söndag 23 augusti 2009

Carl Bildt skapar sig mäktiga ovänner

Den som följer Carl Bildts blogg Alla Dessa Dagar förundras säker som jag över att han verkar aldrig vara hemma. Nu verkar dock omgivningen ha tröttnat på hans frisvängande arbete.

Inom EU kritiseras Carl Bildt för sitt argumenterande för att Turkiet ska få bli medlem. Detta retar framför allt upp Tyskland och Frankrike som är oroad över att Turkiet med sina 80 miljoner invånare skulle få för stor påverkan på maktbalansen inom EU.

Bildts kritik mot Ryssland drar givetvis åt sig en hel del ilska från vänstern samt från de svagare politiker som inte vågar konfrontera ett Ryssland som på senare år börjat visa att dom vill vara med och spela i superligan igen. Även här har Frankrike och Tyskland ekonomiska intressen att försvara genom att bibehålla goda relationer med Ryssland.

I den senaste veckans bråk med Israel så har Carl Bildt fått kritik från bägge sidorna:
- Att han inte tydligare fördömde vår ambassadör i Israel Elisabet Borsiin Bonniers uttalande om Aftonbladets artikel.
- Att han inte fördömde Aftonbladet för att publicera en anti-semitisk artikel.

Jag har inte alla fakta i målet, men det är ändå intressant att varje gång en negativ artikel om Israel publiceras så är det automatiskt anti-semitism. Dessutom har Carl Bildt helt rätt i att Israel som stat inte stoppa den svenska yttrande- och pressfriheten.

Jag tycker inte att all kritik är helt rättvis. Carl Bild spelar i en division över de vanliga svenska politikerna. Man kan jämföra honom med Zlatan och de normala svenska politikerna med spelare i gärdsgårdsserien. Men i stället för att ta vara på den internationella status och kontakter som Carl Bildt har så verkar de flesta skämmas över att han helt enkelt överglänser dom. Jag tycker att det är en frisk vind att Sverige som EU ordförandeland vågar utmana de gamla uvarna i EU. Om inte detta är tillåtet så kommer EU förr eller senare att stagnera. Som Ulf Henriksson sade "Det är inte dom svarta eller vita kulorna i påsen som i slutändan avgör vem som vunnit, utan hur många kulor man har i påsen."

Sedan förstår jag helt kritiken att hans frånvaro gör att arbetet inom UD inte bedrivs på bästa sätt, men varför inte göra det bästa av situationen. Tillsätt en stab som gör grovarbetet så kan Carl fokusera på det han gör bäst, d.v.s. representera Sverige. Jag tror att det Carl Bildt talar över ett middagsbord i Kabul har mer påverkan på omvärlden än vad 1000 svettande UD medarbetare producerar på ett kvartal.

Vi får nog inte behålla Carl Bildt särskilt länge till i Sverige. Tips från avbytarbänken: Carl Bildt till EU kommissionär och Margot Wallström tillbaka till Sverige för att rädda socialdemokratin från Mona Sahlin. Frågan är inte om, utan när.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar