fredag 21 augusti 2009

Var tog kassaskåpet vägen? (uppdaterad)

Eftersom jag precis suttit och svettat med en inventering av mina hemliga handlingar (hittade allihopa) så är det en smula intressant att notera att när F4 lades ner så försvann tydligen hela kassaskåp fulla med hemliga handlingar. (OBS: Redaktionell överdrift)

Om man tittar på exempel över vad som försvunnit så är det som att gå in på Armémuseum. Plan avseende Fortifikatoriska funktionskontroller (FFK) 2004-2008” innehåller en lista över hemliga anläggningar från Treriksröset i norr till Jämtland-Härjedalen och Medelpad i söder. Om denna handling fortfarande är särskilt hemlig så blir jag ytterst förvånad. Troligtvis så listas många av dessa anläggningar på den här sidan med hemliga bergrum eller boken "Kalla Krigets Kronoberg". Som jag har berättat tidigare har de flesta av Flygvapnets krigsbaser lagts ned och med stor sannolikhet så har de flesta av dessa anläggningar mött samma öde.

Mycket har hänt sedan 2003. Invasionsförsvaret har i stort sett lagts ned och värnplikten är på väg att försvinna. Alla dessa soldater som skulle gömma sig i alla dessa värn går därför inte längre att få tag på och då kommer nog värnen mest att stå och sakta växas över av mossa. Det som igår var en del av invasionsförsvaret är numera en del av historien.

Åter till det inledande ämnet. Jag har en nära vän och kollega. Vi kan kalla honom för Mariningenjör X. När X för ett antal år sedan skulle börja jobba på TeK Fartyg på Berga örlogsbas så blev han introducerad till sitt arbetsrum av en äldre rutinerad kollega. I samband med detta så fick han en nyckel. "Vad går den här nyckeln till", frågade X sin äldre kollega. "Den går till kassaskåpet". X tittade in i rummet och bakom dörren stog ett gigantiskt kassaskåp som skulle göra Charles-Ingvar Jönnson sjuk av avund. "Vad innehåller kassaskåpet?", frågade X. "Några hemliga handlingar", svarade kollegan. "Hur många då?", frågade X. Då blev det tyst en stund och sedan " ca 1500 stycken!".

Givetvis så vägrade X att ta emot nyckel och i stället gjordes en inventering av kassaskåpet. Krigsarkivet gjorde här en hel del fynd, bl.a. haveriutredningen av Ubåten Ulvens förlisning...

Sensmoral av denna historia: Det finns alldeles för mycket gamla hemliga handlingar i omlopp och med de senaste årens omställning av försvaret är ändå det mesta inaktuellt, d.v.s. lämna in och bränn!

Uppdaterad 09-08-28, 19:20
Försvarsmakten kan pusta ut. De hemliga bergen är inte röjda eftersom de hemliga handligarna som visade var bergen ligger aldrig var borta, bara gömda i ett arkiv i Boden. Bernhard Neumann borde få medalj!

2 kommentarer:

  1. Jämtarna har nog sålt handlingarna till JRA (Jämtländska Republikanska Armén).

    SvaraRadera
  2. Hmm. Jämtarna kommer fortfarande ihåg freden vid Brömsebro 1645. Se det positivt. Detta kan vara en möjlighet att sätta in svenska utlandsstyrkan inrikes... :-)

    SvaraRadera