tisdag 18 augusti 2009

Alla exporterar vapen

I samband med Venezuela-Colombia affären och ett gäng AT-4 som kommit på avvägar så var diskussionen hätsk om Sverige ska eller inte ska exportera vapen.

Kära svenskar, var realistiska. Vi har svenska företag som tillverkar vapen, och även dom måste få tjäna pengar? Om något så är denna svenska industri mer övervakad än alla andra vapenleverantörer i världen tillsammans. ISP är mycket noggranna med slutanvändarintyg, även om vissa kunder kanske inte alltid är det. Om något så kan det garanteras att Viktor Bout inte arbetar som leverantör av svenska produkter (i varje fall inte i första leverantörsledet). I den här världen får man dock inte vara allt för kräsen. Skumma personer som Alfons Mensdorff-Pouilly är jämfört med andra rena mönstermodellen för rumsren vapenförsäljning.
När Sverige sålde Gripen till Sydafrika så blev många svenskar upprörda och underkände helt Sydafrikas förmåga att ta egna beslut. Nej, Sverige vet bäst vad Sydafrika behöver och därmed bums!

När Sverige sedan sålde Gripen till Thailand så var även där upprördheten stor i samma grupperingar som tidigare underkänt Sydafrika. Varför skrivs det inte samtidigt lika många upprörda inlägg om den fruktansvärda svenska turismen till Thailand som bevisligen pumpar in pengar till Thailändska staten så att Thaksin Shinawatra kan köpa en ny fotbollsklubb eller ett par Gripen?

Nu har den svenska stoltheten och galjonsfiguren bland världens vapenleverantörer, d.v.s. Saab gett sig in i den mest lukrativa branchen av dom alla. Försvarsanalytikerna. Detta är kan man säga vapenlobbyister, fast i en mer förfinad form. Mer än 10.000 personer runt omkring i världen har intervjuats om vad dom just nu upplever som det största hotet. Kreditkortsbedrägeri upplevdes som ett allvarligt hot bland 64% av dom tillfrågade. Undrar just om Saab varit i Mazar-e-Sharif och intervjuat? Den här typen av marknadsföring av sina produkter är det inga som reagerar för här i Sverige.

Det ska därför bli mycket intressant att se om det blir några reaktioner i Sverige på att inte nog med att Sydafrikanerna inte kan köpa vapen, dom verkar själva ha svårt att hålla koll på vilka dom säljer vapen till. Vi kanske ska exportera ISP till Sydafrika?

2 kommentarer:

 1. Förstår inte varför det är så hemskt med att Sverige gör vapen faktiskt.
  Om svenska vapenföretag säljer vapen till demokratiska länder (ofta de med pengar) så kanske mindre nogräknade vapenexportörer inte klarar av att ta marknadsandelar inom den marknaden, för att de odemokratiska länderna inte utgör tillräckligt stort kundunderlag. Vist så kanske inte blir så bra i praktiken, men målet måste för svenska vapenexportörer, precis som alla andra exportföretag, måste väl ändå vara att ta så stor del av en marknad som möjligt.
  Den andra saken med försvarsindustrin är att hur som helst kommer ickedemokratiska länder/organistationer komma över/tillverka vapen. Då gäller det att de demokratiska länderna kan försvara sig själva och andra. Det är lättare att vinna med bra utrustning och vältränade soldater. Dessutom innebär ju precissionsvapen att man i högre utsträckning kan slå ut de mål man vill med mindre sprängkraft. Plus att avancerade vapensystem används mindre eftersom de är dyra.

  SvaraRadera
 2. Överingenjören27 maj 2010 kl. 20:45

  Det finns flygingenjörer, i antingen flygtjänst eller marktjänst, som har uppnått generals grad.

  SvaraRadera