torsdag 6 augusti 2009

Venezuela hävdar stöld i stället för export

Jag har tidigare skrivit om de svenska Saab AT-4 som sålts till Venezuela, men dykt upp i Colombia hos FARC gerillan.

Venezuela hävdar nu att vapnen stals vid ett inbrott i flottans förråd för 14 år sedan. Men vad lämpligt! Eller vilken otur menar jag givetvis...

Tyvärr så är det inte ett giltigt argument. Enligt ett slutanvändarintyg skall ett land anmäla till ursprungsleverantören om ammunition, vapen och materiel försvinner och även när dom förbrukas eller destrueras för att säkerställa att dom inte kommer på avvägar.

Spänningarna mellan Colombia och Venezuela lär inte bli bättre av att USA förstärker sin närvaro i Colombia. Som Wiseman tidigare skrev på sin blogg så anskaffar USA s.k. COIN flygplan. Var dom ska användas är en gåta, men min gissning är nere i Colombia. Eftersom Venezuela har goda ryska kontakter genom import av bl.a. SU-30 stridsflygplan så är det lite grand av en återgång till ett kalla krigsscenario.

Venezuela eskalerar nu konflikten genom att stoppa import av Colombianska bilar.

Även om Chávez inte vräker ut sig lika elaka saker om Obama som om Bush så är knappast USA och Venezuela vänner. Att sedan Venezuela har en masa olja gör inte saken mindre problematisk. Är det ett nytt Panama på gång? Med ett ryskt stöd på andra sidan kan detta bli en oroshärd utan like...

2 kommentarer:

 1. Japp nytt panama på gång men tror ej det kommer att gå lika lätt denna gång för USA.

  "Tyvärr så är det inte ett giltigt argument. Enligt ett slutanvändarintyg skall ett land anmäla till ursprungsleverantören om ammunition, vapen och materiel försvinner och även när dom förbrukas eller destrueras för att säkerställa att dom inte kommer på avvägar."

  Hmm undrar var Chavez president 1994 ?

  Sen angående vapen, hur är det med vapen från USA,israel och colombianska vapen som hittats hos FARC och där är det ingen som anklagara dom här länderna.

  Bara just venezuela... jävla pajas show är vad allt är.

  SvaraRadera
 2. Om Chávez var president eller inte vid den tidpunkten har egentligen inte med saken att göra (han blev president 1999). Slutanvändarintyget skrivs mellan leverantören och mottagaren, d.v.s. mellan Saab/Bofors och Venezuela i detta fall.

  Att debatten som förs i Sverige just nu är fokuserad på de svenska vapnen är ganska så självklar, men det visar också på att vi har en öppen attityd och vilja att omvärdera våra beslut.

  Det som ska bli mycket intressant är att se vad USA kommer att göra i Colombia och hur Venezuela reagerar på det.

  BBC News har bra sammanfattningar om Venezuela och Colombia.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1229345.stm

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1212798.stm

  SvaraRadera