torsdag 17 februari 2011

Mer skvaller från ÖB chefsmöte (uppdaterad)

2011 har nu dragit igång med full fart och det är en hel del utmaningar som står inför dörren. Som vanligt så har jag lyssnat utanför dörren när ÖB i tisdags hade möte med alla chefer i Försvarsmakten.

Vad var det då för kul som togs upp?

Jag börjar givetvis med det jag var mest nyfiken på, nämligen personaldirektörens presentation av läget.

De viktigaste utmaningarna under 2011 är:

- FM som arbetsgivare - Attraktion. Här har man tyvärr en hel del att städa upp efter förra årets debakel. Enligt C LEDS presentation nedan så stoppar man in ytterligare 60 miljoner under 2011 för att rätta till de misstag som begåtts.

- Implementering av tvåbefälssystemet - Omgalonering.

- Bemanning av IO- och basorganisation.

- Konsekvenser av HR-transformering. Ständiga förändringar och arbetsbörda på chefer.

Trots att datainspektionen ännu inte godkänt PRIO:s förmåga att lagra personuppgifter så ska utvecklingssamtal genomföras. Det är dock inte helt klart vilka frågor som får ställas. Är t.ex. syn på värdegrunden OK?

Först 2018 förväntas vi ha en organisation i balans med rätt antal soldater, gruppchefer, specialistofficerare och officerare.

Vi har äntligen fått en ny förhandlingschef i form av Ulf Olsson som ska ta över efter de två tidigare som gett upp. Kanske kan han lyckas ta fram de avtal som jag efterlyste innan jag ville sätta ett definitivt "Ja" på enkäten om nytt anställningsavtal. Förhandling pågår om RALS, Utlandsavtal, Arbetstidsavtal, ALFF (pilotavtal) och chefsavtal. Semesteravtalet har börjat diskuteras. Må Ulf orka längre än sina föregångare!

GD Ulf Bengtsson tog över och pratade upphandling, eller rättare sagt skällde på cheferna för att de upphandlar på fel sätt!

Många tror att det är FMV som upphandlar allt åt Försvarsmakten. Men faktum är att FM har en ganska så stor egen budget för att handla prylar för. Av en total budget för Försvarsmakten på 40 miljarder så handlar Försvarsmakten själva för ca 7. Här uppstår det problem då man lite för ofta bryter mot regelverk i form av LOU samt överenskomna avtal.

- Försvarsmakten upphandlade för 900 miljoner där man bryter mot LOU §15 p.g.a. "synnerliga skäl", vilket oftast betyder att man har så bråttom att man inte hinner göra en riktig upphandling utan köper det man först hittar i butiken. En del av detta beror på insatser där man i sista sekunden upptäckt behov av nya kängor m.m.

- Den värsta värsta posten är dock på 400 miljoner i "svartfakturor/vilda inköp/otillåten anskaffning utanför Försvarsmaktens regelverk där beställning/inköpsorder saknas".

Detta kan jämföras med beställningen på Gripens MS20 som förra året låg på ca 600 miljoner! Allt för många debattörer skyller Försvarsmaktens dåliga ekonomi på Gripen, men här kan man börja ana andra orsaker. Om nu kadetter får skäll och löneavdrag för att flagga med en sn*pp, så borde huvuden rulla för detta agerande! Men som vanligt så ju större brott en person begår, ju lättare att komma undan.

C LEDS var näste man på banan. Ekonomin för 2010 såg bra ut och man "sparade" in 684 miljoner. Frågan är var dessa pengar tar vägen? Får man utnyttja dem vid behov under t.ex. en insats med NBG11, eller försvinner de bara i statens stora vakuum?

Den största materielkostnaden under 2010 var anskaffning av Visby för 753 miljoner. På andra plats kom halvtidsmodifiering av minröjfartyg Landsort. På tredje plats kom Gripens uppgradering till MS20 på 593 miljoner. På fjärde plats HKP14 för 561 miljoner. Anmärkningsvärt är att av dessa fyra så är Visby fortfarande ganska så tandlös och HKP14 inte flygbar!

För Gripen tittar man nu på ett antal alternativ. E/F, En uppgradering av C/D--B(äst) eller att vänta tills man ser vad som händer med Brasilien och Indien. Beslut om detta skall tas 21/2.

Omgaloneringen är en viktig process under 2011. Man har tre olika alternativa lösningar:

1. Helt frivilligt att byta grad.

2. Frivilligt hemma, befattningsberoende på insats.

3. Frivilligt till (2013), därefter grad efter befattning.

Detta ledde till en diskussion bland församlingen som jag tyvärr inte har insyn i.

Han tryckte precis som ÖB i Sälen på att vidmakthållande av IO14 efter 2015 kräver ett tillskott i Försvarsmaktens ekonomi!

Stf C INS redogjorde för Försvarsplaneringen 2011-13. En ny doktrinserie är under framtagning. Jag är personligen mycket nyfiken på vad den kommer att säga avseende avvägning av nationellt behov och internationella insatser. Flygvapnet har t.ex. i alla tidigare doktriner förkastat CAS (som vi nu ska till Red Flag i Alaska under året och genomföra inför internationella insatser) samt byggt upp all taktik på STRIL och bassystem som numera knappt finns kvar. Baserat på detta skall man ta fram en ny plan för nationell beredskap och mobilisering. Mycket bra! Men enligt VU11 så är fortfarande bemanning av de internationella insatserna prio 1.

Under 2010 har ett 25-tal kränkningar av Sveriges territorium (sjö, luft) skett, vilket är en ökning med 50% jämfört med tidigare år. Detta beror på ökad övningsverksamhet i närområdet.

Förbanden har brist på personal att lösa uppgiften IBSS/TPSS (Insatsberedd Skyddstyrka). Detta ser jag som ett stort problem då det är den resurs som bl.a. ska stå för bevakning av skyddsobjekt samt stötta det civila samhället vid behov. Den gamla förmågan till kuppberedskap är dock kanske inte längre är lika akut. I brist på IBSS lär det få bli Hv som får ta uppgiften att stödja civilisterna.

I Afghanistan har det svenska förbandet i FS20 omorganiserat sig i skyttekompanier som är mer lämpade för strid mot talibaner. Med tanke på den ominriktning av insatsen som skall göras under 2011 inför 2014, så kanske vi skall gå tillbaka till MOT-konceptet med fokus på CIMIC? Ökat fokus ska ske på mentorering och träning i stället för att deltaga i insatser.

P.S. Jag sökte på Google efter ÖB för att få en bild till detta inlägg. De fyra första var på det ÖB som sysslar med att sälja ut invasionsförsvaret bit för bit. De tre nästa på vår förra ÖB, Håkan Syrén. Först på åttonde plats kom vår nuvarande ÖB, Sverker Göransson. Är detta kanske symptomatiskt för tillståndet i FM just nu? 2009 ville ÖB ta det lungt med avskaffandet av värnplikten samt ha det högt i tak avseende diskussionen i Försvarsmakten. Hur har det egentligen gått och vem är det egentligen som beslutar om Försvarsmaktens framtid? ÖB säger att vi skall följa politikernas vilja samtidigt som politikerna säger att man inte vill gå in och detaljstyra verksamheten.

Uppdaterad 11-02-18, 22:15
Försvarsmakten har gått ut med ett pressmeddelande så säger att officerare får sköta bevakningen i brist på soldater. Detta är med andra ord konsekvensen av bristen på IBSS.

"Lösningen är inte idealisk, men det kan visa sig bli nödvändigt", säger generalmajoren Gunnar Karlsson vid Högkvarteret i ett pressmeddelande.

Förr satt soldaterna i vakten och tittade på icke-värdegrundsanpassade filmer. Det kallades för grå arbetskraft och var ett icke tillåtet slöseri på vår dyrbara svenska ungdom. Frågan är vad officerarna skall göra i vakten mellan det att bommen ska lyftas för inpassage?

DN