torsdag 13 augusti 2009

Tema Aghanistan (uppdaterad)

Nu har Expressen hängt på i drevet och startat en temaserie om Sveriges insats i Afghanistan.

Jag tycker att det är bra att medierna börjar visa intresse och sätter lite press på politiker och Högkvarteret. Dock så får inte detta tryck resultera i att insatsen blir verkanslös. Det får heller inte bara bli ett drev som går i en vecka eller två. ISAF och Sverige kommer att vara på plats under många år. Det som är lite intressant är att se svenssons reaktioner när ämnet tas upp i kvällspressen och nästan får lika mycket uppmärksamhet som prinsessan Madeleines förlovning.

Skydda våra soldater säger många insändare. Helt fel säger jag. Se till att dom får rätt utrustning så att dom kan skydda den afghanska befolkningen, skydda civil hjälpverksamhet och framför allt för tillfället se till att valet genomförs. Det innebär inte bara stridsfordon 90, utan en differentierad fordonspark med allt från jeepar till stridsfordon som går att använda i olika typer av terräng och anpassade till just det specifika uppdraget. Men minkravet måste vara splitterskydd på alla fordon.

Med en legitimt vald regering så kommer förhoppningsvis korruptionen att minska. Det är helt rätt som en del insändare säger att talibanerna stoppade knarkodlingen medans dagens regim mer eller mindre stöttar den.

Till sist. Det vansinniga rykte som började under sommaren om att ISAF inte skulle ha FN mandat måste stoppas. Alla som tror det, gå in på FN hemsida och studera resolution 1386, eller läs ett av mina förra inlägg i debatten.

Uppdaterad 09-08-13, 19:55
Svensk press borde inte bra fokusera på svårigheterna för de svenska styrkorna, utan även för utvecklingen i landet och framför allt behovet av valet för att skapa en accepterad regim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar