onsdag 19 augusti 2009

Nedräkning i Afghanistan (uppdaterad)

Det är dags att visa varför ISAF är på plats i Afghanistan. Om valet i morgon kommer att kunna genomföras utan allt för mycket störningar så har ISAF visat att talibanerna går att stoppa. Om dessutom afghanerna ställer upp och röstar så har dom visat att dom har en vilja att skapa ett demokratiskt samhälle och att dom inte låter den viljan stoppas av hot och bomber.

Talibanerna kommer givetvis att göra sitt värsta för att hindra att valet genomförs. Givetvis kommer det att explodera bomber och givetvis kommer människor att dö. Ett problem för ISAF är att i morgon kan dom inte längre vara oberäkneliga och själva välja vägar att åka på. I morgon kommer dom att finnas i närheten av vallokalerna för att skydda de som röstar. Därmed så är dom också ett stillastående mål.

Ett antal attentat har redan genomförts och den afghanska regeringen har gått ut med direktiv att tidningarna inte ska rapportera om oroligheterna för att inte väljarna ska utebli från att rösta. Pressen vägrar givetvis att följa detta råd. Många analytiker anser att för att valet ska kunna godkännas av befolkningen i Afghanistan måste det följas kraftiga ändringar i sättet att styra landet samt mer stöd till befolkningen.

Efter valet gäller det inte att slappna av. Många fruktar att en oviss valutgång kan leda till ökade oroligheter. Just nu leder Hamid Karzai, men Abdullah Abdullah närmar sig och det är mycket troligt att Karzai inte får egen majoritet, vilket leder till en ny valomgång mellan de två kandidater som fått flest röster. Denna ska då ske inom två veckor. Under den tiden finns det givetvis risker för talibanattacker, men även risker för interna slitningar mellan de olika fraktionerna.

Svensk press har börjat skriva mer och mer om valet i Afghanistan, men jag väntar på Johanne Hildebrandts senaste artikel. BBC News har fortfarande de bästa artiklarna.

Som vanligt utmärker sig kvällspressen. I Aftonbladet har den kände svenske afghanistanexperten Swen Wolltner uttalat sig klokt och anser att vi bör skicka en miljon svenskar dit för att hjälpa till. Det är bara att dumpa hela 08-regionen med andra ord. Aftonbladet har dessutom underlättat för ISAF genom att ge ut den kompletta guiden för att på ett lätt och enkelt sätt identifiera en taliban. Alla viktiga attribut har tagits i beaktande. Skägg, turban m.m. Gamla avdankade Svenska MAD hade inte gjort det bättre...

Jag är själv oftast en soffliggare när det blir val här hemma i Sverige. Mest för att jag anser att den svenska politiken är för slätstruken och för att blockbildandet gör att det inte finns tillräckligt stora skillnader mellan partierna för att motivera att jag lägger min röst. Dessutom leder realpolitiken till att de flesta politiker måste anpassa sig efter plånboken och de vindar som blåser för tillfället. För min del är det egentligen viktigare att ett parti kan genomföra en långsiktig politik i stället för att det blir omorganisation hela tiden.

Men när jag ser människor i Afghanistan som fortfarande har ett hopp, som trots att dom endast har mer eller mindre korrupta politiker att välja mellan och som trots risken att dödas tar sig i kragen och går till val, så skäms jag över mig själv.

Uppdaterad 09-08-20, 07:29
Vallokalerna har öppnat. 17 Miljoner registrerade afghaner kommer förhoppningsvis att rösta. Vi får hoppas på att det blir ett regimskifte. Kharzai har slutit en del allianser med mycket tveksamma grupperingar. Om dessa skulle få makt efter valet så kan det förvärra situationen i landet. Den svenska styrkan verkar mest ligga i beredskap för att åka ut, vilket gör att dom inte är ett lika stillastående mål som om dem direkt bevakade vallokalerna. Nu verkar det som denna bevakning mest sker av ANA och ANP. De afghanska säkerhetsstyrkorna är givetvis nervösa inför vad som kan hända under dagen, men visar ändå en stolthet att få vara med och skydda sitt land.

Talibanerna har nu även gett sig direkt på de som röstar. Eftersom den röstande får ett finger doppat i bläck för att visa att dom lagt sin röst, så är det lätt att se vilka som deltagit i valet. Just detta finger har talibanerna hotat att kapa av...

Uppdaterad 09-08-21, 00:10
Valet har gått förvånansvårt lungt till. Hittills pekar allt på att ISAF tillsammans med ANA och ANP lyckats säkerställa möjligheten för valets genomförande. Frågan är bara hur stort valdeltagande det blev samt utgången av valet. Kommer det att respekteras av en majoritet, eller har fär många srämts bort?

Klart är dock att valdeltagandet blev lägre än 2004. Hotet från talibanerna bidrog säkert till detta, men risken är också stor att det afghanska folket delvis tappat hoppet till möjligheterna med demokrati.

2 kommentarer:

  1. Varför kommer inte Per Garthon nu och fördömmer att Muslimer mördas??

    SvaraRadera
  2. Ramadan väntas börja 22 augusti. Det kanske gör att en eventuell andra omgång senareläggs, men jag har inte kollat vad man sagt om det i Afghanistan.

    Om inte en pashtun (Karzai) vinner valet, så blir det mycket intressant att se hur den pashtunerna, den största minoritetsgruppen (ca 40%), reagerar.

    SvaraRadera