onsdag 2 mars 2011

Strid i norr

Internationella samarbeten är inte alltid lätta att genomföra. När vi erbjuder våra träningsområden i norr till utländska förband så innebär det att risken för konflikter med lokalbefolkningen ökar. Detta är normalt på turistorter där de lokala grabbarna ofta anser att turisterna snor tjejerna.

Jag kommer själv ihåg hur det var när man gick som kadett i Halmstad. Det hände då och då att det blev gruff med grabbar som ansåg att vi kadetter var överbetalda parasiter som inte hade där att göra. Ibland så gick det längre än så och en kollega till mig blev vid ett tillfälle ordentligt misshandlad då någon slog ett ölglas i ansiktet på honom. Förövaren fick själv stryk ett tag senare. Ingen vet av vem, men misstankarna låg givetvis på min kollegas klasskamrater. Till viss del så hade de lokala grabbarna faktiskt rätt. Det är inte av en slump som många flygvapenofficerare är gifta med sjuksköterskor, då det var nämligen den skolan med många tjejer som låg närmast F14. Men det var inte de lokala tjejerna som vi stal, utan sjuksköterskeeleverna var lika mycket gäster i Halmstad som vi kadetter var.

I helgen inträffade just en liknande händelse i Arvidsjaur där en grupp belgiska soldater hamnade i bråk med lokalbefolkningen. De slog ner en tjej och är nu häktade i väntan på utredning. Kursen avbryts för de övriga belgarna och med stor sannolikhet så väntar betydligt hårdare straff hemma i Belgien. NATO-länder brukar inte tolerera liknande beteende på utlandsmissioner, där även fritiden ses som en del av tjänsten.

Försvarsmakten kommer nu att göra en undersökning om hur man skall kunna förhindra liknande händelser i framtiden.

Försvarsmaktens vinterenhet kommer att göra en egen utredning med anledning av lördagskvällens händelser.

- Jag tror inte att det finns någon ort där det är så bra förhållanden mellan Försvarsmakten och ortsbefolkningen som i Arvidsjaur. Det är synd att sådana här saker inträffar och vi måste gå till botten med det här, vi måste se hur vi går vidare. Det har varit två sådana här händelser, en för ett år sedan och nu den här, och det är två för mycket, säger Mats Forsman.


Arvidsjaur har även många utländska besökare som är där för att testköra bilar. Frågan är om det uppstår liknande konflikter, eller om utländska militärer är en smula mer testosteronfyllda? Kanske lokalbefolkningen är upprörda över de rykten som går att flygplatsen ska läggas ner, vilket då kan påverka arbetsmöjligheter för många lokalbor som är sysselsatta i biltestbranchen? Men om dessa arbetstillfällen försvinner så borde Arvidsjaur vara mycket intresserad av att säkerställa att den militära verksamheten fortsätter att växa, vilket en sådan här händelse kan försvåra.

P.S: Det är holländare på bilden ovan (taget förra året i Arvidsjaur), så de har absolut inget med den aktuella händelsen att göra. Men å andra sidan var holländarna också inblandade i ett bråk med lokalbefolkningen 2010.

Expressen

12 kommentarer:

  1. Ska man ställa upp en staty som den här, så skall den definitivt inte stå i Belgien.

    http://www.alovelyworld.com/webbelge/htmfr/bel067.htm

    Ingen regering och gott om kemikalieöl.

    Nu slår man på tjejer också, det lägsta man kan göra.

    SvaraRadera
  2. Fel: Det lägsta man kan göra är verkligen inte att slå på tjejer, det är att förgripa sig på barn/slå barn.

    En Vuxen kvinna är knappast mer offer än en man, plumpt våld är ej ok oavsätt kön.

    //Förste Sergeanten

    SvaraRadera
  3. Belgien har inte kunnat bilda regering på över 262 dagar. Klart att de har nerverna på utsidan. Men ska de slå Irak i antal dagar?
    http://www.hetwereldrecord.be/

    //Limpan

    SvaraRadera
  4. @CI - Väldigt vad du skriver om allt möjligt. Men hur gàr det med nya kneget - civilt? Och det gamla - militärt? Omställningsproblem? Ekonomiskt bättre/sämre? Vem vill ha en luftkrigare i det civila?

    SvaraRadera
  5. @Anonym 10.35: Förhandling pågår mellan facket och HRC. Tyvärr så får jag inte diskutera detta då förhandlingssekretess råder. Blir facket och HRC inte överens så blir det förhoppningsvis ett ärende för Arbetsdomstolen. Skulle jag förlora där så är det bara att inse att vi Försvarsmaktsanställda är mer eller mindre rättslösa och då är frågan vad vi ska med ett medlemsskap i facket att göra? Dessutom lär nog andra företag slicka sig om munnen och pröva liknande modeller för att bli av med oönskad personal.

    Jag har ett nytt jobb på gång och det innebär flytt. Min lägenhet är redan såld och jag har en ny på gång. Med andra ord så har det blivit ganska så stora konsekvenser av mitt ställningstagande. Den s.k. "trygghetsstiftelsen" har jag haft noll hjälp av.

    Lönen blir dock bra. T.o.m. något bättre än i FM. Bäst av allt är dock att jag kan hoppas på en positiv löneutveckling. Mina senaste år i FM har varit en ren reallönesänkning, då ALFF var bra när det kom för många år sedan, men gröpts ur då vår arbetsgivare inte vill förhandla när arbetsmarknaden är dålig för piloter.

    SvaraRadera
  6. Kadetter överbetalda? Fick din kollega stryk på Oscar II:s tid, CI?

    SvaraRadera
  7. @Anonym 11.57: Vi hade det faktiskt ganska så bra på den tiden. Lön och traktamente. Det stod en och annan Porche på parkeringen utanför OHS. Vissa snåljåpar lyckades spara undan 100.000 på sitt år i Halmstad. Själv så spenderade jag allt på vin, kvinnor och sång...

    SvaraRadera
  8. Jämfört med övriga studenter har kadetter det rätt bra, iaf var det så för 10 år sedan.

    Då var det dagsersättning (140 kr/dag) + helgersättning (25 kr/dag) + måltidsersättning (20/35/40 kr) + fria resor + boende både på hemorten och studieorten betalt + gratis mat + gratis kurslitteratur.

    Totalt fick jag 4000-7000 per månad som rena fickpengar. Inte illa när man var 20 och dessutom var priserna lite lägre för 10 år sedan. Om jag minns rätt låg ingångslönen för en fänrik kring 16000 kr, en kapten låg kring 20000.

    En vanlig student fick ut någon tusenlapp mer i månaden, men det mesta var lån och då skulle den studenten dessutom betala hyra, mat, kurslitteratur, ev resor mm.

    Nu har det väl inte hänt så mycket med ersättningen till kadetter på de här åren, men det har det å andra sidan inte gjort för vanliga studenter heller.

    SvaraRadera
  9. Inte heller har det väl hänt så mycket med ingångslönerna om jag förstått det rätt...

    SvaraRadera
  10. Som kadett hade man det bra! Det var knappt så jag vågade berätta för andra hur bra jag hade det. Avundsjukan renderade inte i att fler av kompisarna ville bli officerare utan att vi skulle ha det lika jobbigt som dem med studielån mm.
    En intressant reflektion är att om det var bråk i Arvidsjaur redan förra året varför har inte Säkerhetschefen (I19/FMVE?) efter sin säkerhetsanalys begärt stöd av militärpolis svensk och belgisk. Det lär ju inte ha varit en överraskning att Belgarna skulle ha permission på helgen. Nu ska i stället "Försvarsmaktens vinterenhet kommer att göra en egen utredning med anledning av lördagskvällens händelser." Vilka mandat har de för det kan man undra och vad kommer resultatet att bli?

    //JJ

    SvaraRadera
  11. Även idag har kadetter det bra ekonomiskt. Bara en sådan sak som gratis hyra i centrala Stockholm, gratis SL-kort och gratis gym är riktigt fina prylar om man jämför med vanliga studenter. Släng sedan in gratis krubb och du har ett riktigt fint recept.

    SvaraRadera
  12. Generellt sätt har samarbetet mellan Arvidsjaur och personalen på K4 varit mycket bra. Efter att ha spenderat två år i Arvidsjaur vet jag dessvärre att det har uppstått en hel del problem med vissa särskilda individer från Arvidsjaur (män i unga åldrar) som försöker mucka gräl med både jägare, bevakningssoldater, flygelever och testförare. Det var även dessa personer som de Belgiska soldaterna hamnade i bråk med och tyvärr råkade dessa ihop ganska ordentligt. Jag hade flera kurskamrater som blev mordhotade, påkörda med bil och misshandlade av dessa lokala ortsbor.

    SvaraRadera