FN vill det, Nato vill det, svenska folket vill det, och piloterna vill det. Vad väntar vi på? En inbjudan från Khadaffi?
Se reportage i Sydnytt med divisionschefen för insatsdivisionen.
SvD, DN
1983 Aerocenter Trafikflyg/Swedair i Växjö
9 timmar sedan
Men om vi nu bortser från de uppenbara motiven, att Cynisk vill åka iväg och lyfta traktamente och resten av FM vill visa att de inte är så usla som Rosenbad, Helgeandsholmen och L24 ibland gör sken av - vad är målbilden? När är insatsen klar?
SvaraRaderaRäcker det med att gamle Muammar klämmer ur sig att det var ju tokigt gjort av mig sista tretti åren, men under 2012-14 kan vi nog få någon form av val till stånd - om ni bara låter mig hållas.
Eller om han råkar befinna sig i fel ände av en valfri verkansdel, varvid en ny Charles Taylor dyker upp som ledare för rebellerna, är tanken då att målväxla och börja jaga de tidigare rebellerna?
Frågan är inte om FV klarar av att hantera sexton flygningar om dagen i ett par veckor utan om vad man vill åstadkomma.
Bara för att man har en hammare är inte varje problem en spik...
Norto, nordens NATO borde bildas. Man kan ju poola tankplan, beväpning, helikoptrar och awacs? Man skulle kunna sätta upp en expeditionsstyrka som kan resa runt lite här och var. 8+8+8. Samma länder som utgör SAS..
SvaraRaderaTill anonym 02:57
SvaraRaderaOj oj oj det där som lät så bra och sedan började du dra in SAS i det hela.
Tydligen har ett F15-E krashat men inte pga fientlig eld utan pga tekniskt haveri, finns det någon info om besättningens status? Inte kul att landa i Libyen direkt..
SvaraRaderaF15 har två turbiner, men det krashade ändå, gripen har bara en, kan man räkna med dubbla risken?
NiklasN:
SvaraRaderaRebelledaren som piloterna vill döda för är ju redan en islamistisk Charles Taylor.
vulgu, vad lider du av för bokstavssjukdom?
SvaraRaderaJag tycker nog att vår försvarsministers kärnfulla uttalande och agerande mer än allt annat tydligt visar var vi som land står i frågan.
SvaraRaderaHans kraftfulla sätt att ta tag i och analysera de olika delarna av den komplicerade frågeställningen överglänser det mesta.
Precis som i valtider formligen spottar han ut sina åsikter i media.
På sedvanligt maner har han en stor portion egna och fritänkande synpunkter.
Tror att det skulle vara precis så här det skulle gå till vid ett evetuellt beslut om vår så kallade solidaritetsförklaring.
Hur lång tid varade Georgienkriget?
Teaterdirektören.
OBS! IRONI FÖREKOMMER I STOR MYCKENHET I KOMMENTAREN.
Jaktskydd skulle lämpa sig bäst för JAS nere i Libyen. Inga risker med markanfall och utslaget luftförsvar, nomenklaturan kan då slå sig för bröstet.
SvaraRadera@Anonym 04.41: Bägge besättningsmedlemmarna klarade sig.
SvaraRaderahttp://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/22/f15-fighter-crash-libya
http://www.guardian.co.uk/world/video/2011/mar/22/f15-fighter-jet-crashes-rebel-libya-video
Den sista videon är intressant, då vraket är mycket helt. De där AMRAAM 120 C lär nog en del tekniker vara sugna att sätta tänderna i. Sedan skulle jag som åskådare ta ett par steg tillbaka då det är en hel del saker som kan säga PANG i vraket.
I uttalandet sade man mechanical failure och det behöver nödvändigtvis inte vara motorn, även om det kanske är mest sannolikt.
Två motorer är inte dubbelt så bra. tvärtom så eftersom det finns fler saker som kan gå sönder så ökar risken för att EN motor ska gå sönder. En kraftig turbinexplosion kan slå sönder vitala delar i flygplanet och även skada den andra motorn.
Av vrakets fina skick i kombination med att besättningen tydligen sköt ut sig på mycket hög höjd så skulle jag vilja påstå att det inte blev nedkjutet utan efter utskjutning hamnat i en flatspinn som är ett av de "mjukaste" sätten för ett stridsflygplan att haverera på.
"FN vill det, Nato vill det, svenska folket vill det, och piloterna vill det. Vad väntar vi på? En inbjudan från Khadaffi?"
SvaraRaderaNä, det väntar vi inte på. Vi väntar på att alliansen skall presentera en lösning på frågan om vem som skall leda operationen om någon dag, med vad denne skall leda och gärna också lite information om mål och medel i operationen.
Mycket politik blir det. Det "beröm" Teaterdirektören ger till vår försvarsminister, med inte så lite ironi, saknar inte täckning i verkligheten. Dock får jag nog säga att vår egen Bagdad Bob begripit när en floskelsamling med uttryck som Ett Insatt Insatsförsvar och Omedelbart Gripbart inte passar i miljön.
På andra sidan Atlanten sitter en vankelmodig nobelpristagare och undrar vad som hände och, helt unikt i min livstid, undrar över vem som vill ta över, nu när USA inte vill. Ingen? Någon? Snart börjar The Blame Game. Varför började man kriget utan att ha elementa på plats. Flygstridskrafter och NFZ är det lilla problemet, det politiska är det stora bekymret.
Hur klarar sig gripen mot F15 i red flag? Någon som vet? Det är väl som f16 vs f15 i stort?
SvaraRaderaF14 är dock mitt favorit jaktplan genom historien, vilken slägga det var i denna bränsleslukare.
Försvarsministern lyckas med konststycket att idag lämna ett blogginlägg som slår ett slag för IO14 och den försvarsplanering vi börjat återta och inte med ett ord nämna det ISAF möte han var med på i fredags eller, ännu värre, inte med ett ord nämna Libyen, ett svenskt deltagande i den insatsen eller hur den påverkar/kan påverka Sverige, EU, NATO eller FN. I sanning en bedrift.
SvaraRadera09:13 skrev jag: "Dock får jag nog säga att vår egen Bagdad Bob begripit när en floskelsamling med uttryck som Ett Insatt Insatsförsvar och Omedelbart Gripbart inte passar i miljön."
SvaraRaderaAck vad jag bedrog mig. Strax efter att jag skrivit detta rasar nästa viktiga budskap in via Försvarsministerns blogg.
"Kraven på våra förbands tillgänglighet, användbarhet och flexibilitet är mycket tydliga. Tydligt är också att vi ska ha förmåga att använda våra förband både hemma och borta. Förutom att vara så interoperabla att vi kan sätta in våra styrkor utomlands..."
Man kanske skulle kunna tänka sig några ord om det som upptar oss alla, Libyen och vår eventuella insats där, men icke.
Det danska uttrycket Blaereröv ligger väl till för att beskriva inlägget, under de omständigheter som nu är för handen.
Sug på den här: "Det är en av mina personliga prioriteringar att särskilt uppmärksamma vägen fram mot intagandet av IO14. Vi måste redan nu identifiera eventuella fallgropar innan det är för sent att rätta till något fel."
Kul kille.
Kina och ryssland lär betala bra för alla överlevande censorer och annat gött i vraket, tror ni inte? Stor risk att detta vrak kommer bombas..
SvaraRaderaKina brukar alltid försöka sno åt sig saker, parasitnationen nr 1!
Är det en LM sniper pod vi ser på bilderna?
Tolgfors vet mycket väl att han endast har en uppgift: han ska sälja politik som andra människor beslutat. I det är han bekväm, i den rollen är han användbar. Hans uppträde på Folk och försvar bekräftar detta... Har ni någon gång försökt lura en försäljare att erkänna att hans produkt suger? Svårt!
SvaraRaderaJu mindre vi hör från den mannen desto bättre. F.ö förhåller jag mig tveksam till att han författar inläggen på den där "hemsidan" har (för någon blogg är det definitivt inte).
Jag såg just Bildt på BBC och han var faktiskt väldigt vettig.
SvaraRaderaHan tyckte att det inte var konstigt att det tog några dagar att hitta hur operationen långsiktigt skulle ledas och förespråkade en NATO-ledd fortsättning med ett politisk styrande råd för alla deltagande länder. Han ville ha tydliga insatsregler och slutmålet att tvinga fram förhandlingar mellan parterna i inbördeskriget.
Väldigt Balkan Mk2.
Svenskt deltagande var en självklarhet.
Varför har han inte gett en liknande intervju till SVT?
@Sumatra 09.13: Jag håller med om att man likt Irak 2003 ger sig in i en insats utan att ha bestämt några mål. Men det finns två skillnader jämfört med Irak.
SvaraRadera- Det blev en smula tidkritiskt då rebellerna höll på att köras över runt Benghazi. Utan en rebellrörelse på marken hade insatsen varit verkanslös, då vi knappast är sugna på ytterligare ett markkrig.
- Koalitionen har ett begränsat mål. Det handlar verkligen bara om att stoppa Khadaffiz möjlighet att anfalla rebellerna med tunga vapen. Att vinna striden är till för rebbellerna och arabvärlden att komma upp till bevis. Samma sak med att bygga upp en ny regim. Där bör vi hålla fingrarna långt från syltburken.
Lite oroväckande är dock våra franska vänners agerande. Jag har fått en känsla att de första markattacekrna med rafale inte riktigt var sankionerade av de övriga i koalitionen, men fransmännen hävdar att det var ett kritiskt läge där man var tvungen att slå till.
@ CI,
SvaraRaderaLibyenoperationen är betydligt lösare i köttet än vad Irak 2003 var. Målet då var att plocka bort Saddam från makten och därmed hans parti och hans våldsapparat och dessutom gick man in på marken. Inget av detta skall vi göra i Libyen.
I Libyen skall vi skydda civilbefolkningen från övergrepp som sker på marken och detta skall verkställas från luften. Frånsett de våldshandlingar som nu sker över ytan med rent militära medel, så sker övergreppen i slutna rum. Vi kan ju inte ens ange om en offensiv från rebellernas sida skall understödjas från luften eller om detta ligger vid sidan om mandatet. Vad gäller för skyddet av civilbefolkningen i de städer som Kadaffi behärskar eller gäller inte FN-resolutionen där?
Att upprätta en NFZ är helt OK, men sedan? Med det upplägg som nu verkar att vara för handen, så lär FV samtliga piloter hinna ta en törn i operationen och Kadaffi och hans söner lär styra under överskådlig tid.
En flygande start och inget synbart slut. Inte konstigt att USA vill tråkla sig ur och bort.
@Sumatra: Det som båda Carl Bildt och Rheinfeldt nu uttrycker i form av att alanysera uppdraget låter vid en första anblick mycket klokt.
SvaraRaderaProblemet är att om alla skulle resonera så så skulle rebellerna ha blivit överkörda av Khadaffi som har tillgåg till alla tunga vapensystem.
"There is a time to think and a time to act".
Jag tycker att upprätta en NFZ är ett mål i sig själv. Vi bör undvika att gå längre än så. Vi är de som ger arabvärlden möjlighet att fixa till problöemen i Libyen, vi skall inte lösa dem själva.
Man brukar säga att man ska tänka innan man agerar. Men för att ha förband i internationell beredskap R10, så måste politikerna ha tänkt klart INNAN förbanden sättts i beredskap. När behovet uppstår ska den enda process man behöver genomgå vara själva agerandet.
Det är en smula pinsamt att se vår statsminister nu stå och uttala sig om Sveriges humanitära profil.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/reinfeldt-vill-lyfta-humanitar-hjalp_6032367.svd#after-ad
Ja, det är kanske vad vi ska vara, men i så fall är det dags att lägga ner NBG och våra beredskapsförband och ersätta dem med "Pace Corps".
http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/03/soldaten-och-ingenjoren.html
CI,
SvaraRaderaJag är av samma uppfattning som du, men jag undrar över varför det inte fanns någon form av parallellplanering. Den militära planeringen med ledningsfrågor mm kunde genomförts samtidigt som man försökte få till en resolution i FN. Nu verkar man bli överraskad av att resolutionen antogs. Särskilt USA verkar ha blivit taget på sängen och halkade in i operationen, som det verkar, högst motvilligt.
Den norska inställningen verkar vara genomtänkt. För fram resurser till området, i avvaktan på att ledningsförhållandena skall klarna. Så långt kunde vi också gått.
@Sumatra: Ja, Norge är sluga. De vidmakthåller sin transatlantiska relation, sin position inom NATO och samtidigt en politisk handlingsfrihet.
SvaraRaderaFransmännen verkar ha drivit på hårt i denna operation. Ska bli intressant att studera resultatet från dagens NATO-möte.
RAF anser nu att det libyska flygvapnet är neutraliserat. Det innebär att flygplan som deltar i en NFZ har ganska så lite att göra, förutom att stoppa eventuella smugglingar och någon enstaka helikopter som kan ha kommit undan. Huvuduppgiften kan i stället bli att stötta marktruppers (rebbelernas) framryckning.
SvaraRaderahttp://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12837330
Oroväckande är att rebellerna inte verkar ha styrka nog att utnyttja de fördelar som koalitionens attacker har medfört. Helt klart behövs det stöd från grannländerna i att störta Khadaffi,
SvaraRaderahttp://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12837859