fredag 7 augusti 2009

Chávez anklagar Colombia för att mörka USA samarbete (uppdaterad)

Venezuela anklagar nu Colombia för att genom sina anklagelser att Chávez försett FARC gerillan med svenska AT-4 är ett försök att dra uppmärksamheten ifrån samarbetet med USA och uppbygnaden av de amerikanska baserna.

Colombia försäkrar dock att antalet amerikaner på dessa baser inte kommer att överstiga 1400 eftersom amerikansk lag inte tillåter fler. Hmm, det uttalandet säger ju ingenting om amerikansk utrustning, t.ex. COIN flygplan. Om det är 1400 piloter i 1400 flygplan så är det trots allt en ganska så massiv närvaro.

Jag hoppas bara att Sverige inte låter sig själv dras in i detta smutsiga spel och ta sida. Exporten av AT-4 till Venezuela var vid det aktuella tillfället helt enligt alla regler. Vad som kanske vore intressant är om FN kunde öka sin närvara i form av observatörer. Där skulle Sverige mycket väl kunna spela en viktig roll, men då måste vi visa att vi inte har tagit sida i debatten. Det vore dessutom bra om FN för en gångs skull hann med att skicka observatörer innan konflikten bryter ut.

Uppdaterad 09-08-07, 10:50
Den här BBC News artikeln sammanfattar läget bra. Den påpekar också hur stort flöde av varor som sker mellan Colombia och Venezuela. Att som Chávez nu gjort med att strypa bilimporten är nog omöjligt för övriga varor. Ska man tro på den den liberala falangen inom statskunskapen så ska just denna typ av ömsesidigt beroende förhindra nya krig. Realisterna är dock inte lika hoppfulla...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar