måndag 10 augusti 2009

Utan spaning, ingen aning

Juninumret av AFM - Air Forces Monthly hade en mycket intressant artikel om ISR - Intelligence, Surveillance and Recognition. Dagens ökade intresse för insatser med precisionsvapen ställer stora krav på underrättelseinhämtning.

"ISR is genuinely important in conflicts where it becomes difficult to pick out insurgents from am larger population and target them with minimal collateral damage."

AFM rankar de sex viktigaste resurserna för informationsinhämtning.

6 - RC-135V/W Rivet Joint. Trots sin ålder är detta fortfarande en enastående plattform för insamling av data från många olika källor. Nackdelen är att flygplanen börjar nå sin maximala livslängd. Det var ett modern flygplan när Vietnamkriget inleddes för USAs del, men snart 50 år senare så börjar rosten ta över.

5 - EP-3E Aries II. Detta var amerikanska marinens viktigaste resurs för underrättelseinhämtning. Så viktig att JCS - Joint Chief of Staff själv har tagit kontroll över styrningen av uppdrag och kallar detta för en nationell resurs.

4 - F/A-18D (RC) Night Attack Hornet. Det är inte själva flygplanet som är intressant, utan möjlighet att bära ATARS kapseln och datalänk som kan skicka ut inhämtad information till andra flygplan.

3 - MC-12W. Fördelen med detta flygplan är att det har en liten "Footprint", d.v.s. är enkelt att underhålla på baser i framskjutna operationsområden. Nackdelen är att det är långsamt och relativt oskyddat, vilket innebär att det bara kan operera i skyddat luftrum.

2 - RQ-4A Block 10 Global Hawk. Detta är världens mest avancerade (och dyra) UAV. På en flyghöjd av 18.300 m så är den i stort sett ohotad av alla typer av luftvärn och de flesta jaktflygplan. Det visuella synfältet för en operatör är dock "som att titta genom en u-båts periskop".

1 - U-2/TR-1. Still going strong, men inte så gammalt som det ser ut. Detta är en uppgradering av den typ av flygplan som Gary Powers blev nedskjuten i 1960. Framför allt är det sensorerna som blivit modernare. Nackdelen är att det är ensitsigt, vilket ger en maximal uthållighet på ca 8 timmar. Kommer därför att ersättas av Global Hawk när den finns i tillräcklig mängd.

"We're one of the few jet units that still function in the 'old' aviator style. We're a close knit organisation, flying a real stick and rudder airplane, counting on each other (since we're all deployed for 200 plus days a year), and do all those crazy type missions alon unarmed and unafraid - misisons you can only admit to and talk about with each other." Lt Col Kevin M Henry, 9th Strategic Reconnaisance Wing

Personligen saknar jag Boeing E-8C Joint Stars i denna lista. RQ-1A/MQ-1B fick ett hedrande omnämnande, men kom inte med på topplistan.

Viktigast och mest underskattat är trots allt "Operation dörrknackning". D.v.s. den kunskap som de egna markstyrkorna kan hämta in genom att umgås med lokalbefolkningen. Gör dig ovän med lokalbefolkningen och du mister din viktigaste underrättelsekälla. PS-00 eller Mark 1 Eyeball är fortfarande den bästa underrättelsesensor i internationellt bruk!

4 kommentarer:

 1. 1986 påbörjades arbetet med att tillföra JAS 39 Gripen en mer kvalificerad bildinhämtningsförmåga än av flygföraren handhållen småbildskamera.

  Nu i dagarna år 2009, så är SPK 39 operativ med JAS 39 C/D bland annat genom att i kapseln bära en av våtfilmskamerorna från SF 37 Viggen, dock ej den långbrännviddiga. Så samma förmåga till fotografering på avstånd och med hög upplösning, som Viggen-systemet mäktade med är det inte fråga om med Gripen.

  Saab har heller aldrig tagit med vår svenska särlösning SPK 39 i någon av sina exportofferter.

  SvaraRadera
 2. SPK har varit ett sorgebarn, men förhoppningsvis så har vi nu en kapsel som vi kan kan använda ett tag framöver i varje fall.

  Det vi borde titta närmare på för framtiden är det som Sydafrika integrerar i sina Gripen. http://chefsingenjoren.blogspot.com/2009/08/sydafrikanska-gripen-far.html

  Detta är en kapsel som kanske inte är den absolut främsta på marknaden, men som fungerar och som använts operativt i bl.a. Afghanistan. Dessutom betalar Sydafrikanerna integrationen i Gripen, så vi svenskar behöver bara köpa kapslarna... I framtiden om vi skulle behöva förbättringar så kan vi dela kostnaderna med Sydafrika. Win-Win scenario.

  Handkameran föreslår jag att ska användas som närstridsvapen i en eventuell krigssituation. Min Canon Ixus 850 har utan FMV köld och ökenprov testats med bra resultat. Liten, billig, snabb framkallning och riskerar inte tennisarmbåge när man hanterar den...

  SvaraRadera
 3. Sensorer i all ära, men det som saknas i nästan alla diskussioner om underrättelseförmåga är att någon ska ta det som inhämtats, titta på det och helst göra om det till en begriplig sanning och förmedla det till andra som ska fatta beslut på underlaget.
  Det hjälper föga med en avancerad kapsel till JAS 39 Gripen om vi inte har tillräckligt med folk som kan berätta vad bilden faktiskt visar.

  SvaraRadera
 4. Peter: Håller helt och hållet med. Det var länge sedan det utbildades värnpliktiga fototolkar. Underrättelsebefäl är det heller inte gott om. Det finns en lottautbildning för att bli underrättelseassistenter, men för att vara helt ärlig så verkar den mest ha gått på försök de senaste fem åren.

  LIte symptomatiskt är att lottakåren utbildar stridsledningsassistenter samtidigt som flygvapnet häller betong i alla stridsledningscentraler...

  SvaraRadera