lördag 19 mars 2011

Eld! (uppdaterad)

Nu har "Operation Odyssey Dawn", d.v.s. anfallet mot Libyen startat. Som väntat så började man med spaningsföretag och sedan anfall med kryssningsrobotar.

Då koalitionen framför allt är överlägsen i strid i mörker så kommer det inledande flyganfallen att starta så fort som möjligt för att utnyttja den förvirring som uppstått efter robotanfallen. Anfallen kommer att säkerställa att luftförsvaret är bekämpat. Flygplatser, luftvärn, radarstationer och ledningscentraler måste slås ut.

Därefter kommer man i fas 2 att upprätta en NFZ - No Fly Zone. Troligtvis så kommer man också att stötta rebellerna med precisionsbekämpning av stridsvagnar och andra markmål. Men eftersom rebellerna använder samma typ av utrustning som regeringssidan så kräver detta att man har allierade soldater på marken som i samarbete med rebellerna kan leda insatser med stridsflyg.

Källor i Libyen säger att ett franskt flygplan ska ha skjutits ner, men det förnekas av Frankrike.

Carl Bildt applåderar anfallet på sin blogg, men får en hel del välförtjänt kritik. Varför är inte Sverige med när Danmark och Norge ställer upp? Varför har vi förband i beredskap utan att någonsin använda dem? Hur kan vi ha en solidaritetsdeklaration som bygger på att andra ska hjälpa oss, när vi själva inte ställer upp när det behövs? Visst så har vi fullt upp i Afghanistan, men det har även Norge och Danmark!

SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, SVT, SR
BBC, Washington Post, NY Times, MSNBC, RIANovosti, WSJ, Al JazeeraUppdaterad 11-03-20, 10:37
Under natten så har koalitionen fortsatt med flyganfall. Nu återstår att så fort morgonljuset kommer genomföra spaningsföretag med UAV, som t.ex. Global Hawk, satellitspaning och givetvis fotospaning med t.ex. Mirage F1 för att bedöma verkan i målen. Om luftförsvaret anses vara utslaget så kommer man snarast att aktivera NFZ och gå över till steg 3, d.v.s. att stötta rebellernas framarch.

USA:s kommentarer på anfallet visar att även om det lybyska luftförsvaret är gammalt, så är det en faktor att räkna med. Det man siktat in sig på är de fasta SA-2/3/5. Mobila SA-6/8 tas senare. Hotet kommer senare framför allt att bestå av bärbara system som SA-7 och eldrörsluftvärn.

Adm. Gortney compared Libya's network of air defenses to those previously operated by the Iraqi military. The U.S. and its allies for years operated a no-fly zone over northern and southern Iraq. The "shock and awe" campaign that deposed the regime of Saddam Hussein in 2003 also included extensive air strikes.

"This is an integrated air and missile defense system, much like the one Iraq had that surrounded Baghdad -- built on older Soviet technology, but still good capability," Adm. Gortney said.

Most of those air-defense installations, Adm. Gortney said, were "on or near the coast, a fact which made their destruction vital to the enforcement of a no-fly zone, since so much of the air activity that we have seen and so much of the regime's military efforts have been in this part of the country."SvD, DN, Expressen1, Expressen2, Aftonbladet
CBS, BBC, WSJ, NY Times

Uppdaterad 11-03-20, 20:57
I de inledande anfallen så deltog RAF Tornado GR4 som flög en 3000 mile lång rutt tur och retur från England till Libyen.

We have launched Tomahawk Land Attack Missiles from a Trafalgar Class submarine and Stormshadow missiles from Tornado GR4s. The fast jets flew 3,000 miles from RAF Marham and back making this the longest range bombing mission conducted by the RAF since the Falklands conflict.

"This operation was supported by VC10 and Tristar air-to-air refuelling aircraft as well as E3D Sentry and Sentinel surveillance aircraft.


Även danska F-16 har satts in i striderna.

Libyens armé har gett order om eld-upphör. Om detta bara är en taktik för att kunna dra sig tillbaka i lugn och ro, eller ett första steg till att han ger upp är oklart. Det förra eld-upphörstillståndet varade inte lång stund innan regeringsarmén fortsatte sina anfall mot rebellerna i Benghazi.

Det gäller dock för koalitionen att vara mycket lyhörda för att inte förlora arabförbundet stöd. Det råder tudelade åsikter i arabvärlden om legitimiteten i anfallet. Att det dödas civila är tyvärr omöjligt att undvika. Det skulle vara omöjligt att skapa en NFZ över Libyen om deras luftvärn inte slogs ut.

Med stor sannolikhet så är det nog även så att en och annan despot i området som misstänker att om Khadaffi kan slås ut av omvärlden så riskerar de själva att dela samma öde.

DN, Aftonbladet1, Aftonbladet2

Uppdaterad 11-03-21, 22:22
I USA är man ganska så krigstrött och dessutom hårt ansträngda av insatserna i Afghanistan och Irak. I kombination med den dåliga ekonomin och det faktum att det är presidentval så innebär det att USA kommer att dra sig ur insatsen snarast möjligt och lämna över ledningsansvaret till någon annan, troligtvis NATO eller Frankrike.

Uppdaterad 11-03-23, 22:33
RAF meddelar att man neutraliserat det libyska flygvapnet. Detta innebär att man går in i fas 3, d.v.s. att stötta rebellerna genom att slå ut tyngre stridsfordon.

"Our targeting priorities are mechanized forces, artillery [and] mobile surface-to-air missile sites," he said, in a teleconference with reporters from the USS Mount Whitney.

In addition, Adm. Hueber said coalition aircraft were hitting Libyan military supply lines, "interdicting their lines of communications which supply their beans and their bullets, their command and control."

The coalition says it controls Libyan airspace, after a concerted series of strikes to destroy the regime's air-defense systems.


Givetvis så försöker man också att slå ut det mobila luftvärnet.

42 kommentarer:

 1. Personligen är jag bekymrad över läget i Libyen. Jag har nu under de senaste 2 veckorna sett mer av Gadhaffi i TVn än någongång tidigare - sammanlagt - under mina 35 år....men inte en enda bild av den ukrainska sjuksjöterskan, vars beha.....begåvning väckte diplomaternas intresse till den grad att hon omnämndes i officiella telegram....var är hon? (Orolig)

  SvaraRadera
 2. Hon åkte hem för några veckor sedan.

  SvaraRadera
 3. Åkte hem tredje mars.

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704615504576172003628315800.html?mod=WSJ_article_related

  SvaraRadera
 4. tack för att ni stillade min oro!

  SvaraRadera
 5. Jag är så less på dig Chefsingenjören och på Wiseman! Jag har under den senaste veckan insett att ni båda är "troll" som bara är ute efter att skapa oreda i försvaret och att sänka dess förtroende.

  Jag har flera exempel men nöjer mig med ett:

  Sverige har INGET insatsförband i 10 dagars beredskap, EU har två stycken! Varav Sverige är frameworknation för det ena. Vår regering kan inte fatta beslut om att använda delar av detta tex EAW det är 27 länder inom EU som skall vara eniga om att BG skall användas.

  Antingen är ni okunniga om detta? (vilket i sig vore häpnadsväckande) eller så försöker ni agera för att sänka förtroendet för FM och vår regering.

  Vilket är det?

  SvaraRadera
 6. @Anonym 15.35: Inom ramen för NBG11 finns EAW. Sverige har anmält en stridsflygdivion Gripen till NATO PARP. Eftersom det inte finns några andra divisioner i beredskap än EAW så antar jag att det är denna som menas!

  http://chefsingenjoren.blogspot.com/2011/03/sanningen-om-parp.html

  SvaraRadera
 7. Vad som diskuteras bakom lyckta dörrar i Bryssel vet man ju aldrig. Kan naturligtvis vara som så att Sverige tar bort förmågan med JAS i BG och att det är förankrat inom EU MEN enligt min uppfattning faller isf Sveriges BG koncept! Utan CAS, TAR osv så blir NBG rejält handikappat.

  Vad jag i mitt första inlägg vill peka på är det faktum att flera skriker på att vi ska sätta in NBG alldeles uppenbart utan kunskap om vad EUs BG koncept innebär!

  SvaraRadera
 8. @Anonym 15.58: EU:s militära anseende faller nog också om de inte snart börjar använda sina battlegroups. Då vi knappast kommer att använda NBG11 så är det ingen större risk att slita loss EAW. Att vår svenska Battlegroup över huvud taget kom att innehålla flygstridskrafter var helt enkelt att Flygvapnet 2008 inte visste vad de skulle göra. Allt fokus låg på NBG08 och FLygvapnet fick ställa upp som stödtrupp. I övriga europeiska länder så används flygstridskrafter som är del av NRF - NATO Response Force.

  http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49755.htm

  Min kritik avseende BG gäller både Sverige och EU. Vi naiva svenskar hänger upp vårt internationella säkerhetsarbete på EU, som till och med enligt vår statsminister och utrikesminister verkar ha andra uppgifter i fokus än strid.

  Det jag har sett av EUMC är inte mycket att hänga i julgranen. För flygstridskrafter är det extra noterbart att man inte ens inom EU vill ha ett parallellt system till NATO.

  Vi har trots allt anmält Gripen till NATO PARP. Eller är det så att vi svenskar narras där också?

  SvaraRadera
 9. @Anonym 15.58: Som jag har förstått är FS21 uppbyggt kring element som ingår i NBG11. Om NBG11 skulle skickas ut så faller FS21. Vågar Sverige ta den risken?

  SvaraRadera
 10. All respekt för allt bra du skriver, CI, men här är du faktiskt ute och snurrar. PARP är något helt annat än förband i beredskap i den mening du talar om.

  Däremot är det orättvist att för den sakens skull kalla dig och Wiseman för troll. Ni kan mycket om vissa saker, men en del (detta är ett exempel) är rena amatörspekulationer. Tyvärr kan inte gemene läsare se skillnad och tar varje inlägg för professionella och väl underbyggda bedömningar.

  Kanske du borde börja med någon form av varningstext, CI. Så det tydligt framgår när du skriver om ett ämne där du har sakkunskap och när ditt skrivande bara är fritt tyckande?

  SvaraRadera
 11. EU:s militära anseende? Jag var inte medveten om att det fanns ett sådant.

  SvaraRadera
 12. FS22, inte FS21. Annars har du helt rätt. Det var likadant med NBG08 där stora delar av förbandet var öronmärkta för missioner i Afghanistan och Kosovo.

  SvaraRadera
 13. Det står ett pansarskyttekompani i 10 dagars beredskap på Revingehed, så vi har visst förband i beredskap som inte tillhör EU.....

  SvaraRadera
 14. @16:17
  Om du tycker CI och Wiseman har så fel, var snäll och vidareutveckla ditt resonemang om varför det är "rena amatörspekulationer".

  SvaraRadera
 15. @Anonym 18.01: Helt riktigt, men detta gällde flygstridskrafter.

  I BU11 (sid 13) står att man under 2011 har samma förband anmälda till EU, FN, NATO/PFP styrkeregister som beslutats 2008-06-26.

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/Budgetunderlag/Budgetunderlag%202011/Bilaga_1_FM_BU_11.pdf

  Tittar man på det beslutet så finns en stridsflygdivision JAS39 med.

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/10206/a/108002

  Alltså skall vi under hela 2011 ha en division i beredskap. Problemet är att nu har vi plockat in den divisionen i EAW - Expeditionary Air Wing som en del av NBG11. Vi har alltså anmält en styrka till register som vi inte kan använda då vi låst den till ett EU-förband som vi aldrig kommer att använda?

  @Anonym 16.17: Det är möjligt att jag inte har full insikt i vilka beslutsvägar som krävs inom EU för att skicka iväg NBG11. Men varför inte upplysa mig?

  Varför träna något till stora kostnader och sedan ha i beredskap till stora kostnader, när beslutstiden för insats verkar vara längre än utbildningstiden? Jag inser inte logiken!

  SvaraRadera
 16. Detta måste vara "spiken i kistan" för vår ensidiga solidaritetsförklaring. Nu finns FN-mandat på plats. Våra grannländer inom EU och NATO agerar inom ramen för detta för att förhindra ett folkmord och bidra till stabilitet i vårt närområde (betydligt närmare än Afghanistan...).

  Vi står på läktaren och tittar på och, vad jag förstår, agerar inte ens för att få komma med och visa vår solidaritet inom EU och med samarbetspartnern NATO.

  Hur skall vi då kunna förvänta oss solidaritet till gagn för nationens frihet och oberoende tillbaka när det behövs ?

  SvaraRadera
 17. CI, du skriver "Varför träna något till stora kostnader och sedan ha i beredskap till stora kostnader, när beslutstiden för insats verkar vara längre än utbildningstiden? Jag inser inte logiken!"

  Det var exakt min reaktion när jag först förstod 'sanningen' bakom NBG, det verkade inte riktigt klokt. Men som jag fått det förklarat för mig väldigt högt upp i både Stockholm och Bryssel så är BG-konceptet ett rent politiskt påfund för att blidka de som fortfarande driver den döda idén om EU som säkerhetspolitisk aktör. Det förstår man i de flesta länder och lägger därför varken tid eller pengar på BG i någon nämnvärd ansträngning. Man har BG på pappret och inte mycket mer och lägger planeringskrutet på annat.

  I Sverige är det annorlunda. Från politiskt håll lockar fortfarande illusionen om EU som säkerhetspolitisk aktör. För en del är det en smygväg in i Nato. Båda dessa politiska inriktningarna kan samsas något sånär kring NBG. Försvarsmakten för sin del har de senaste åren som du vet desperat sökt en uppgift och kastade sig därför in i NBG projektet med stor entusiasm. Man har därför på hög nivå i Sverige bestämt sig för att låtsas som om BG-konceptet är på riktigt eftersom det är så nyttigt för så många att göra så.

  SvaraRadera
 18. En snabb fundering: kan det vara så att vi helt enkelt inte skulle vara till nytta i Libyen just nu? Visst har vi samövat osv, men det kanske är så pass krångligt att jacka in ett svenskt flygförband i det här läget, samt att man redan har den kapacitet som behövs?

  SvaraRadera
 19. @Henrik

  När CI skriver om svensk flygspaning eller om Gripen-projektet, så gör han det som ett proffs med mycket god insyn och förståelse för ämnet. Men i andra fall, t ex det säkerhetspolitiska läget runt om i världen eller i det här fallet det krångliga politiska spelet kring EU:s battlegroups, gör han det som intresserad privatperson. Ingen kan allt om allt.

  SvaraRadera
 20. @02:32

  ok, men vill du då förklara hur det egentligen ligger till? Om du anser han har fel måste du ju komma med argument för det och nån kunskap för att backa upp med?

  SvaraRadera
 21. En mycket interssant aspekt på UAV kan man läsa av denna amerikanska kommentar.

  "Bomb damage assessment is going to take a little bit," he said. "After being in combat in Iraq and Afghanistan -- where we have Predators, Reapers, you've got full-motion video -- we don't have that in the contested airspace, and that's why we had to drop the air defense system] in order to do that."

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704021504576211270117210318.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

  D.v.s. man vågar inte ge sig in med UAV i ett luftrum där fienden har möjlighet att verka. Kanske något att fundera på för de som tror att UAV ska kunna ersätta stridsflyg de närmaste åren, eller att tro att de fungerar i det nationella försvaret mot en fiende som kan ha luftherravälde.

  SvaraRadera
 22. Nu har EU med USA fått på halsen Libyanistan!

  Frågan är hur kommer det sig att Arabförbundet inte genomfört militäraktionen?
  Press TV njuter med rubriker ”Spain, Norway, Denmark join war party”, WAR PARTY…
  Kommentarer till artikeln visar stämningarna mot EU/USA;
  ”DEEN
  IRAN ITS WILL BE NEXT TO YOUR DOOR.ALLAH HELP ARAB and MUSLIMS COUNTRIES.arab and muslims leaders show your solidarity and save your citizens from evils(usa and westerns)
  Ali
  No suprise, here. It’s always been a racist imperialists against the rest of the world. The issues in Libya are for the Libyans to decide and now that we see these imperialists bombing the nation, it makes one wonder what’s really going on in Libya and if we’ve been given the correct information. America and its imperiallist allies must be resisted.
  DEN
  CHRISTIAN KILLING MUSLIMS IN WORLD WIDE(THIS USA AND WESTERNS ALL ARE CHRISTIAN)OUR MUSLIMS LEADERS ARE SLEEPINGAND THE NEED TO SAVE THERE BANK BALANCE IN USA AND WESTERNS BANK.MUSLIMS LEADERS ALLAH WILL PUNISH YOU ALL ARE.” och så vidare och vidare….

  SvaraRadera
 23. @Anonym 02.32: Helt riktigt. Jag kan inte allt om allt och vad som händer bakom låsta dörrar i Bryssel övergår min förståelse.

  Dock så är jag skattebetalare och utbildad stridspilot och anser att det är en hel del pengar som kastas bort på något som mest kan ses som ett skådebröd och som nu börjar bli en smula mögligt i kanterna.

  SvaraRadera
 24. @Henrik

  PARP är en kvalitetssäkringsprocess ämnad att stödja PfP-länder med utveckling av förbandstyper för framtida användning i EU- och Nato-ledda operationer.

  Vill du att jag skall "bevisa" att detta inte är samma sak som att ställa förband i beredskap för omedelbar insats?

  SvaraRadera
 25. @CI 03:26

  Visst, du har helt rätt. Men i brist på en hotbild har Försvarsmakten blivit just ett skådebröd som är lite mögligt i kanterna och främst används för andra syften än att försvara Sverige. Just nu verkar dessa syften främst vara att försvara svenska politikers och höga militärers karriär.

  SvaraRadera
 26. @Anonym 03.30: Jag skulle tycka att det var mycket intressant om du skrev ett gästinlägg som behandlar EU:s process för att aktivera NBG. Det kan bli starten på en bra diskussion om nyttan av NBG.

  SvaraRadera
 27. CI: Jag befinner mig tyvärr inte i en position där jag kan bita den hand som föder mig. Informationen finns där för den som vill leta och fråga lite. Tillräckligt mycket är öppet och slutsatserna är inte svåra att dra. Men de är obekväma.

  SvaraRadera
 28. Kanske kan vi få släppa en MOAB från våra transportplan 84?

  SvaraRadera
 29. Tvivlar förövrigt på uppgifterna om att franskt plan skjutits ned. Det första stats-TVn i Libyen garanterat skulle ha visat upp är bilder på vraket, pilotens lik eller eventuellt en tillfångatagen pilot.

  Innan sådana bilder visas upp, kan man lungt utgå från att det inte finns något nedsjutet att visa.

  SvaraRadera
 30. @Anonym 04.10: Synd, men glöm inte att den hand som föder dig är skattebetalarna, inte FM..

  SvaraRadera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 32. CI: Visst är det så i slutändan, men tyvärr kommer ingen tacka den som drar ned byxorna på några av de högsta makthavare vi har här i landet. (Om inte socialbidrag eller gratis kost och logi på sluten avdelning räknas som skattebetalarnas tack.) Det finns en tyst överenskommelse om att inte ställa frågor kring mycket av det här. Det är en 'fin' gammal tradition som jag tror går ända tillbaka till mellankrigstiden.

  SvaraRadera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 34. http://sites.google.com/site/wtc7lies/home/anders-bjorkman-s-world

  SvaraRadera
 35. @uppgiven 10:23. länken till dig funkar inte och länken du länkar till i meddelandet är ju bara smörja. Och du är 1000% OT, dvs du är en tràkmàns. Kan bara beklaga att du är 10 000% misslyckad. Var jobbar du? FM? Blackwater?

  SvaraRadera
 36. Länken till mig fungerar alldeles utmärkt. Om det jag länkar till är smörja överlåter jag åt de som läser den att avgöra.

  Om jag vore du, Anders, så skulle jag inte anklaga någon annan för att vara off topic...

  Jobbar gör jag, kan du säga detsamma? I så fall är din arbetsgivare bara att beklaga, såvida det inte handlar om utprovning av medicin...

  SvaraRadera
 37. När LV är utslaget kan de skicka in A10 och AH64or :) Mop up operation, synd att vi inte har utbildade svenskar på dessa maskiner.

  Hur svårt skulle det vara för en gripen förare att flyga en A10?

  SvaraRadera
 38. Off-topic: Jag tycker att uppgiven kommer med vettiga inlägg, och länken är också relevant.

  JFK

  SvaraRadera
 39. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 40. @Anders Björkman

  Då undrar jag vilken länk du avser. Den som man följer när man klickar på "uppgiven" fungerar alldeles utmärkt.

  Vem av dig och mig som är klokast, överlåter jag åt de andra läsarna av den här bloggen att avgöra.

  SvaraRadera
 41. Den berömda svenska solidaritetsförklaringen, av någon dunkel anledning misstänker jag att man hånskrattar när denna eminenta deklaration förs på ta i Oslo, Helsingfors samt de baltiska huvudstäderna...

  SvaraRadera
 42. @ Anonym 19 mars 2011 15:35
  "Vår regering kan inte fatta beslut om att använda delar av detta tex EAW det är 27 länder inom EU som skall vara eniga om att BG skall användas."

  Hm. Det verkar alltså trots allt som att det går att skicka EAW, enbart efter svenskt beslut.
  Istället för att anklaga CI, Wise m.fl för att vara troll kanske du ska kolla i spegeln efter en eventuell egen svans?

  (Ja, jag vet att detta skrivs efter att facit är känt. Kunde bara inte låta bli... *fniss*)

  SvaraRadera