessa alternativ som pest eller kolera. Egna förluster eller dödade civila afghaner kan i bägge fallen leda till en diskussion i media som gör att trupperna dras tillbaka och då har talibanerna vunnit.
Det som är lite oroväckande är att aktiviteterna i den norra regionen ökat det senaste året.
Until recently Kunduz was relatively peaceful but insurgent activity has been increasing.
The shootings near Char Dara district came amid fierce fighting in parts of the province.
The Nato forces are said to have been en route at the time to the scene of a clash with Taliban insurgents in which three German soldiers were killed and a number seriously wounded south-west of Kunduz city.
Pressen från insasterna av ISAF i Halmandregionen och de pakistanska styrorna i Waziristan innebär att talibanerna flyttar på sig. Andra talibaner tröttnar på stridandet och byter sida.
Uppdaterad 10-04-06, 07:13
Det verkar som DN och SvD har hittat inlägget på Danger Room. Att videon läckt ut visar på två saker. Dels det uppenbara att USA försöker att dölja sina misstag, me dels också att det finns officerare som opponerar sig mot metoderna och därför bryter sina tysthetslöften.
Tyvärr så innebär användandet av CAS, Attackhelikoptrar och UAV att man dels riskerar att skada civila då det är svårt att från håll skilja vän från fiende, men framför allt så skapar det en distans till sina offer vilket gör att det kanske är lättare att ta beslutet att döda någon. Jag är därför t.ex. helt emot användandet av beväpnade UAV:er i denna typ av konflikter. USA använder t.ex. UAV i Pakistan då det inte är politiskt korrekt att sätta in marktrupper. Statistiken visar att för varje dödad Al Qaida medlem så går det 5-6 civila. Det finns bedömt ca 20.000 talibaner. Jag behöver inte ens göra klart detta räkneexempel för att visa på det absurda. Jag inser att det finns tillfällen när UAV, Attackhelikoptrar och CAS behövs men det måste vara mycket restriktivt, vilket McChrystal också gett order om.
Våra svenska politiker måste inse att för att vinna detta krig så måste vi vara beredda att ta risker. D.v.s. fotpatruller och begränsa användningen av grovt våld. Antingen det, eller ta hem våra trupper. Tyskland har krav på att minimera riskerna för sina egna trupper, vilket vi sett resultat av den sista tiden med bl.a. CAS attack som dödade många civila och nu senast när fem afghanska soldater dödades. Händelser som dessa ökar rekryteringen till talibanerna och då kommer vi aldrig att lyckas.
Targeting Pod Falls From RAF Typhoon Into Yorkshire Field
10 timmar sedan