söndag 9 augusti 2009

Norska försvaret hoppar av sanering

Norska försvarsmakten som hittills deltagit med 120 man i saneringen av olja från fatryget Full City vid Langeland. Nu planerar man på att dra ned på sitt deltagande, vilket får kritik från insatsledningen.

Liknande problem kommer även det svenska försvaret få i fortsättningen. Genom att ha dragit ner på antal regementen runt om i Sverige, sålt av bandfordon och mobila elverk samt nu lägga ner värnplikten så innebär det att stödet vid kriser i Sverige inte kommer att kunna vara lika stort. En positiv effekt av värnpliktsförsvaret var att det fanns manskap tillgängligt utspritt över sverige som kunde hjälpa till vid t.ex. översvämningar, snöoväder, skogsbränder m.m.

Vem tar i framtiden över och ställer upp med personal och materiel? Är det den nya Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som hittills inte gjort mycket väsen av sig.

2 kommentarer:

 1. Sedvänjan att omorganisera var 18:e månad har trängt utanför Lidingövägen 24.

  Den nya moderna myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller som bäst på att smälta samman gamla:

  - Krisberedskapsmyndigheten,
  - Räddningsverket och
  - Styrelsen för psykologiskt försvar

  Den nås på den självklara adressen:

  www.msbmyndigheten.se

  I sinom tid kommer den nog också manifestera sig externt.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt Gustav. Jag uppdaterar länken ovan. MSBmyndigheten blir lite rolig när man skriver ut det fulla namnet. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap myndigheten...

  www.msb.se var dock redan upptaget!

  SvaraRadera