tisdag 18 augusti 2009

Sopor luktar även om dom slängts över bord

Som en av mina kollegor brukar säga, "Saken är klar flickan är mor till barnet". Det ska bli mycket intressant att se vad de ryska myndigheterna har för förklaring till kapningen av Arctic Sea. Sedan ska det bli minst lika intressant att se om svenska myndigheter och media väljer att tro på denna förklaring.

Personligen tycker jag att allt är lite för passande:
* Övningen Ladoga med tema terrorism samt bevakning av naturresurser och infrastruktur som gas- och oljeledningar. Var den övningen nu tog vägen i pressen...
* Nytt ryskt lagförslag om insatser utomlands mot terrorism och pirater.
* Ryska marinen som väljer att skicka stridsfartyg efter 15 sjöman. Sedan när var 15 sjömän värda det besväret i Ryssland? Varken fartyget eller lasten var ju rysk.

Vi kommer nog aldrig att få helt klart vad som fanns i lasten. Det har funnits gott med tid och tillfällen att göra något åt den saken.

Jag för min del väljer att vänta tills filmen om händelsen kommer för att få svar på frågan.

4 kommentarer:

 1. Hur många länder har inte skickat krigsfartyg till den Somaliska kusten för att jaga pirater?

  Och du tycker det låter märkligt att ryssarna skickar fartyg för att leta efter ett skepp med rysk besättning.... Menar du att ryssar i motsats till andra folkslag inte bryr sig om sina landsmän?

  Du verkar vara lite paranoid. Som de flesta svenska militärer, ska tilläggas, verkar vara när det handlar om Ryssland!

  Men du får väl vänta på någon fiction från Hollywood som passar din verklighetsuppfattning.

  SvaraRadera
 2. Nja, jag vet inte om Greasemonkey är så paranoid. För ca. 15 år sedan, strax efter murens fall, var jag på besök på ett finskt förband. Den första genomgången hölls av en sedvanligt sträv finsk överste. Han började med att lägga på en karta & peka på Moskva - varefter han med eftertryck sa till gästerna:

  "Här finns fienden - där har han alltid funnits - och här kommer han alltid att finnas".

  Jag tror inte man behöver vara vare sig militär eller paranoid för att inse att den finske överstens "statement" för ca. 15 år sedan är mer rätt än fel än idag....

  SvaraRadera
 3. Anonym 1: Paranoid och paranoid. Det ryska försvaret har traditionellt brytt sig ganska lite om enskilda människoliv. Se bara på hur många värnpliktiga som dödas i ryska förvaret varje år. http://www.svenskafreds.se/osteuropa/faktablad/soldatmodrarna.shtml

  Därför kan man se det som mycket märkligt att dom ställer upp just i detta fall.

  Visst, det kan vara PR och det kan vara ett sätt att legalisera lagförslaget som jag nämnde ovan.

  Adenbukten är en FN mission. Då finns det ett juridiskt regelverk som gäller. Frågan är om det ryska krgsfartyget har t.ex. rätt att borda ett Maltesiskt fartyg hur som helst? Enligt svenska försvarsmaktens IKFN får jag ingripa på svenskt territorialvatten. Om någon ligger utanför svenskt territorialvatten och beskjuter in på svenskt territorialvatten samt om svenskt fartyg anfalls på internationellt vatten. I övrigt så är det nödvärnsrätten som gäller.

  Min sista kommentar hoppas jag att du inser var en ironisk kommentar till den mycket vaga information som spritts i svensk press. BBC har t.ex. haft betydligt bättre uppmärksamhet på händelsen.

  SvaraRadera
 4. Ett annat tänkbart scenario är att last och båt skulle säljas till Afrika. Ett "stöldköp" i krisens spår. Hur rederiets och andra intressenters ekonomi ser ut är nu mycket intressant.

  Även försäkringsbolagets folk skulle kanske vara med på ett hörn. Om det här egentligen rör sig om en sk fuling med höjdare innblandat förklarar det märkliga turer.

  Hela eller delar av den ordinarie besättningen kan i så fall på goda grunder blivit oroliga för att bli mördade istället för att få en slant som troligen utlovats. Via sina annhöriga har man alarmerat ryska myndigheter.

  Man bör inte ha så mycket fördommar, t ex flygolyckan i Schweiz för några år sedan visade detta. Där antog man gundlöst och som senare visde sig felaktigt att olyckan var den ryske pilotens fel. Östeuropeer och asiater är det helt ok att se ned på offentligt, mycket märkligt.

  SvaraRadera