söndag 30 augusti 2009

Aftonbladet får stora journalistpriset

Läste precis kvällsnyheterna på Aftonbladet och får till min inte allt för stora förvåning ytterligare ett bevis på hur lågt nivån på svensk journalistik sjunkit.

Standardreportage 1A i svensk kvällspress går ut på att:
1 - Hitta någon som är villig att uttala sig om vad som hänt. Det kan vara allt från grannen som inte har en aning om vad som hänt till någon lokalpolitiker som är djupt upprörd.
2 - Samla ihop en massa fakta från liknande händelser som egentligen inte har ett dugg med den senaste att göra.
3 - Dra några skandalslutsatser som pekar ut en skyldig. Ju tokigare desto bättre för det kan skapa ett fint drev som säljer lösnummer den närmaste veckan.

Det senaste skandalreportaget i Aftonbladet hamnar om ett haveri med en vitrysk Su-27 i Polen under en flyguppvisning och givetvis dyker Gripenhaveriet på Långholmen 1993 upp som en kanin ur trollkarlens hatt.

Kan svenska journalister inte hitta bättre exempel om nu detta måste med enligt punkt 2 ovan? Haveriet utanför Moskva på flygshowen MAKS den 16 augusti 2009 där två Su-27 ur den ryska uppvisningsgruppen Russian Knights vore kanske mer lämpligt? Långholmenhaveriet har endast två faktorer gemensamt med det i Polen. Det var ett flygplan som havererade och det skedde under flyguppvisning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar