onsdag 12 augusti 2009

Inte bara timmer i lasten (uppdaterad)

Det har stått mycket i tidningarna om kapningen av fartyget Arctic Sea utanför Sverige. Ingen verkar ha kontakt med besättningen, vare sig rederiet eller myndigheter. Fanns det över huvud taget några kapare, eller är det bara en uppdiktad historia av en besättning som själva tagit tillfället i akt att lägga beslag på något med värde utöver det vanliga?

Nu sätter ryska marinen in krigsfartyg för att lokalisera det "kapade" skeppet. Vad är det dom är ute efter att "rädda", ett maltesiskt fartyg, 15 ryska besättningsmän eller en last finskt timmer?

En sak som dock är helt klart. Det är inte sågvaror för 13 miljoner som dessa kapare är ute efter. Är över huvud taget Algeriet en normal köpare av finska sågvaror? Frågan är bara vad som finns i lasten? Om det är något skrymmande så är det osannolikt att inte redaren är medveten om vad som kan finnas i lasten. Är det något mindre så skulle det kunna vara den ryska besättningen som tagit något ombord. Hur har dom då fått det igenom den finska tullen? Eller har dom tagit upp något på internationellt vatten?

Vart är kaparna på väg? Fartyget har inte passerat Gibraltar, vilket gör att Algeriet verkar osannolikt. Det finns dock fortfarande en hel del oroshärdar på afrikas västkust som skulle kunna tänkas vara intresserade av t.ex. vapenteknik. Om ryska flottan nu är så intresserade så tyder det att någon på hög position i Ryssland verkar veta vad det rör sig om. Om det sedan är för att varan har stulits från ryska försvaret, eller att det från början var en medveten export till Algeriet får framtiden visa.

Algeriet är en av de stora köparna av ryska vapen. Det man kan se med viss oro på är de islamistiska grupperingarna GIA och GSPC med kopplingar mot bl.a. Al Qaida som finns i Algeriet. Om dom har fått höra talas om en viktig transport och lagt beslag på denna, bör vi kanske stötta ryssarna med att få tag på det här fartyget. Tyvärr så befinner sig Adeninsatsen på fel sida av Afrika.

Svenska regeringen och polisen verkar dock vara ointresserade eftersom fartyget inte längre finns kvar i närheten, utan nöjer sig med att försöka utreda om det blev kapat eller ej. Vad vi i varje fall vet, är att vi inte har en aning om vad som har hänt.

Uppdaterad 09-08-14, 08:41
Dimman tätnar, nu sägs det att ryssarna har fått tag på skeppet, fast givetvis så påstår ryssarna tvärt om.

Man kan ställa sig ett par frågor:
* Om dom nu skulle ha hittat skeppet, hur sjutton gjorde dom det så pass snabbt när ingen annan ens verkar veta vart det befinner sig? Spårsändare i lasten? Många åkerier har idag GPS transponder på sina lastbilar. Det verkar troligt att de flesta redare har det också på sina fartyg. Men i så fall, varför har inte redaren gett den informationen till polisen. Vill dom inte att det ska ske en inspektion av fartyget av någon annan än de som vet vad som finns ombord?
* Om dom hade hittat skeppet och varit ute i "fredliga" ärenden så hade det ju varit en enorm PR kupp att visa upp det beslagtagna fartyget och den räddade ryska besättningen, för att visa att Ryssland minsann förhindrar internationell terrorism och piratverksamhet.

Uppdaterad 09-08-14, 11:16
BBC spekulerar nu även om att det verkar mer vara en intern rysk uppgörelse.

Om det nu skulle finnas kapare kvar på skeppet, hur sjutton fick svensk polis och redaren informationen om att det varit kapare ombord?

4 kommentarer:

 1. tja det är ändå intressant att se hur fullständigt oprofessionellt vår inkompetenta journalistkår hanterar ärendet-det borde naturligtvis följts upp på ett helt annat sätt redan när Ölandsincidenten inträffade.Om detta hänt i t ex brittiska farvatten hade det varit genomlyst...

  jag tror också att lasten var mera än timmer.

  SvaraRadera
 2. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2914193.svd

  Artic Sea kom ju från just Kaliningrad innan det anlöpte Finland...

  fortsätting lär följa.

  SvaraRadera
 3. Hel konstigt, att med dagens teknink att det inte går att spåra upp och få tag på ett lastfartyg, i Norden och Europa. Ingeting verkar myndigheter göra, och man undrar ju vad det var i lasten. Funderare ......

  SvaraRadera
 4. Var det en uppdiktad kapning for att dolja att det i lasten fanns vapen/delar fran Murmansk?

  SvaraRadera