tisdag 18 augusti 2009

Afghanistan for dummies

Så här inför valet så kan det vara bra med ett par korta sammanfattningar av vad som har hänt i Afganistan samt i den svenska missionen. Till och med Thage G skulle kunna förstå något efter att läst dessa reportage.

Vill man ha mer kött på benen kan jag starkt rekommendera BBC News sammanfattning. Jag vet inte om det är det engelska språket som gör det, eller om det är helt enkelt förkortningen BBC som jag respekterar. Men rapporteringen i BBC News är överlägsen det mesta som skrivs i svenska tidningar (med ett lysande undantag i Fokus som dock kommer ut för sällan). Här är t.ex. en utmärkt sammanfattning över de kandidater som ställer upp. Personligen så uppskattar jag Ashraf Ghani Ahmadzai mest, men han är nog för västorienterad för en afghan.

Man måste ha i åtanke att det nog kommer att mest vara män som röstar. Där kan det faktiskt finnas en viss nostalgi tillbaka till talibantiden då det t.ex. inte var lika utbredd korruption, våld och knarkhandel i Afghanistan. Jämför bara med öststaterna där det i Europa fortfarande finns dom som längtar tillbaka till kommunismen. Visst det var fattigt och dom hade inget att säga till om, men dom fick åtminstonde lite pension av staten. Sedan hade alla det lika eländigt, vilket gjorde att det inte fanns någon granne att vara avundsjuk mot.

Om kvinnor fick mer inflytande i Afghanistan, t.ex. organisationen RAWA så skulle det nog bli ett annorlunda resultat. Kvinnor var dom som led mest under talibanerna och kvinnor är fortfarande dom som lider mest under korruptionen och det allmänna kvinnoförtryck som fortfarande finns kvar. Visst, kvinnor får idag gå i skola m.m. men många kvinnor misshandlas fortfarande av sina män. Johanne Hildebrandt hade som vanligt ett reportage som visar vardagen för kvinnor i Afghanistan på ett lysande, men tragiskt sätt. Följ Johannes blogg från Afghanistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar