lördag 19 mars 2011

Order of Battle

I ett tidigare inlägg så började jag att lista upp de enheter som deltagande nationer bidrar med till "Operation Odyssey Dawn", d.v.s. insatsen i Libyen som bygger på FN Resolution 1973. Varför heter insatsen egentligen "Odyssey Dawn"? En ren slump enligt Pentagon.

Jag tänkte i detta inlägg systematisera det hela genom att lista upp deltagande nationer, enheter och var de är utgångsgrupperade. Wikipedia ligger givetvis en smula före mig...

Bra information finns på US DoD samt på Stratfor. NY Times har en bra karta som visar utvecklingen i Libyen dag för dag.

Därför så kommer detta inlägg att uppdateras regelbundet.
Senaste uppdatering skedde 2011-04-02, 14:12.

Anfallet mot Libyen leds av General Carter Ham, chef för U.S. Africa Command i Stuttgart. Den taktiska ledningen sköts av Amiral Samuel J. Locklear som till vardags är chef för Allied Joint Forces Command i Neapel. Han har sitt högkvarter i det amerikanska fartyget USS Mount Whitney. Startorder för NATO-flyg ges dock från Rammstein i Tyskland under ledning av JFACC - Joint Force Air Component Comander Generalmajor Margaret Woodward, commander 17th Air Force.

USA:s villkor för att deltaga i insatsen var att NATO skulle ta över koordineringen av NFZ. Frankrike och Storbritannien har nu kommit överens om att det blir NATO som leder operationen. 2011-03-23 så sköts beslutet om NATO:s övertagande upp ytterligare en vecka.

- Nato will assume the day-to-day military command of the no-fly zone, using the alliance's military structures. The operation could be run by Admiral James Stavridis, the US supreme allied commander in Europe, who works from the Nato's military headquarters in Mons, Belgium.

- Political oversight will be provided by members of the coalition and not by Nato. Sarkozy will say this shows Nato is not in complete command, as it was in the bombing campaign against Serbian targets during the 1999 Kosovo campaign. In a traditional Nato-led operation, political control would be provided by the North Atlantic Council, the main political decision-making body of the alliance.


11-03-23 så drog Tyskland tillbaka alla marina enheter från Medelhavet från NATO-ledning, vilket indikerar att man inte vill bli inblandade i operationen. Man har dock valt att förstärka med 300 AWACS-personal i Afghanistan, vilket innebär att NATO kan flytta personal från Afghanistan till Medelhavet.

11-03-27 gick Turkiet med på att NATO tog över ledningen av insatsen i Libyen. I praktiken kommer detta att ske om någon vecka. Under NATO:s ledning kommer operationen i Libyen att byta namn till operation "Unified Protector". Den kanadensiske generallöjtnanten Charles Bouchard kommer att leda NATO-insatsen från Allied Joint Force Command i Neapel. Sjöblockaden leds av den italienske Vice Amiralen Rinaldo Veri, Commander Maritime Command i Neapel. Den amerikanske generallöjtnanten Ralp Jodice II är Commander Allied Air Command, Izmir. Här finns den senaste officiella listan på enheter som deltar i "Unified Protector" under ledning av NATO. Notera att den inte stämmer. Danmark har enligt listan fyra flygplan i insatsen, men har skickat sex. Det kan dock vara så att man bara listar de operativa enheterna, så reservflygplan tas inte med. PÅ NATO:s hemsida kan man läsa de senaste uppdateringarna om läget i Libyen.

BBC har en lista över flyg som deltar i anfallet. Aftonbladet har tagit fram en karta med övesikt över de styrkor som deltar.

Belgien
Med tanke på att Belgien ända sedan förra årets val enbart har en interrimsregering så är det mycket intressant att se att denna interimsregering ändå har så pass mycket mandat att man kan besluta om deltagande i internationella insatser.

Luftstridskrafter
- 6 x F-16 på plats i Araxos, Grekland. De var redan där på en NATO-övning.

Sjöstridskrafter
- M923 Narcis, minfartyg

Bulgarien
Sjöstridskrafter
- Ett fartyg

Danmark
Luftstridskrafter
- 6 x F-16MLU som baseras på US Naval station Sigonella i Sicilien.

Frankrike
Frankrike inledde anfallen 11-03-19 mitt under pågående förhandlingar i Paris med motivet att Benghazi höll på att falla för Khadaffis styrkor och det skulle riskera att rebellerna utplånades. Då Charles de Gaulle blir den "flygplats" som kommer att ligga närmast insatsområdet så kommer Frankrike att dra en stor del av lasset i Libyen. På fastlandet används basen Istres. Frankrike går anfallet mot Libyen under namnet "Operation Hármattan".

Luftstridskrafter
- 8 x Rafale C/B, EC 01.007 Provence Escadron, baserade i Mont Verdun, Frankrike.
- 2 x Mirage 2000-5, EC 01.002 Cigogne Escadron, baserade på Solenzara i Korsika.
- 2 x Mirage 2000D, EC 03.003 Ardennes Escadron, baserade på Solenzara
- Mirage F1CR
- 6 x C-135, GRV 02.093 Bretagne Escadron
- 1 x E-3F AWACS, 36ème EDCA
- 8 x Rafale M, 12F Flottilja (baserad på Charles de Gaulle)
- 6 x Super Étendard, 17F Flottilja (baserad på Charles de Gaulle)
- 2 x E-2C Hawkeye, 4F Flottilja (baserad på Charles de Gaulle)
- 1 x C-160G SIGINT, 01.054 Dunkerque Escadron, baserad i Souda Bay
- 32 x NH-90 eller Tigre ombord på Mistral/Tonerre.

Sjöstridskrafter
- Jean Bart, jagare med luftförsvarsuppgifter
- Forbin, jagare med luftförsvarsuppgifter
- Hangarfartyget Charles de Gaulle, lämnar Toulon 11-03-20
- Dupleix, jagare, del av CSG - Carrier Strike Group Charles de Gaulle
- Aconit, fregatt, del av CSG CdG
- Mistral (L9013), Amphibious Assault ship.
- Tonerre (L9014), Amphibious Assault ship
- Meuse, tankfartyg, del av CSG CdG
- 1 atomubåt

Grekland
Grekland har ställt baserna Souda Bay (Kreta), Andravida (Patras), Aktio (Preveza), Araxos (Peloponnese), Kasteli (Crete) och Tanagra (Boeotia) till förfogande för insatsen.

Luftstridskrafter
- 4-6 x F-16
- 1 x Embraer R99 Eriey radarflygplan (med andra ord den enda "svenska" insatsen)

Sjöstridskrafter
- En fregatt med två helikoptrar

Holland
Luftstridskrafter
- 6 x F-16MLU kommer att skickas ner och baseras på Sicilien.
- 1 x Do-228 tillhörande kustbevakningen deltar i operationen "Hermes". Detta är inte en del av NFZ, utan av EU operationen "Frontex".
- 1 x KDC-10 lufttankning

Sjöstridskrafter
- Fregatten Hr. Ms. Tromp deltog i evakueringen, oklart om hon ingår i sjöblockaden.

Markstridskrafter
- Under evakueringsfasen så blev tre stycken holländska marinsoldater tillfångatagna av Khadaffis soldater, men fick senare lämna landet.

Italien
Italien har ställt sju baser (Aviano, Decimomannu, Gioia del Colle, Grosetto, Sigonella, Solenzara och Trapani) till förfogande för koalitionens stridsflyg samt ledning av insatsen från NATO Allied Joint Forces Command i Neapel och CAOC 5 i Poggio Renatico.

Luftstridskrafter
- 4 x Tornado ECR, 155º Gruppo 50º Stormo, ombaserade från Piacenza till Trapanibasen Sicilien
- 4 x F-16ADS
- 3 x Tornado IDS, 154º Gruppo 6º Stormo, ombaserade från Ghedi till Trapani. Har inledningsvis använts för Buddy-Byddy lufttankning.
- (4 x Eurofighter, 9º Gruppo 4º Stormo ombaserade från Grosseto till Trapani)
- 6 x AV-8B (ombord hangarfartyget Garibaldi)
- 5 x Augusta SH-3D eller Augusta/Westland EH101 (ombord hangarfartyget Garibaldi)
- 8 x AV-8B (ombord hangarfartyget Cavour)
- 12 x EH101 (ombord hangarfartyget Cavour)

Sjöstridskrafter
- Andrea Doria, jagare
- Garibaldi, hangarfartyg.
- Cavour, hangarfartyg
- Libra, patrullskepp
- Euro, fregatt (del av NATO SNMG1)
- Etna
- San Giorgio
- Bettica
- Francesco Mimbelli
- Fenice
- Sirio
- San Marco

Jordanien
Luftstridskrafter
?

Kanada
I Kanada så går insatsen i Libyen under namnet "Operation Mobile".

Luftstridskrafter
- 7 x CF-18 från 425 (Tactical Fighter) Squadron, 3 Wing Bagotville. Baserad på Trapani.
- 2 x CC‑177 Globemaster, Valetta Malta. Deltog liksom CC-130J i evakueringen av utländska medborgare i Libyen.
- 2 x CC-130J, Valetta Malta
- 2 x CC-150, lufttankningsflygplan 437 Transport Sqn, 8 Wing Trenton, Ontario

Sjöstridskrafter
- HMCS Charlottetown (FFH 339), Halifax klass korvett med CH-124 Sea King ombord. Del av Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

NATO
E-3 AWACS är en gemensam resurs inom NATO. Det är bara USA, Frankrike och Storbritannien som har egna E-3. AWACS var den första resurs som sattes in i Medelhavet som del av att man utökade operation "Active Endeavor" till 24/7.

Luftstridskrafter
- 3 x E3A AWACS, Trapani

Norge
Norska statsministern säger 2011-03-21 att norskt stridsflyg enbart kommer att sättas in efter det att det blir klart vem som långsiktigt kommer att leda insatsen. 2011-03-24 så startade de två första norska F-16 mot Libyen efter det att Turkiet gått med på att NATO tar över ledningen av operationen.

Luftstridskrafter
- 6 x F-16MLU, men det tar ett par dagar innan dessa kommer fram. De norska flygplanen lämnar Bodö 11-03-21, ca 11.00. De kommer att operera från Souda Bay på Kreta.
- 1 x C-130J för att transportera ner personal till insatsen.
- 1 x P-3 Orion för havsövervakning har tidigare utlovats.

Portugal
Luftstridskrafter
- 1 x Casa 295 som tillhör kustbevakningen deltar i operationen "Hermes".

Quatar
Luftstridskrafter
- 6 x Mirage 2000-5EDA/DDA, Används för spaning med Damocles kapsel. Baseras i Souda Bay.
- 2 x C-130

Rumänien
Sjöstridskrafter
- Fregatt

Spanien
Luftstridskrafter
- 4 x F-18, baseras på Decimomannu AFB på Sardinien. 2 st F-18 har 2011-03-22 deltagit i insatser efter godkännande från den spanska regeringen.
- 1 x Boeing 707 lufttankningsplan (samma grundtyp som KC-135)
- 1 x CN-235 MPA havsövervakningsflyg

Sjöstridskrafter
- Méndez Núñez, F100 frigate
- Tramontana, S-74 ubåt

Storbritannien
Den brittiska delen av anfallet mot Libyen går under kodnamnet "Operation Ellamy". Man operarar från Marham i Storbritannien, Gioia del Colle i Italien och den engelska basen Akrotiri på Cypern.

Luftstridskrafter
- 8-12 x Eurofighter, från RAF Coningsby kommer att tillsammans med Tornado GR4 ombasera till Gioia Dell Colle i Italien. Tillsammans med Tornado så har man bildat 906 Expeditionary Air Wing.
- 6-12 x Tornado GR4, startade från RAF Marham. De ska ha avfyrat långdistansrobotar samtidigt som anfallet med Tomahawkrobotar. Troligtvis så är det 2 Sqn 138 Expeditionary Wing som satts in. Man använde sig av Storm Shadow robotar.
- 3 x E-3D Sentry AWACS, Akrotiribasen på Cypern. Tillsammans med lufttankningsflygplanen och Sentinel bildar man 907 Expeditionary Air Wing.
- 1 x Raytheon Sentinel R1, Akrotiri
- Lockheed Tristar K1 Lufttankning, 101 sqn RAF Brize Norton
- 2 x Vickers VC-10 Lufttankning, Akrotiri
- Nimrod?
- C-17
- C-130

Sjöstridskrafter
- HMS Cumberland, Type 22 fregatt
- HMS Westminster, Type 23 fregatt
- HMS Triumph, Trafalgar Class atomubåt som tillsammans med amerikanska styrkor inledde anfallet med kryssningsrobotar.

Markstridskrafter
- Under evakueringsfasen så blev sex stycken SAS-soldater tillfångagna av rebeller, men släpptes senare. Om andra SAS-soldater stannat kvar under anfallet för att t.ex. agera FAC är oklart.
- MI6, underrättelseinhämtning på samma sätt som CIA.

Sverige
Regeringen har 11-03-29 efter förfrågan från NATO antagit en proposition att skicka flyg till Libyen. Riksdagsbeslut förväntas under veckan.

Luftstridskrafter
8 x JAS 39C/D Gripen från 1:a div F17, Ronneby, baseras på Sigonella. De första tre flygplanen lämnar Sverige 11-04-02, 10:00. Mellanlanding på Kecskemét AFB i Ungern. Med sig får de "Regeringsflygplanet" en Tp-102 Gulfstream med bekväma säten för att transportera tekniker och bevakningspersonal. Resten av styrkan lämnar 11-04-03, 09:00.
1 x Tp 84 AAR Herkules från F7, Såtenäs. En Tp 84 Herkules baserades tidigare även på Malta som del av evakueringen av utländska medborgare. Ytterligare tre Tp-84 används för nedtransporten av utrustning till Sardinien.
1 x S-102 Gulfstream från F7 detachement Malmen

Turkiet
2011-03-24 gick Turkiet med på att NATO ska ta över ledningen av operationen. Det kan innebära att man även kommer att erbjuda stridsflyg. Basen Incirlik används för insatsen. 2011-04-03 genomfördes en evakuering av skadade från staden Misrata med skydd av två turkiska fregatter och tio stridsflygplan.

Flygstridskrafter
- 6 x F-16 baseras på Sigonella

Sjöstridskrafter
Turkiet erbjuder sex fartyg till insaten. En ubåt, fyra fregatter och ett stödskepp.

UAE
I pressen sägs det 2011-03-21 att UAE enbart deltar i humanitära insatser. Vad detta innebär och vad flygplanen på Sardinien ska användas till är oklart.

Luftstridskrafter
- 12 x Mirage 2000-9, Decimomannu AFB Sardinien.
- 12 x F-16 Block 60

USA
USA har tydligt markerat att man enbart avser vara med i inledningen av operationen för att sedan bidra med "enablers" som t.ex. lufttankning. Det är val nästa år i USA och Obama har redan fullt upp med den dåliga ekonomin i kombination med insatserna i Irak och Afghanistan.

Luftstridskrafter
- 31st Fighter Wing med två divisioner (510 och 555) F-16 på Avianobasen i Italien. På film landar F-16CJ med fenmärke SP som står för 480th Fighter Squadron, 52 FW Spangdahlem AFB, Tyskland. Under vingarna verkar det hänga AGM-88 HARM, alltså är dessa flygplan utrustade för SEAD.
- En division F-15E ur 492nd Fighter Squadron och 494th Fighter Squadron, 48th Fighter Wing RAF Lakenheat har ombaserat till flygplatsen Souda på Kreta. En F-15E förlorades p.g.a. mekaniska problem i närheten av Benghazi 2011-03-22.
- EA-6B Prowler, Souda Bay, Kreta
- EA-18G Growler, VAQ-132, Aviano Air Baseanvänds för första gången i en skarp insats i Libyen! Tidigare baserade i Irak.
- KC-135, 100th Air Refueling Wing, RAF Mildenhall och 92nd Air Refueling Wing, Fairchild AFB, baserade på Souda Bay
- KC-130J, Sigonella
- 4 x F-18, Aviano
- 2 x C-17, Aviano
- 1 x C-130J, 37th Airlift Squadron at Ramstein Air Base, baserade på Aviano
- Global Hawk
- 4 x P-3C Orion
- 1 x EP-3E Ares
- E-3A AWACS
- 4 x AV8B Harrier II, ombord USS Kearsarge
- 22 x V-22 Osprey, ombord USS Kearsarge
- 3 x B-2 startade från 509th Bomb Wing, Whiteman AFB i USA och fällde i det första anfallet 45 st JDAM över libyska flygfält.
- 2 x B-1B
- B-52
- 1 x EC-130J Commando Solo, 193rd Special Operations Wing, Pennsylvania Air National Guard
- 2 x AC-130
- 6 x A-10, SP på fenan 52 FW Spangdahlem AFB, Tyskland baserad på Aviano
- U-2, baserad på Akrotiri

Sjöstridskrafter
- USS Mount Whitney. Mount Whitney är ett unikt skepp byggt enbart för att vara en flytande stridsledningscentral.
- USS Providence (SSN 719). Attackubåt med Tomahawkrobotar.
- USS Florida. Attackubåt med Tomahawkrobotar.
- USS Scranton. Attackubåt med Tomahawkrobotar.
- USS Barry, Arleigh Burke klass robotkryssare.
- USS Stout. Arleigh Burke klass robotkryssare. USS Barry och USS Stout inledde tillsammans med tre amerikanska och en brittisk ubåt attacken mot Libyen med över 110 kryssningsrobotar.
- USS Kearsarge, Amphibous Assault Ship med 22 st V-22 Osprey, 4 st AV-8B Harrier II och 6 st SH-60 Blaxkhawk.
- USS Ponce, Amphibious Transport Dock
- USS Mason, jagare med 2 st SH-60 Blackhawk ombord.
- USS Bataan?, Amphibious Assaul ship
- USNS Lewis & Clark, stödskepp
- USNS Robert E Peary, stödskepp
- USNS Kanawha, stödskepp

Markstridskrafter
- CIA SOG, okänt antal. I första hand underrättelseinhämtning, bygga upp kunskap och kontaktnät med rebellerna. I andra hand eventuellt utbildning.

I Röda havet ligger även en hangarfartygsgrupp ledd av USS Enterprise. För att flyg från denna styrka ska kunna deltaga krävs dock lufttankning samt tillstånd att flyga över Egypten för att nå Libyen. Denna styrka är nog mer förberedd på att hantera problem i Jemen än att blanda sig in i insatserna i Libyen.

9 kommentarer:

 1. Mirage 2000 (oklart om det är D eller N)

  SvaraRadera
 2. Pinsamt att grekerna ställer upp med "svenskt" flyg...

  SvaraRadera
 3. Om Mirage 2000N: Den byggdes för att aldrig kunna bära icke-kärnvapen, just för att man inte skulle kunna frestas använda den till sånt här. Det har man nu ändrat på, men de klarar inte de mest avancerade konventionella, så skjuter man SCALP EG är det från 2000D.

  SvaraRadera
 4. Är det någon som vet ifall Brimstone är fullt operativ på Typhoon än?

  SvaraRadera
 5. Får man fler A10 filmer tror ni? Kan inte få nog av de där brrrrt brrrrt ljuden. Finns det någon svensk som vittnat dessa live?

  Antika gamla vapen som fortfarande används flitigt.

  SvaraRadera
 6. Är de franska Mirage F1:orna de som är baserade i Chad?

  Snyggt plan i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 7. Hur går det för engelsmännen med sina Typhoon?

  SvaraRadera
 8. @Per A: Jag misstänker att det är Tchaddivisionen man nyttjat, då de har stor erfarenhet av Afrika.

  @MFI: Så vitt jag vet så har Eurofighter ännu inte varit inne i hetluften. Det är Tornado GR4 som stått för de initiala brittiska attackerna. Detta är vad RAF har sagt i sin kommuniké ovan.

  SvaraRadera
 9. Brimstone är inte operativ på någon typ av Typhoon. Det tar nog ett par år till.

  SvaraRadera