tisdag 11 augusti 2009

Bra integrationspolitik skyddar Sverige

Somaliska ungdomar i Norge har rekryterats till Al Shabab, en radikal muslimsk rörelse i Somalia. Minst 13 ungdomar har rest till Somalia, varav två har gripits i Mogadishu.

Tittar man på de större terroraktioner som hänt i Europa de senaste åren så börjar ett mönster visas:

* 2004-03-11. Sprängning av pendeltåg i Madrid. 191 människor dör och 1800 skadas. Bomberna placerades ut av Syrier, Marockaner och Algerier med lös anknytning till Al Qaida. 21 personer blev sedan dömda till fängelse för inblandning i dådet. Orsaken sades vara spaniens deltagande i kriget i Irak.

* 2005-07-07. Sprängning av tunnelbana och buss i london. 56 människor dödas och 700 skadas. Bomberna är utplacerade av brittiska ungdomar med muslimsk tro och familjer som invandrat från Pakistan. Den påstådda orsaken var Englands inblandning i Irak kriget. Samtliga var välutbildade och hade genomgått träning i Pakistan och Afghanistan.

Det är sällan Al Qaida eller talibaner som begår terrordåd utomlands. Det är inte självmordsbombare på samma sätt i Irak och Afghanistan. Det är inte heller fattiga, desperata människor som inte ser något annat val.

I stället är det är ofta välutbildade personer med anknytning till eller medborgarskap i det land dådet begås. Dom känner ett utanförskap i sitt eget land och söker en ny identitet. Detta leder dom till extrema religiösa tolkningar av Islam i vissa lokala församlingar. Därefter är steget inte långt till de religiösa skolorna i Pakistan och terroristutbildning i något talibanläger i Pakistan eller Afghanistan.

Visst kan detta motarbetas genom att aktivt bekämpa talibanläger i Pakistan och Afghanistan, eller stänga dom religiösa skolorna i Pakistan, men då ger man sig enbart på de sista stegen i den trappa som skapar en terrorist.

Det som Sverige måste satsa hårdast på är en väl fungerande integration av våra invandrare i Sverige. Genom att få dom att känna sig välkomna och att bli svenskar så stoppas en blivande terrorist redan innan han eller hon har börjat tänka i dessa banor. En person som känner sig svensk är sällan ett hot mot Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar