VARNING: De som tycker att jag är en överbetalt gnällspik när jag kommenterar Försvarsmaktens personalhantering kan hoppa över det här inlägget!
Nu har jag fått kvittens från mitt hemmaförband F7 att man accepterar min uppsägning. Det innebär att jag har jobbat min sista dag i Försvarsmakten och att jag kommer att ha semester under april månad för att 1 maj börja på en ny arbetsplats. Jag har flyttat mitt bohag och sålt min lägenhet i Stockholm. En smula ironi är det att Flygvapnet just nu planerar för utlandsinsats och jag hade gärna ställt upp att deltaga. Dock frivilligt!
Överklagningsprocessen kommer jag dock att driva vidare med i samarbete med mitt fackförbund. Jag kommer givetvis att komma med mer information så fort det händer något nytt. Så enkelt slipper Försvarsmaktens Personaldirektör inte mig!
Jag tycker att det är intressant att se skillnaden på personalenheten på mitt hemmaförband och HRC. På hemmaförbandet så har man en personlig kontakt, vilket innebär att man blir behandlad på ett helt annat sätt. Där har man gjort ett bra jobb och vi skiljs åt som vänner. På HRC och uppe hos Personaldirektören sitter jag nog uppklistrad på väggarna som "Most Wanted".
Kanske är detta orsaken till att personalhanteringen är på väg utför i Försvarsmakten? På HRC sitter en massa människor som inte längre har personlig kontakt med de anställda. Det blir då så mycket enklare att behandla personal dåligt, då man själva slipper ta konsekvenserna av att varje dag möta en person som man behandlat illa och att den egna verksamheten lider på grund av personalbrist. HRC når ju sitt mål med verksamheten, vilket i dagsläget bara verkar vara personalnedskärningar för att kunna få plats med de nya kategorierna soldater och specialistofficerare.
När jag satt som chef brukade jag kräva tre saker:
- Uppdragsansvar.
- Ekonomiskt ansvar.
- Personalansvar.
Har en chef inte dessa tre saker så har man mycket svårt att göra ett bra jobb. Tyvärr så har Försvarsmakten idag mycket svårt att delegera ansvar, vilket innebär att man som chef har händerna fastbundna på ryggen. Om jag t.ex. vill rekrytera eller behålla en bra medarbetare så skulle jag vilja ha möjlighet att löneförhandla med honom/henne. Men den rätten har jag inte! Detta görs av personalenheten. Jag har vid mer än ett tillfälle tappat duktig personal på grund av detta. Personalenheten gör sitt jobb och sparar löneutbetalningar med konsekvensen att mitt projekt går sämre och Försvarsmakten riskerar att tappa en duktig medarbetare som går ut i det civila livet. Min personliga syn på saken är att har man en unik kompetens, så ska man också ha en möjlighet att löneförhandla. Kalla det utpressning eller vad som helst, men det är Försvarsmaktens eget fel att det har blivit så många singulärkompetenser! Tyvärr prioriteras budgeten före verksamhetsresultatet. I vissa fall så prioriteras inte ens budgeten, då jag tvingas hyra in dyra konsulter för att det finns personalramar eller lönetak som förhindrar mig att anställa fast personal!!
Det s.k. processupplägget på verksamheten i en matrisorganisation (Försvarsmakten har kopierat detta usla system från FMV) är också hål i huvudet. Jag kan t.ex. få en medarbetare till 25%. Men vem bestämmer NÄR jag har tillgång till dessa 25%? Om inte jag har denna person tillgänglig på t.ex. torsdag klockan 15.00 när jag har ett viktigt möte så har jag honom/henne i praktiken till 0%. Jag tycker att det är bättre att ha ett visst slack i beläggningen på personal för att de skall finnas tillgänglig när det kommer ett ryck i verksamheten och det behövs hårdare insatser. (Jämför gärna med Banverkets problem att hantera mycket snö denna och förra vintern, man saknade slack i verksamheten). Man har dessutom inte tagit hänsyn till den s.k. "ställtiden". En medarbetare kan inte ha 25% i fyra projekt. Det tar tid att ställa om hjärnan och skrivbordet mellan de olika projektens verksamhet. Har man fyra projekt så kan man kanske bara beläggas till 20% i varje projekt och övrig tid är ställtid och administration. Tyvärr är det ofta tvärtom. På FMV hade jag kollegor som var tidsbelagda till 200%!!
Jag vill inte påstå att det inte finns brister även i den civila verksamheten. Det är inte säkert att gräset är grönare på andra sidan staketet, men helt klart är det en annan nyans av brunt! Man har dock en mycket bra förståelse för verksamhetsresultat, då ett bra resultat innebär mer pengar till företaget. Försvarsmakten och FMV har inte dessa incitament. Ett bra resultat kan faktiskt kosta mer! Detta är något Tolgfors inte lyckats förstå då han gång på gång ställer sig upp och skryter med att Försvarsmakten sparat pengar under de senaste två åren. "Read my lips, Försvarsmakten sparar aldrig pengar. Försvarsmakten förbrukar mindre, vilket oftast resultarar i sämre resultat på grund av inställda övningar och utebliven anskaffning av förbrukningsprodukter som drivmedel och ammunition!"
Nu närmar det sig i varje fall slutet på min karriär i Försvarsmakten. När mina lumparkompisar 1987 lämnade F15 så fick jag en present. De hade samlat ihop alla pinnar från sina muckarkammar* och tejpat ihop dem till en gigantisk "muckarkam" som kunde hängas upp efter hela väggen på logementet. Eftersom jag skulle fortsätta i Flygvapnet så ansåg de helt riktigt att jag hade "em miljard pinnar till MUCK". Tyvärr så har den "kammen" försvunnit under åren, annars hade jag kunnat plocka fram den idag och skrika "30 pinnar MUCK!".
* En muckarkam var en plastkam där man en månad före MUCK - Militär Utryckning Civila Kläder bröt av en pinne per dag, så att när man ryckte ut så fanns inga pinnar kvar. I den gamla lumparvärlden så fanns en hierarki utöver den som ens gradbeteckningar angav. Man kunde vara SOLIS, BASSE, ATOM m.m. baserat på ju närmare man var slutet på tillvaron i lumpen. När omgången före en själv muckade, så var man äldst i tjänst bland de värnpliktiga och hade därmed indirekt makt över de andra stackarna som hade lång tid kvar i grönkläderna.
Russia Launches ‘New’ Ballistic Missile At Ukraine – Reports
3 timmar sedan
Blir du kvar inom MIC eller civil civil - uttryckt på ett annat sätt: går flytten till Linköping?
SvaraRaderaHursomhelst, lycka till på nya jobbet!
Vad fort allt har gått egentligen; hela ditt liv har ju ställts på ände och du ska byta stad (?), karriär, liv samtidigt som du har behövt tjafsa med gamla AG... hur mår du mitt i alltihopa?
SvaraRaderaHur som önskar jag dig all lycka med nya jobbet och nya livet, beundrar din styrka!
@Forsno: Tackar. Jag blir en smula halvcivil. Jag måste ju utnyttja den kompetens som Försvarsmakten byggt upp.
SvaraRadera@Tian: Tack! Jag mår faktiskt hyffsat. Det ska bli mycket intressant med nya arbetsuppgifter och en avdelning med arbetskompisar som jag umgåtts mycket med tidigare och uppskattar stort (fjäsk). Personaldirektören borde ha tillfrågat någon av de psykologer som en gång i tiden tog ut mig som pilot. Svaret hade då blivit att "han ger sig aldrig!". En kollega fick just den frågan av Informationsdirektören på HKV och gav honom exakt samma svar. Pilotkåren är full med tjurskallar, men de flesta stannar kvar med omtanke om familjen samt 55-års pensionen.
@CI: Jag läste inlägget trots att jag tycker att du är en överbetald gnällspik. I alla fall gnällspik. :-)
SvaraRaderaHa en trevlig semester och lycka till på det nya jobbet!
@MFI: Överbetald! Det kommer verkligen från rätt person! :-)
SvaraRaderaDelar din uppfattning om skillnaden på HRC och lokal HR-personal.
SvaraRaderaGoda nyheter får jag säga. Grattis.
Kanske inte så listigt ändå att ge sig på en tjurskallig pilot, som dessutom är en bloggekvilibrist. Den förväntade tystnaden kring hanteringen uteblev, kan man säga ;-)
Offentlighet är nästan alltid av godo.
CI-leaks... Dj-vl-gt bra gjort.
Apropå olika incitament. Gick från FM till industrin för några år sedan. När jag lämnade FM så höll min organisation fortfarande på med den omorganisation som beslutades två år tidigare. På mitt nya jobb blev jag snart "utsatt" för omorganisation igen. Storchefen kallade till möte, meddelade läget och att om tre månader gäller den nya organisation. Ha, tänkte jag, hur ska det kunna lyckas. Tre månader senare när jag kom till jobbet så satt ny skylt på dörren, nya sökvägar på servern, behörigheter överförda till ny org, etc. Det hade gått alldeles utmärkt. Dagen innan producerades 100%. Dagen efter producerades 100% fast i en ny org. Makalöst. Men, skillnaden var bland annat att den nya orgen var nödvändig för att förbättra resultatet. Övergången måste vara smidig för att inte påverka produktionen och resultatet. Om den strulat och dragit ut på tiden så hade den varit kontraproduktiv, högre chefer och aktieägare hade gått i taket och huvuden rullat. Därför utövade den ansvariga ledningen ett aktivt ledningsarbete där den nya organisationen och förberedelserna planerades och förbereddes av ledningen. Antagligen hade cheferna jobbat arslet av sig minst ett halvår innan beslutet delgavs på stormötet. Det fanns incitament att lyckas - i tid.
SvaraRaderaI det jämförande exemplet i FM så beslutades om omorganisation, inte för att det var något uttalat fel med produktionen och resultatet utan för att ledningen inte kände att de med säkerhet kunde säga att så var fallet. De ansåg sig ha dålig koll. Därför tyckte översten att en övergång till HKV org-modell vore väl bra? Därefter meddelades verksamheten att chefen beslutat om en omorganisation. På frågan om hur den nya orgen skulle se ut blev svaret att det ska vi tillsammans utarbeta. Följden blev att de som normalt ägnar sig åt produktionen helt plötsligt blev delegerad arbetskraft åt ledningen. Verkar ju grejt om man tänker uppdragstaktik, eller... Utöver att lösa verksamhetens produktionen så gick nu 10-50% arbetstid för ALLA åt till att definiera den nya orgen. Under mer än två år där ALLA medarbetare naturligtvis var delaktiga. Det är väl bra ledarskap, "delaktighet" och såna där apelsinrullartermer, eller...
Om man inte hade problem med att producera rätt tidigare, så lär man väl ha fått det. Men ledningen hade säkert bättre koll. (Ha!).
Varför så stor skillnad? Min bestämda uppfattning är just skillnaden i incitament. Det är riskfritt att experimentera med omorganisation i FM. Mer än det, det är ett karriärskrav att omorganisera. Hur det går och om det blev bättre är det däremot ingen som ifrågasätter. All förändring måste väl vara en förbättring?
Utöver denna utvikning så önskar jag dig all lycka på ditt nya jobb. Hoppas att jobbet inte kommer i konflikt med ett fortsatt bloggande.
Det är bara att beklaga FM som mister en uppenbart värdefull resurs. Tyvärr finns det inga incitament inom FM som gör att någon ansvarig där bryr sig. That's life antar jag och vem utanför FM bryr sig att det är så? Det är ju bara skattepengar.
@ CI
SvaraRaderaEtt STORT GRATTIS och lycka till på ditt nya jobb!
Flygsoldat 113 Bom
Intressant, har blivit erbjuden arbete som soldat/civil av min gamla plutonschef. Han vill men ingen högre upp tydligen. Måste gå SOU först för att lära mig saker jag redan kan. Pust, vad säger man?
SvaraRaderaTror detta verkar bäst i längden även för dig CI. Tyvärr har vi som delägare i företaget Sverige inte för mycket att säga till om.
//Limpan
Lycka till i ditt nya jobb!
SvaraRadera/Morgonsur
http://morgonsur.wordpress.com
Grattis CI!
SvaraRaderaVi får säkert träffas och ta en öl utan Boppers vid nästa tillfälle. Jag har säkert anledning att svänga förbi din nya basering :)
@Statsmannen: Boppers Rock! :-)
SvaraRaderaHRC, FM:s motsvarighet till Försäkringskassan.....
SvaraRadera"Förbandet" HRC sväller rejält, men levererar dåligt jämfört med deras tjänstekatalog.
Jag tror att en anledning kan vara att HRC mestadels befolkas av individer som aldrig varit ute i det som i de nya kampanjerna beskrivs som "Vår verklighet!"
Grattis, CI!
SvaraRaderaÖverbetald? Jag vet inte vad du tjänar, framförallt vet jag inte vad du uträttar.
Gnällspik? Varje chef måste lära sig att skilja mellan de som gnäller för att något är fel och de som gnäller för att gnälla. Dina betraktelser om ledarskap från i dag visar att du tillhör den första kategorin.
Jag hoppas att du fortsätter att blogga. Nu ger det lite mera perspektiv på Libyen. En allmänbildande blogg.
Fundersam
@ CI:
SvaraRaderaStort lycka till med det nya jobbet! Klokt att bädda med lite fjäsk innan du börjar ;-)
Fair winds!
/ Commander