måndag 31 augusti 2009

Saab satsar på Danmark

Norrmännen har svårt med matematiken och bevisligen stor plånbok. Finland valde för flera år sedan att knyta kontakterna närmare med USA och köpa F-18. Men Saab har ännu inte gett upp försöken att sälja Gripen i Norden. Trots att Danmark finns med på listan över länder som är intresserade av JSF så har Saab börjat förbereda en eventuell Gripen försäljning.

Det bästa sättet är givetvis att knyta upp danska underleverantörer så att att danskarna ser att ett Gripenköp inte bara innebär pengar ut ur Danmark, utan även ger inkomster för dansk industri. Om Danmark köper 48 stycken Gripen för ca 22 miljarder så kommer Saab att från tre danska företag att köpa bl.a. elektronik och simulatorer för ca 500 miljoner. Mer liknande avtal lär dyka upp om Danmark börjar visa större intresse för Gripen.

Norrmännen får i stället göra tvärtom och åka till USA för att kräva att amerikanarna investerar i Norge. Dessutom kommer dom att ta upp frågan om den eventuella prisökningen på JSF som riskerar att uppstå då USA beställer färre antal flygplan.

För Saab är Norge och Danmark stora Gripenkunder som skulle få mycket stort fokus i deras utvecklingssamarbete. För USA är Norge i och för sig en viktig första kund, men totalt sett på den tänkta försäljningen ganska så obetydlig.

4 kommentarer:

 1. å andra sidan har norrmännen varit duktiga på att kräva motköp - Kongsberg är ett exempel.
  Det är lite trist att motköp i Sverige inte har ansetts vara tillräckligt fiiint, utan man har sonika struntat att kräva motköp. Enda exemplet hitills som har blivit ngt av värde är NH90/Hkp14 - det blev kanske inte så bra...

  råkar veta att FMV för 4 år sedan hade "tappat bort" alla papper ang motköp och fick ringa och fråga de utländska leverantörerna hur mycket värde som var kvar - föga förvånande svarade alla att de hade uppfyllt alla krav...

  SvaraRadera
 2. Professionalismen har alltid varit FMV:s signum....

  SvaraRadera
 3. Norge har varken fått några avtal om JSF-motköp eller något pris på JSF ännu.

  Känns rätt dumt att gå ut och välja JSF innan sådant var ens i närheten avklarat.

  Säljaren har överläget. Stoltenbergsregeringen är nog den mest inkompetenta regeringen jag sett i Norge på länge.

  SvaraRadera
 4. Tekniskt sett har nog Norge gjort helt rätt då JSF är en sjutusan till maskin med stor utvecklingspotential. Detta givetvis att dom analyserat sitt behov på ett riktigt sätt.

  Taktiskt och politiskt sett har dom nog också gjort rätt då banden till USA fortsätter att vara goda.

  Ekonomiskt sett kommer dom att få betala för de bägge ovanstående fördelarna.

  SvaraRadera