
I Tullinge slåss ett gäng gamla veteraner för att kommunen ska sätta upp en av Acro Deltas 35:or på det gamla flottiljområdet.
Vi är mycket ledsna över att ingen tycks vilja bevara några minnesmärken över flottiljen, säger Jarl Åshage, redaktör för föreningens tidning F 18-kamraten, till Ny Teknik.
Kamratföreningen vill montera upp vårt Drakenplan i en vagga på en pelare och placerade den vid F 18:s gamla kanslihus, ett av de få kvarvarande flottiljbyggnaderna i det som i dag är bostadsområdet Riksten i Botkyrka kommun.
- Byggföretaget Peab har lovat att sponsra pelaren med 350 000 kronor. Men kommunen säger sig inte vilja ha något militärt i området utan hänvisar till en plats i skogskanten nära Rikstens gård, säger Jarl Åshage.
Skam på torra land! Kommunen fick ta över F18 gamla flottiljområde för en spottstyver coh tjänar nu stora pengar på att kommersialisera området. Man har sparkat ut den sista kvarvarande flygverksamheten. Ett nytt bostadsområde är på väg att byggas upp. De gamla bergshangarerna står för tillfället oanvända, men stridsledningscentralen används numera av företag som vill ha det bästa tänkbara skyddet för sina servrar. (Ironiskt med tanke på att Försvarsmakten lägger ner alla gamla bergsanläggningar). Nu är det därför "payback time" för Tullinge kommun. För att visa de som har vägarna förbi gamla Tullingebasen att här fanns en gång i tiden den gamla "Huvudstadsjakten", så ska det hänga en Draken nära gamla flottiljvakten med nosen uppåt på väg att åter en gång stoppa fienden från öster.
För övrigt så anser jag att Flygvapnet borde sätta upp en ny fyrgrupp med Gripen. Dom kommer att göra betydligt bättre reklam för Flygvapnet än alla reklammupparna på Högkvarteret. Kanske t.o.m. en Acro Deltas logo på fenan?
Läs mer om F18 kamratförening här. Läs mer om Flygvapnets 35-uppvisningsgrupper hos LAE.
Uppdaterad 10-09-25, 22:47
Nu har även DN noterat Acro Deltas. På den tiden så var inte bara svenska Flygvapnet det fjärde största i världen. Våra piloterhöll mycket hög internationell klass.
Jag är stolt över att ha fått vara med under den period då Acro Deltas var verksamt.
Han berättar att träningen började över havet med att man flög rotevis, två plan, för att sedan bilda en fyrgrupp.
Det tog mycket tid.
– Vi hade vanlig flygtjänst också
– Man måste tänka långt i förväg vid varje rörelse, säger han. Höjdpunkten var när de ingick i Flygvapnets lag vid VM i avancerad flygning ovanför Le Bourget i Paris 1965.