fredag 21 augusti 2009

Slutstrid i Brasilien

Brasiliens deadline för när dom ska välja sitt framtida stridsflygplan har skjutits upp från september till oktober. Därmed så finns det lite extra tid över för lobbyisterna att sända in de sista finputsningarna i offerten. Samt att givetvis förtala sina konkurrenter!

Alla tre tävlande har nu stora investringar och teknologiöverföringar till Brasilien med i sina offerter. Embraer är Brasiliens stolthet och en mycket viktig partner i sammanhanget.

Att som fransmännen påstå att USA skulle eventuellt förhindra försäljning av de delar till Gripen som är från amerikanska leverantörer anser jag som osannolikt. Det innebär ju trots allt att även om inte F-18 blir vald så får USA en del av kakan. Jag misstänker för övrigt att det sitter en och annan del även i Rafale som inte är fransk.

En intressant aspekt som jag tidigare tagit upp är att Europas flygindustri och även de "billigare" programmen i USA (F-16,F-18 m.m.) för närvarande har planerade beställningar fram till ca 2014. Därefter så är det tomt. Om något flygvapen skulle vilja köpa flygplan 2020 så finns det inte längre så många leverantörer kvar att välja mellan.

Därför så är det en strid på kniven där det är mycket tänkbart att USA och Frankrike kommer att sponsra sin flygindustri genom att helt enkelt tillåta dom att sälja med förlust. På så sätt kan industrin överleva ett par år till för att senare hämta in vinsterna. Frågan är om svenska staten på samma sätt kan sponsra Gripen?

Lite förvånande är att inte Brasilien kommit med några krav från sin marin och möjlighet att basera det kommande flygplanet på hangarfartyget NAe São Paulo (A12). Detta är den franska marinens gamla hangarfartyg Foch och är för tillfället beväpnad med upphottade A-4 Skyhawk som köpts från Kuwait. Om Brasiliens marin vill byta ut sina A-4 i framtiden vore det logiskt att ha samma flygplanstyp som flygvapnet. F-18 och Rafale har möjlighet till hangarfartygsbasering, Gripen har det för tillfället inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar