fredag 21 augusti 2009

Arméinspektören om Afghanistan

Försvarsmaktens generaler börjar att gå till moteld mot den kritik som förekommit i svenska pressen den senaste tiden. Tidigare har C INSATS yttrat sig och nu kom turen till Arméinspektören generalmajor Bengt Grundevik som kritiserar den diskussion som förekommit i framför allt Expressen.

Han har helt rätt i att kritiken har fokuserats för mycket mot vilka fordon som används. Det finns inga fordon som klarar alla typer av IED. Där är ofta ett flexibelt uppträdande mer effektivt. Engelsmännen ifrågasätter sina lätt skyddade fordon som Land Rover och Hägglunds BVS10. Dock så agerar dom i en provins med betydligt hårdare strider.

Den nye befälhavaren i Afghanistan, General McChrystal vill införa en mer direkt kontakt med befolkningen. Detta innebär också att medvetet utsätta soldaterna för större risker.

"When he spoke to the French officers he suggested that patrolling without body armour and dark glasses was one way of showing local people that Nato was on their side. "

Jag tvivlar på att de svenska soldaterna vill patrullera utan skyddsväst. En liten fråga efter kritiken om kroppsskydd som inte passar kvinnor. Tydligen har polisen bättre skyddsväst som är anpassad för kvinnor. Ger dessa för dåligt skydd? Om inte, varför helt enkelt inte låna in ett par stycken?

Svenskarna verkar ha klarat av sina uppgifter under valdagen. Trots ett antal attentat och en IED attack mot ett svenskt fordon så har valet genomförts. Nu ska det bli intressant att se vem som vunnit. Kharzai har redan börjat utropa sig själv som segrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar