fredag 21 augusti 2009

Jägarbataljonen en del av upprustningen i norr

Efter det ökade intresset kring den norra delen av skandinavien som märkts med bl.a. Loyal Arrow, Ladoga och Zapad så rustar I19 jägarbataljon upp för att möta hotet.

Den existerande stridsutrustningen kommer att bytas ut och dessutom utökas med 300%!

Bäve månde lede fi...

4 kommentarer:

 1. FM-Log: restnoterad 1918-04-01 leverantören anmodad inkomma med ny offert./3.e tygförvaltare A.N Tik

  SvaraRadera
 2. Hmm. Ibland så tar det tid att få den utrustning man önskar. Enligt legenden blev FMV för ett par år sedan uppringda från kronans skogsvaktare på Visingsö som meddelande att "Hans Majestäts ekar nu vuxit klart och det var dags att bygga ersättaren till regalskeppet Wasa".

  SvaraRadera
 3. Ekarna i runt kungens slott i Mälardalen planterades ursprungligen på 1600-talet för att trygga flottans behov av ek in på 2000-talet. Där talar vi om långsiktighet.

  Jag hoppas bara att FS 17 prioriteras när det gäller sablar. De kommer säkert till pass om Marinens Musikkår (Försvarsmaktens viktigaste resurs om man får döma efter antalet inlägg i riksdagsdebatterna) ska på skarp insats igen i Afghanistan.

  Från mil.se: " Det ger oss erfarenhet och ett underlag för hur vi kan utveckla det internationella konceptet. Andra länder har till exempel musikkårer som besöker musikskolor i Afghanistan som ett stöd för utvecklingen i landet. Det är ett alternativ som vi tittar på, även för vår del, säger överstelöjtnant Per-Erik Laksjö, chef för Försvarsmusikcentrum.
  – Vi måste ta första steget så att vi får utlandstjänst som en naturlig del av vår verksamhet. Vi är inte bara parad - även om det är vår huvuduppgift.

  Militärmusiken bidrar också med en känsla och stolthet.
  – Det är en skarp insats som ställer stora krav på oss som åker. Och det känns helt rätt, säger Tomas Hjortenhammar."
  http://www.mil.se/sv/Nyheter/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Forsvarsmusikcentrum-FoMusC/11605/Musiker-aker-till-Afghanistan/


  Sedan finns det ju de som ser lite mer realistiskt på det hela.
  http://www.svd.se/opinion/synpunkt/artikel_2970063.svd

  SvaraRadera
 4. US Marines Band har tjänstgjort i bl.a. Irak. Till skillnad mot vår musikkår så kan dom hålla i ett gevär lika bra som spela tuba.

  http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1825665/posts

  Engelsmännen har annars en gammal god tradition (särskilt de kiltbärande skottarna) med musik i frontlinjen. Även om säckpipa nog är mer menat att skrämma fienden med än att framkalla njutningsfyllda rysningar.

  SvaraRadera