Jag läste någonstans att det kalla kriget aldrig tinade upp, det vara bara lagt på is eftersom Rysslands ekonomi inte tillät mer kapprustning. Nu verkar det dock som temperaturen återigen börjar falla. Dock inte längs den gamla järnridån, eftersom den är fysiskt nedmonterad, utan mer i avlägsna delar av världen.
I sydamerika så är det spänt mellan Colombia (med starkt USA stöd) och Venezuela (som köper vapen i stora mängder från Ryssland).
Ett år efter kriget i Georgien så befäster bägge sidorna sina positioner.
USA utbildar georgiska soldater för insatser i afghanistan. Man är dock noggrann att säga att man inte vill provocera Ryssland för att det i sin tur skulle minska Georgiens säkerhet. Dock så är det ett faktum att dagens träning för internationella insatser mycket väl duger för ett nationellt försvar. NATO har tidigare under våren genomfört stabsövningarna Cooperative Longbow och Cooperative Lancer i Georgien.
Ryssland å andra sidan lovar att stödja med 3,6 miljarder kronor för att förbättra den militära säkerheten i Abchazien. Man har dessutom nyligen genomfört övningen Kavkaz som förra året var förträning inför anfallet mot Georgien och annekteringen av Sydossetien.
Mitt i alltihopa finns givetvis olja. Om inte oljeledningen BTC - Baku-Tbilisi-Ceyhan kan användas så måste olja från Azerbajdzjan och Kazakstan gå via Ryssland. Det är inte en slump att Ryssland fokuserat så mycket på Tjetjenien tidigare. Rysslands ekonomi har det senaste året påverkats kraftigt av oljepriset. Försöker man att strypa tillgången på världsmarknaden för att rädda sin ekonomi?
Summan av två goda gärningar blir inte ett stabilare klimat.
1983 Aerocenter Trafikflyg/Swedair i Växjö
9 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar