fredag 21 augusti 2009

Två segrare i Afghanistan

Långt ifrån alla röster har räknats, men Kharzai har snabbt utropat sig själv till segrare i Afghanistan. Nu börjar även hans främsta konkurrent Abdullah Abdullah att kalla sig själv för segrare.

Detta tyder på att det lutar åt en ny valomgång i oktober. En oklar utgång av denna nya valomgång vore upptakten till en katastrof. Betydligt mer demokratiska länder än Afghanistan har fått stora problem vid val med ett jämt resultat, se bara på valet i USA år 2000. Det finns även påståenden om manipulation av rösterna. Jämför detta med vad som hände i Florida år 2000. Om 1000 röster blev stora problem i USA, så är det ingenting mot vad som skulle kunna inträffa i Afghanistan.

En annan oroande aspekt är att valdeltagandet endast blev ca 40-50% jämfört med 70% år 2004. Det visar dels att talibanerna lyckats störa valdeltagandet i de södra provinserna och dels att den afghanska befolkningen inte längre tror lika starkt på demokratiska val. Vissa folkgrupper som ej röstat riskerar att känna sig utanför möjligheten att påverka politiken i Afghanistan och därmed ej känna sig delaktiga i den afghanska staten. Pashtunerna är den största folkgruppen i Afghanistan, men också dom med störst koppling till talibaner och troligtvis de som förhindrats mest att rösta. Därmed så är risken stor att en majoritet av befolkningen styrs av en icke accepterad minoritet. Jämför dessa förutsättningar med Rwanda 1994.

En ny valomgång ger tyvärr talibanerna en ny chans att stoppa valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar