fredag 28 augusti 2009

Polisen JK anmäld för Gripen utredning

Svenska Freds skickar nu in en JK anmälan mot Rikspolisstyrelsen för att dom inte tilldelat tillräckliga resurser vid utredningen av eventuella mutor i samband med försäljning av Gripen. Överåklagare Gunnar Stetler som efterträtt den tidigare rikskändisen Christer van der Kwast tycker att denna anmälning är mycket bra.

"Är utredningsresurserna för viktiga ärenden ifrågasatta så är det lika bra att en utomstående organisation tittar på det här och ser vad som är rimligt och om det behövs mer resurser. Det här är en viktig fråga för Sveriges trovärdighet. När det gäller frågor om mutor så är det viktigt att det hanteras på rätt sätt, säger Gunnar Stetler."

Christer van der Kwast meddelade i våras att förundersökningen lades ner då det inte gick att hitta några bevis för mutor. Faktum är att Uppdrag Granskning nog lyckades hitta mer än vad van der Kwast trots flera års arbete lyckats med. Det enda som har kunnat gå att visa är att det funnits skumma personer inblandade och att det initialt pratades om stora summor pengar. Men dessa summor var så pass horribla att det aldrig skulle kunna gå att göra någon förtjänst vid en eventuell affär.

Vad är då en muta? I samband med alla försäljningar mellan stater används helt legitimt s.k. motköp, d.v.s. att industrin går in med satsningar i det land som köper en produkt. Ta planerna på Gripen försäljningen till Brasilien som exempel, där Saab lovar att lägga ut delar av produktionen i Brasilien. Är inte detta egentligen en form av gigantisk statlig muta?

Det lustiga är att resultatet av hela denna korruptionsutredning kan bli att Rikspolisstyrelsen fälls, och BAe samt Gripen International går fria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar