tisdag 11 augusti 2009

Ryssland spänner musklerna

Jag har tidigare tagit upp övningarna Ladoga och Zapad som Ryssland använder som diplomatiskt påtryckningsmedel mot bl.a. vår kära granne Finland.

Nu förbereder president Dmitrij Medvedev en ny lag som tillåter militärinsatser utomlands för att "försvara ryska medborgare och soldater, bekämpa sjöröveri eller försvara ett tredje land mot angrepp".

När Baltikum och en hel del av dom andra forna öststaterna anslöt sig till EU och NATO så morrade Ryssland inte särskilt högt. Men med bättre ekonomi och mer resurser att satsa på uppgradering av sitt försvar så börjar kraven på omvärlden att öka igen.

Men vem definerar vilka som är en ryska medborgare eller sjörövare? Den nya lagen tillåter bevisligen en insats som den i Georgien förra året och det finns andra före detta sovjetiska delstater som innehåller ryska minoriteter. Dessa länder bör nog med all rätt känna sig en smula oroliga för vad som händer om de ryska minoriteterna klagar hos Kreml?

Till och börja med kommer Ryssland att säkerställa att inga fler grannländer blir medlemmar i NATO. Steg två blir nog med stor sannolikhet att få dessa länder att välja att "samarbeta" med Ryssland. Buffertländer är en gammal sovjetisk krigsstrategi som Ryssland nog gärna vill återuppväcka igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar