onsdag 26 augusti 2009

Ny valomgång i Afghanistan

De första preliminära siffrorna pekar på att ingen av kandidaterna i valet i Afghanistan kommer att nå 50%. Därmed så blir det en andra valomgång och då med stor sannolikhet mellan Hamid Kharzai som ligger på ca 40% och Abdullah Abdullah 38%.

Frågan är bara vem de som nu lagt sina röster på t.ex. Ashraf Ghani Ahmadzai röstar på i en andra omgång? Det blir nog knappast Kharzai, utan då ligger Abdullah bra till. Enda möjligheten för Kharzai i så fall är om talibanerna inser att Kharzai är att föredra framför Abdullah och minskar sina aktioner i Kandahar och Helmland regionerna. Ett alternativt scenario är om Kharzai sträcker ut handen och på samma sätt som han nu slutit avtal med vissa ökända krigsherrar skapar en pakt med delar av talibanrörelsen.

Detta ligger i så fall i linje med vad Anders Fogh Rasmussen anser att ISAF ska göra. Men jag tvivlar på att ISAF vill att denna förhandling ska ske på Kharzais villkor.

Ett framtida stabilt Afghanistan kommer med stor sannolikhet se mycket annorlunda ut än vad vi är vana vid i väst. Om Kharzai kommer att sträcka ut en hand mot talibanerna kan detta givetvis stabilisera regionen något, men frågan är vilka eftergifter som han är villig att göra för att vinna valet och om ISAF kommer att acceptera dessa?

I områden där talibanerna har en stark närvaro som t.ex. Kandahar så har regimen redan gjort stora eftergifter för att inte själva bli en allt för stor måltavla för talibanerna. "The Taliban's position on the issue is well known, but what do you do when a high official close to our democratic president opposes our request for funds on grounds that we are indulging in un-Islamic activities?"

Kvinnofrågan har ett starkt fokus hos ISAF, så där tror jag inte Kharzai vågar släppa efter på dessa frågor, men det finns många andra aktiviteter som talibanerna skulle vilja förbjuda som t.ex. fri press, radio och även att spela schack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar